tuvok 18.08.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. W związku z różnymi planami zmain budowlanych interesuje mnie jedna sprawa : jaka jest minimalna długość komina przy instalowaniu kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.08.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 chyba determinuje to wysokość dachu, nie pamiętam , ale gdzieś czytałem na forum, że komin dymowy musi mieć wylot na poziomie lub powyżej kalenicy , to zależy też chyba w jakiej odległości od szczytu dachu jest itp. jak ktoś wie więcej o tym to niech mnie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.08.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Musisz znać taki parametr jak wymagany ciąg kominowy do tego kominka. Przyda się też znajomość tego jaka jest temperatura spalin wylotych. Dla orientacji wstępnej możemy przyjąć H ciągu komina w mm słupa H2O: H=0,4xh przy temperaturze spalin 175-200st.C H=0,5xh przy 250st.C H=0,55xh przy 275-300st.C h- wysokość komina. Przykład: mamy komin o wysokości 7,5m, temperatura spalin 250st.C Czyli H=0,5x7,5=3,75mm sł.H2O, a że 1mm sł.H2O to 10Pa (Pakali), czyli komin ma ciąg 37,5Pa. To, że musi wystawać ponad kalenicę dachu to oczywiste. Do pawelurba, namieszałeś mi tą swoją Kreską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.08.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 ...no i do tego wszystkiego mały drobiażdżeg ..jak komin na ścianie zewnętrznej to musi być wyżsssssssssszy ! pozdro J ...czyli ! ...Więcej Danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.08.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 jasne, że musi być wyższy, bo spaliny bardziej schładza. No chyba że jest ocieplony. Dlatego zaleca się budowę kominów wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.08.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Witam.Wedle przepisów 4,5 m od wejścia przylącza dymowego (pieca, kotła, kominka, itp.) do wylotu.Tę wysokość warto skonfrontować z wymaganym przez producenta (kotła, pieca, komina) ciągiem (o tym właśnie pisał Janussz) i przepisami dotyczącymi części zewnętrznej komina i jej wysokości ponad połać dachową (w zależności od konstrukcji dachu i jego poszycia jest ona różna).To że wielu "mądrzejszych" od prawa i przepisów (które są w budownictwie konstruowane przede wszystkim pod kątem bezpieczeństwa przyszłych użytkowników) twierdzi na tym Forum inaczej bo "u nich to działa i nie sprawia kłopotu" (były już takie wątki i zawarte w nich wypowiedzi) to inna sprawa i takich rad raczej nie należy słuchać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 18.08.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 pawelurba[/b], namieszałeś mi tą swoją Kreską a czemu namieszałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.08.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 No bo moim faworytem od kilku miesięcy jest Tercja 3 z "Domy w stylu". Nacisnąłem na tę Twoją Kreskę i znalazłem Bryzę. I masz ci babo placek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts