Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dopasować drzwi?

nowwi

Recommended Posts

Naiwnie myślałam, że drzwi i otwory do nich są jakoś znormalizowane.

Przy kupowaniu drzwi okazało się, że mam wymurowane otwory na 205cm. Ościeżnice oczywiście wymagają większych.

Co najlepiej zrobić: podwyższyć otwory w ścianach (na szczęście ytong ale czy tak można???) czy dopasować drzwi? Kupować nowe i od razu je piłować - jakoś nie mam przekonania, poza tym podobno w środku naruszy się jakąć ramkę (drzwi zwykłe, z tych tanich).

Na moim typowym projekcie (D04) nie było, jak się okazuje, podanych wymiarów otworów, tylko drzwi :evil: sprawdziłam! No i murarz tak zrobił :cry: Czy tak jest na wszystkich projektach, czy to "wpadka" projektanta?

Mam podobny problem z drzwiami zewnętrznymi. Obecnie jest 206 cm a powinno być 208 i będzie kucie tych 2 cm :(

Ale wg montazysty lepiej podkuć niż zamawiać 4 cm niższe drzwi lub na wymiar. Tu go popieram. Może też będziesz mógło podkuć, wszystko zależy od rodzaju i usadowieania nadproża.

Kucie nadproży to nie najszczęśliwszy pomysł. Nadproże posiada w środku zbrojenie a do tego jest zaprojektowane by przenosić pewne obciążenia. Jeśli ścianka działowa to najczęściej nadproży nie ma lub ich funkcja jest mniej istotna niż w nośnych. Włąśnie dla tego łatwiej jest wykonać otwór większy i go doklejać niż przesuwać nadproże gdzie możemy je uszkodzić. Osobiście jestem po doklejaniu. Nie pamiętam co to był za klej, ale dom jest z PH, doklejki są z BK. Trzymają na tyle dobrze, że w jednym przypadku trzeba było je pomniejszyć i przy skuwaniu nic nie odlatywało na łączeniu. Jeśli kogoś interesuje mogę się dowiedzieć co to był za klej.

Markuf, drzwi nie są kupione, zrobię to, jak będę dokładnie wiedzieć, jakich rozmiarów. Wolę je dopasować do obecnych otworów, niż odwrotnie.

Docinanie czegokolwiek to ostateczność! A już w żadnym wypadku drzwi.

Ponawiam więc: czy takie drzwi są produkowane?

Mdalewscy, chyba mamy ten sam problem :wink:

Witam

Docinanie drzwi to żadna tragedia .Czasami to koniecznosc .

Bierze się ostrą piłę i tnie. Na dole drzwi jest szeroki ramiak pozwalający je dopasować .np jak dopasujesz drzwi gdy nie wymieniasz futryny a zmieniasz podłogę ze starego pcv na np deskę Barlinek ?

Dopasowując futryne musisz wziąć pod uwagę z czego będzie podłoga .Dlatego jest ona nieco dłuższa od drzwi.

Powodzenia

Marek

ps. sam to ćwiczyłem

ja w tym roku ten problem przerabialam.

po wylewkach mielismy za nisko.

drzwi juz kupione 203. a wczesniej zamontowane byly futryny metalowe. ale pojawil sie pomysl futryn regulowanych i oczywiscie otwory byly za niskie.

wszystkie futryny wykulismy- to bylo proste i szybkie.

gorsze bylo podkuwnaie , szczegolnie sciany z nadprożem.

w tym momencie jestesmy na etapie myslenia, czy sciana jednak sie nie zawali i chyba trzeba bedzie ją wzmocnić.

wykulismy otwory na 210.