nowwi 18.08.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Naiwnie myślałam, że drzwi i otwory do nich są jakoś znormalizowane. Przy kupowaniu drzwi okazało się, że mam wymurowane otwory na 205cm. Ościeżnice oczywiście wymagają większych. Co najlepiej zrobić: podwyższyć otwory w ścianach (na szczęście ytong ale czy tak można???) czy dopasować drzwi? Kupować nowe i od razu je piłować - jakoś nie mam przekonania, poza tym podobno w środku naruszy się jakąć ramkę (drzwi zwykłe, z tych tanich). Na moim typowym projekcie (D04) nie było, jak się okazuje, podanych wymiarów otworów, tylko drzwi sprawdziłam! No i murarz tak zrobił Czy tak jest na wszystkich projektach, czy to "wpadka" projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.08.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Mam podobny problem z drzwiami zewnętrznymi. Obecnie jest 206 cm a powinno być 208 i będzie kucie tych 2 cm Ale wg montazysty lepiej podkuć niż zamawiać 4 cm niższe drzwi lub na wymiar. Tu go popieram. Może też będziesz mógło podkuć, wszystko zależy od rodzaju i usadowieania nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 18.08.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Przerabiałem to u siebie.Kujcie nadproże. Przy obecnych możliwościach (tarcze diamentowe ) jest to nieduży problem a zamontowanie skróconych drzwi to chyba najgorsze wyjście. Właściwie niech to robi wykonawca skoro spieprzył sprawę. Wymuście to na nim. Mnie się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 21.08.2005 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Otwory drzwiowe wys. 205cm. Czy są jeszcze na rynku pasujące drzwi (z ościeżnicami)?? Szukam dość długo i nic To chyba był standard "wielkiej płyty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 21.08.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 WitamZmierz długość drzwi .powinny mieć ok 202 cm .Jak ulożysz podłogę To powinno wszystko pasować. Oscieża powinno się montowac na końcu.pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.08.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Kucie nadproży to nie najszczęśliwszy pomysł. Nadproże posiada w środku zbrojenie a do tego jest zaprojektowane by przenosić pewne obciążenia. Jeśli ścianka działowa to najczęściej nadproży nie ma lub ich funkcja jest mniej istotna niż w nośnych. Włąśnie dla tego łatwiej jest wykonać otwór większy i go doklejać niż przesuwać nadproże gdzie możemy je uszkodzić. Osobiście jestem po doklejaniu. Nie pamiętam co to był za klej, ale dom jest z PH, doklejki są z BK. Trzymają na tyle dobrze, że w jednym przypadku trzeba było je pomniejszyć i przy skuwaniu nic nie odlatywało na łączeniu. Jeśli kogoś interesuje mogę się dowiedzieć co to był za klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.08.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 u mnie po wylewkach otwory wyszły po 200cm i muszę podcinać nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 22.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Najlepiej kupić drzwi z ościeżnicami jako komplet jednej firmy. Bo montowanie np. metalowych ościeżnic a potem dopasowywanie drzwi to jest porażka.U mnie budowlańcy tak oprawili fitryny metalowe, że wszystkie były do wyjęcia. Kupiłem drzwi z ościeżnicami i zamnotwałem ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 22.08.2005 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Markuf, drzwi nie są kupione, zrobię to, jak będę dokładnie wiedzieć, jakich rozmiarów. Wolę je dopasować do obecnych otworów, niż odwrotnie. Docinanie czegokolwiek to ostateczność! A już w żadnym wypadku drzwi. Ponawiam więc: czy takie drzwi są produkowane? Mdalewscy, chyba mamy ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 czyli wiekszosc oscieznic (wszystkie???) sa na 208? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 22.08.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Wlasnie sprawdzilem, ze nie jest tak zle. Porta- oscieznice porta system regulowane maja wys wewnetrzna 203.8cm. Wprawdzie katalog podaje wymaganie co do otworu jako 206cm, ale w 205 tez wejda. U mnie bylo 212cm i to dopiero byl klopot. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 22.08.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 WitamDocinanie drzwi to żadna tragedia .Czasami to koniecznosc .Bierze się ostrą piłę i tnie. Na dole drzwi jest szeroki ramiak pozwalający je dopasować .np jak dopasujesz drzwi gdy nie wymieniasz futryny a zmieniasz podłogę ze starego pcv na np deskę Barlinek ?Dopasowując futryne musisz wziąć pod uwagę z czego będzie podłoga .Dlatego jest ona nieco dłuższa od drzwi.PowodzeniaMarek ps. sam to ćwiczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.08.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ...U mnie bylo 212cm i to dopiero byl klopot. Po moich doświadczeniach będę uparcie twierdził, że za wysoki otwór jest mniej kłopotliwy niż za niski. Łatwiej dokleić nić przekuwać nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 23.08.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ja w tym roku ten problem przerabialam.po wylewkach mielismy za nisko.drzwi juz kupione 203. a wczesniej zamontowane byly futryny metalowe. ale pojawil sie pomysl futryn regulowanych i oczywiscie otwory byly za niskie.wszystkie futryny wykulismy- to bylo proste i szybkie.gorsze bylo podkuwnaie , szczegolnie sciany z nadprożem.w tym momencie jestesmy na etapie myslenia, czy sciana jednak sie nie zawali i chyba trzeba bedzie ją wzmocnić.wykulismy otwory na 210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 23.08.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 oczywiscie łatwiej jest obciąc drzwi jednak lepiej sie dowiedziec " co maja w srodku" bo moze sie okazac ze ramiak konstrukcyjny ma 3 cm czyli tyle co chcemy obciąc spytaj tez o gwarancje , naruszenie konstrukcji drzwi moze ją uniewaznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts