Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy komus udalo sie zachowac wymiary zewnetrzne budynku?

Recommended Posts

wlasnie takie pytanko

ja robie 3 warstwowo i juz na etapie fundamentu murujac najpierw sciane wewnetrzna - okazalo sie ze sciana zewnetrzna odjechala jakies 4 cm

czyli sumujac obie strony mze sie okazac nawet ze do 8 cm mam wiekszy obrys zewnetrzny ;)

czy to norma czy tez jestem tu jakims wyjatkiem?

i czy ktos sie moze przyczepic?

wedle informacji jakie dostałam z mojego powiatu, wszelkie przesuniecia (zarówno przy wytyczeniu, wysokość czy położenie, jakby to zwać nie ma znaczenia, punktu zero, obrys budynku, itp) do 10 cm uznają za nieistotne. Znaczy - może się zdarzyć... :p I to zarówno na +, jak i na -... Ja swojego budynku nie mierzyłam, ale może powinnam ??? :lol: 8)

gosia01 - Ty to masz dobrze. Jak ja zapytałem w swpom PINB jak potraktują różnicę 8 cm (fundamenty mam OK - ale później zdecydowałem się dać grubsze ocieplenie) to bardzo nieprzyjemny facet stwierdził "ze od tego mam kierownika budowy żeby wiedział takie rzeczy".

dobre ;)

widzial ktos z was kierownika budowy z miernikiem?

do mnie wpada tylko aby wypisac dzienniczek i rzucic pare rad na poziomie "podloz pan cegle pod zbrojenie"

Jak ja zapytałem w swpom PINB jak potraktują różnicę 8 cm (fundamenty mam OK - ale później zdecydowałem się dać grubsze ocieplenie) to bardzo nieprzyjemny facet stwierdził "ze od tego mam kierownika budowy żeby wiedział takie rzeczy".

Dokładnie to samo usłyszałem jak spytałem, czy mogę wycinać drzewa przed oficjalnym rozpoczęciem budowy czy nie... widać to częsta praktyka... :-?

No, u mnie max. odchyłka to 1 cm. Murarz mierzył do milimetra :lol:

ja tez mierzylem co do mm

ale bloczki betonowe byly tak krzywe ze nie dalo sie po prostu z tego badziewia prosto wymurowac

i sila rzeczy mur fundamentowy ma niejako nieregularne odchylki od pionu miejscami 5 cm ;)

no a jak na to rzuce styropian to automatycznie klinkeir od zewnatrz wypadnie mi dalej ( a jeszcze mysle czy ten klinkier nie wysunac troche np z 2 cm w stosunku do fundamentu)

No, u mnie max. odchyłka to 1 cm. Murarz mierzył do milimetra :lol:

ja tez mierzylem co do mm

ale bloczki betonowe byly tak krzywe ze nie dalo sie po prostu z tego badziewia prosto wymurowac

i sila rzeczy mur fundamentowy ma niejako nieregularne odchylki od pionu miejscami 5 cm ;)

no a jak na to rzuce styropian to automatycznie klinkeir od zewnatrz wypadnie mi dalej ( a jeszcze mysle czy ten klinkier nie wysunac troche np z 2 cm w stosunku do fundamentu)

u mnie wyszło co do centymetra, a te bloczki to jak sam robiłeś że takie krzywe ? nie wiem skąd je miałeś , ale takie od porządnego producenta, to powinny być proste... a nawet jak są krzywe, to po to jest murarz , żeby coś wyrównać, "pomieszać" i zrobić prosto...a pozatym co chyba nie ma tragedi skoro to fundament i pewnie i tak będzie zasypany i niewidoczny , przecież gabaryty budynku mierzy się chyba na ścianie , a nie na fundamencie , będziesz miał jeszcze okazję wyrównać na ścianach , tylko kup proste bloczki.....albo zmień lub bardziej pilnuj murarza.... ja u siebie też "przekosiłem" wykusz, wyszło tak że się rogi ściany fundamentowej nie pokrywają się z rogami ścian parteru , ale majstry jakoś poprzestawiali , dopasowali i dało radę bez problemu wyrównać.

Mój kierownik (swoja drogą architekt twórca projektu ) ma dalmierz laserowy z tolerancja jakieś 5mm ma 300m więc obrys wyszedł ok :lol: dopiero później sie dowiedziałem że 10 cm błędu jest do przyjęcia (ale po tynku zewnętrznym!!!) Bo by mi się budynek troche rozróśł :wink: :lol: ( na większy nie pozwoliły mi warunki zabudowy tzn 20% pow działki :cry: więc te 4 cm olej zdrówka tomek