Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

laserowe poziomice, katowniki i inne wynalazki

Recommended Posts

kupil sobie ktos jakies gadgety laerowe do pomiarow stanu surowego lub prac pozniejszych?

wczoraj ogladalem w bauhausie pare modeli tzn niwelatorow, czyli takich obrotowych laserow do wyznaczania poziomu

co o tym myslicie?

widzial ktos jakies lasery do sprawdzania kata prostego, ewentualnie cale katowniki laserowe?

fajna rzecz jaka widzialem to taka wielokrotna poziomica do pochylych wylewek itd

jest tam wiele tych libelli czy jak to zwal- jedna do spadku 1cm /metr, nastepna do 2cm/m it do chyba 5cm/m

fajne bajery mozna znalezc jak sie zainteresowac tematem ;)

Ja jak na razie posługiwałem się tylko poziomicą laserową - taka nakładka na zwykłą poziomicę. Rewelacyjna sprawa, szczególnie jeżeli musisz złapać poziom na dłuższej odległości. Niestety ma jedną wadę: w słoneczny dzień nic nie widać, a nawet w pochmurny jest kiepsko. Nadaje się właściwie tylko do wewnątrz, albo do pomiarów nocą.

ja do tej pory uzywalem tylko szlauch wagi

urzadzenie rewelka tylko obslua troche klopotliwa i wymaga minimum dwoch osob, troche zbyt czasochlonne no i nie zawsze musimy miec idealny poziom

np dzisiaj uwazam, ze lawy moglyby byc smialo robione z odchylka jakies 3 cm

wiec do tych celow nie potrzeba na pewno szlauch wagi

mysle ze jest wiecej takich prac gdzie nie musi byc super dokladnie

byle szybko a w miare dobrze

Tak. Ja korzystałem z poziomicy laserowej przy wyznaczaniu wysokości płotu (tak się składa, że mam idealnie płaski teren, więc poziomowałem płot). 35 metrów dało się wyznaczyć naprawdę rewelacyjnie. Ale 2 osób i tak potrzeba - jedna do celowania, a druga do zaznaczania :p

Na takiej długości nie było proste wyznaczyć poziom, ale w sukurs przyszedł kątownik oparty na ustawionym do pionu słupku. Na kątowniku opierałem z kolei wasserwagę (poziomicę), i już się ręka nie trzęsła.

moze zaraz podawajcie orientacyjne ceny i marki, oraz jak sie sprawuje czy ma jakies wady itd- moze wyjdzie z tego niezly watek, tak cos czuje

a wracajac do jednego z pierwszych pytan- widzial gdzie kto taki podwojny laser, co wyswietla nam kat prosty?

szukam czegos takiego aby posprawdzac co z moimi scianami ;)

Mój wykonawca kupił sobie taki laser obrotowy na statywie. Podobno dobry, bo Hilti i nie z marketu:D

Używałem go na zewnątrz do wyznaczania jak zniwelować grunt i zrobić podjazd i chodnik. Nawet w jasny dzień plamka była dobrze widoczna.

Sam (1 osoba) mogłem wyznaczyć ten sam poziom w wielu, oddalonych od siebie miejscach, pod warunkiem że były widoczne z jednego punktu gdzie stał laser.

Nie wiem jaką to ma dokładność, ale nie zauważyłem jakiś wielkich odchyłek.

Laser ten może puszczać też dwie wiązki pod kątem 90stopni i ma parę innych ciekawych funkcji. W komplecie jest głowica z laserem, statyw, łata (taka tyczka z podziałką), i mały odbiornik do mocowania na łacie z fotoelementami i wskaźnikiem za wysoko/za nisko.

Mój wykonawca kupił sobie taki laser obrotowy na statywie. Podobno dobry, bo Hilti i nie z marketu:D

Używałem go na zewnątrz do wyznaczania jak zniwelować grunt i zrobić podjazd i chodnik. Nawet w jasny dzień plamka była dobrze widoczna.

Sam (1 osoba) mogłem wyznaczyć ten sam poziom w wielu, oddalonych od siebie miejscach, pod warunkiem że były widoczne z jednego punktu gdzie stał laser.

Nie wiem jaką to ma dokładność, ale nie zauważyłem jakiś wielkich odchyłek.

Laser ten może puszczać też dwie wiązki pod kątem 90stopni i ma parę innych ciekawych funkcji. W komplecie jest głowica z laserem, statyw, łata (taka tyczka z podziałką), i mały odbiornik do mocowania na łacie z fotoelementami i wskaźnikiem za wysoko/za nisko.

i kosztuje drobne 10 000 zł...

Felerem tanich poziomic laserowych sprzedawanych w hipermarketach jest brak możliwości regulacji laserka w poziomicy.

Laserek jest wkręcony na gwint i nic już nie można regulować.

Oś gwintu nie jest równoległa do płaszczyzny poziomicy (liniału).

Zwykle promień laserka unosi się, lub opada w dół.

w pelni sie zgadzam z opinia "nie dokladne".przed zakupem poziomicy za kwote bodaj 150 zlotych w markecie sprawdzalem je wszystkie.teoretycznie wypoziomowany na libelce statyw, potem wypoziomowany wozek, nie daje poziomu na samej poziomicy.lub inaczej jesli krecac wszystkim co sie da, damy rade ustawic poziom na 360 stopniach dla poziomicy, to wozek i statyw z reguly nie stoja w poziomie.

w kontekscie tego co napisal Zbyszek, zadzieranie lub opadanie promienia lasera nie jest zbyt istotne przy wyznaczaniu poziomu.gdyz jesli promien opada przy 270 st o jakis kat w dol, to przy 90 st tez bedzie opadal o taki sam kat w dol.dlatego poziom zaznaczoty na pelnym okregu w kazdum punkcie bedzie rowny pod warunkiem tego, ze sama poziomica bedzie w poziomie. sztuka jest natomiast ustawic urzadzenie tak by faktycznie wyznaczalo poziom.

ja zastosowalem pewien cwancyk.w statyw wkrecam poziomice 2m.na takiej ustalony poziom jest o wiele dokladniejszy niz na 40-centymetrowej.do niej dopiero gumkami przytwierdzam ta z laserkiem. FAKTYCZNIE TA METODA daje rewelacyjne efekty.przenosi poziomy dokladnie i na duze odleglosci.

moze zaraz podawajcie orientacyjne ceny i marki, oraz jak sie sprawuje czy ma jakies wady itd- moze wyjdzie z tego niezly watek, tak cos czuje

a wracajac do jednego z pierwszych pytan- widzial gdzie kto taki podwojny laser, co wyswietla nam kat prosty?

szukam czegos takiego aby posprawdzac co z moimi scianami ;)

Leon, do sprawdzania kątów prostych popytaj o węgielnicę

pzdr

i kosztuje drobne 10 000 zł...

No właśnie że nie, o ile dobrze pamiętam, to jakieś 2-3tys. Z tym że był wcześniej używany trochę.

To szpejo ma tą zaletę, że się samo poziomuje, więc nie ma problemu różnicy 1stopnia względem poziomicy.

Naprawdę "ładne cacko" to jest, takie coś to jest sens kupować. Oczywiście jak ktoś ma firmę budowlaną.