Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus = poczatek budowy... czy na pewno?

wbrat

Recommended Posts

Jak to jest: na forum słyszę, że zbieranie humusu to już jest etap budowy i że można to zrobić dopiero w dniu, który w PINB ustaliłem za pierwszy dzień budowy...

Jednak gdy w PINB spytałem czy wyrwanie korzeni drzew to też już etap budowy to mi tam powiedziano, że początek budowy = pierwszy wpis do dziennika. Czyli wnioskuje że jeśli np. zdjęcia humusu nie wpisuje sie do dziennika, to nie jest to jeszcze budowa i moge to robic kiedy chce... W zasadzie to kto okresla co w dzienniku budowy musi byc zawarte a co nie??

Temat wielokrotnie wałkowany na forum.

Jesteście (moim skromnym zdaniem) wszyscy w błędzie, łącznie z tym kimś z PINB.

Co do wyciągania korzeni to oczywiście bez przesady - nie są to prace budowlane tylko porządkowe.

Usuniecie humusu jest traktowane jako niwelacja poziomu terenu, a to już jest rozpoczęcie prac budowlanych. (art.41 Prawa Budowlanego)

Co do wpisu w dziennik i porad tego kogoś z PINB'u to jest to tak bzdurne, że nie protrafię wytłumczyc ignorancji tego kogoś.

Jeśli byłoby tak jak ten ktoś mówi to nie byłoby samowoli budowlanych- nawet po skończonej budowie mogliby mówić, że jej jeszcze nie rozpoczeli :D

pzdr

Temat wielokrotnie wałkowany na forum.

Jesteście (moim skromnym zdaniem) wszyscy w błędzie, łącznie z tym kimś z PINB.

Co do wyciągania korzeni to oczywiście bez przesady - nie są to prace budowlane tylko porządkowe.

Usuniecie humusu jest traktowane jako niwelacja poziomu terenu, a to już jest rozpoczęcie prac budowlanych. (art.41 Prawa Budowlanego)

Co do wpisu w dziennik i porad tego kogoś z PINB'u to jest to tak bzdurne, że nie protrafię wytłumczyc ignorancji tego kogoś.

Jeśli byłoby tak jak ten ktoś mówi to nie byłoby samowoli budowlanych- nawet po skończonej budowie mogliby mówić, że jej jeszcze nie rozpoczeli :D

pzdr

Nie wiem jaka jest praktyka, ale logicznie rozumując wszystko zależy od tego , PO CO się ten humus zciąga. Jeżeli chcesz wymienić ziemię pod przyszłe grządki z kwiatami, to żadną miarą nie jest to rozpoczęcie budowy. Można sie tak tłumaczyć, tylko kto uwierzy, że złożyłeś wniosek o pozwolenie na budowę, podałeś w nim umiejscowienie budynku, a teraz zakładasz w tym miejscu ogródek?

Pozdrawiam,

Sunao

Gość M@riusz_Radom

Kurna, z tego wynika, że niedawno rozpocząłem budowę ! Bez zezwoleń i innych papierków, chyba mi karę dowalą ;)

A tak na serio to możesz to potraktować to tak jak grę wstępną. Nie dojdzie do penetracji więc o gwałt Cię nie oskarżą.

Tak dla rozwiania wątpliwości znalazłem ten przepis:

Art. 41.

1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

Jak dla mnie wyjaśnia to sprawę humusu - jakby nie patrzeć jest to niwelacja terenu :-?. I jak dla mnie wyjaśnia to sprawę wyrywania korzeni - moim zdaniem wyrwania korzeni w żaden sposób nie można nazwać niwelacją...

Ale najciekawszy moim zdaniem jest podpunkt 3. Wynika z niego, że nawet postawienie kibelka i składziku to już jest rozpoczęcie budowy :D

ps. Czy prawo reguluje w sposób jasny, jakie etapy budowy muszą znajdować się w dzienniku budowy (jak np. to że geodeta musi się wpisać w dzienniku)? Jak tak, to gdzie to można znaleźć? :)

Chyba sam znalazłem :D . Dla zainteresowanych:

http://www.gunb.gov.pl/pliki/13%20Dz.%20U.%20Nr%20108,%20poz.%20953%20z%20pozn.%20zm.doc

Ale strasznie tam mało szczegółów... :-? . W zasadzie nie ma tam tego, co myślałem że będzie... skąd ja niby mam wiedzieć, że np. geodeta musi się wpisać w dzienniku?!?!? :evil:

Chyba sam znalazłem :D . Dla zainteresowanych:

Ale strasznie tam mało szczegółów... :-? . W zasadzie nie ma tam tego, co myślałem że będzie... skąd ja niby mam wiedzieć, że np. geodeta musi się wpisać w dzienniku?!?!? :evil:

..bo masz w dzienniku miejsce na niego - na samym początku, nie da sie nie zauważyć :wink:

Dzięki Tobie wiem teraz dokładnie że rozpoczęłam budowę niezgodnie z prawem - stawiając blaszaczelk dużo wszcześniej, ale cóż - nieświadoma byłam... :D (dołek pod domeczek też był wcześniej, ale już świadomie.... :oops: )

Dzięki Tobie wiem teraz dokładnie że rozpoczęłam budowę niezgodnie z prawem - stawiając blaszaczelk dużo wszcześniej, ale cóż - nieświadoma byłam... (dołek pod domeczek też był wcześniej, ale już świadomie.... )

U mnie też będzie niezgodnie. Mam zamiar sciagnac humus o jeden dzien za wczesnie, bo tak mi pasuje... Na szczescie zadnych budowli nie musze stawiac, bo po sasiedzku mam warsztat tescia, gdzie wszystko mozna pochowac i gdzie jest wc, prysznic a nawet kuchnia... :)

..bo masz w dzienniku miejsce na niego - na samym początku, nie da sie nie zauważyć

hmm... widać zbyt pobieżnie go przejrzalem... zerknę jeszcze raz wieczorem... dzieki :)

Gość M@riusz_Radom
Oskarżą o usiłowanie - karane tak samo jak gwałt, od roku do 10 lat.Myśleć, potem pisać...

Gratuluje poczucia humoru. Zaraz pewnie mnie zamkną za przygotowania do gwałtu - przecież sprzęt mam cały czas przy sobie..

wbrat napisał:

skąd ja niby mam wiedzieć, że np. geodeta musi się wpisać w dzienniku?!?!?

..bo masz w dzienniku miejsce na niego - na samym początku, nie da sie nie zauważyć

Przejrzałem dość dokładnie mój dziennik budowy i nie widze w nim żadnego specjalnego miejsca na wpis dla geodety... (dla kierownika, inspektora itp owszem jest. Dla geodety nic)... a skoro nie ma, to ponawiam pytanie: skąd mam wiedzieć że geodeta musi się wpisać w dziennik? Jakie przepisy to regulują szczegółowo?? Przecież skoro jest taki wymóg to musi to być gdzieś napisane, nie??

Tak dla rozwiania wątpliwości znalazłem ten przepis:

Art. 41.

1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

Jak dla mnie wyjaśnia to sprawę humusu - jakby nie patrzeć jest to niwelacja terenu :-?.

Tu się nie zgodzę

niwelacja wyrównywanie, doprowadzanie do jednego poziomu, znoszenie różnic, nierówności; w geodezji: pomiar różnicy wysokości punktów terenowych.

Jasno wynika z tej definicji że trzeba by ten teren wyrównać, a zbieranie humusu to ściągnięcie warstwy organicznej. Przecież możesz chcieć ją przerobić do dalszego zagospodarowania. Czyli co? Luka w przepisach? A tak na poważnie to chyba jeszcze nikomu za to kary nie wlepieli. Czy ktoś zna taką sytuację?

ponawiam pytanie: skąd mam wiedzieć że geodeta musi się wpisać w dziennik? Jakie przepisy to regulują szczegółowo?? Przecież skoro jest taki wymóg to musi to być gdzieś napisane, nie??

W naszym kraju obowiązuje zasada że ignorantia iuris nocet. Nieznajomość przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności. Gdyby tak było, każdy by mówił: nie wiedziałem, że pieszy na pasach ma pierwszeństwo, nie wiedziałem, że karta kredytowa jest własnością banku, nie wiedziałem, że ulicę przed moją furtką muszę JA sprzątać itd.

W tym przypadku polecam Ustawę Prawo budowlane i pierwszą stronę dziennika budowy (sam dół). Także instrukcja do dziennika budowy i takie tam. :D

Rafałek, co do twojej "nadinterpretacji" przepisów i szukania dziury w całym:

Być może wcale nie rozpocząłeś jeszcze budowy:

Na początek przyjechał "spychacz" i przekopał Ci grządki

Później przyszedł pan i pomiezrzył Ci wysokość marchewki oraz sprawdził czy równo zasiałeś

Wszystkie kable, które rozprowadziłeś to oczywiście w celu oświetlenia w zimie choinki

A wszytko co zbudowałeś to budki dla ptaków.

pzdr