Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zimna płyta fundamentowa

mawo

Recommended Posts

Zrobiłem badania geotechniczne i ... :o mam grunty nasypowe ponad 2m !!! W badaniach zalecają dozbroić ławy i wieńce, częściowo wymienić nasypy (tak z 1,8m :( ) resztę zagęścić i podsypać pospółką o grupości 0,5m. Czyli kłopotliwe, kosztowne prace ziemne i obawiam się, że budynek mimo to może nierównomiernie osiadać. Czytałem, że sposobem na grunty o małej nośności lub niejednorodne warunki gruntowe jest żelbetowa płyta fundamentowa. W dodatku robi się ją praktycznie na powierzchni gruntu robiąc niewielką podsypkę jakieś 50 cm by chronić przed wysadzinami.

Ja mógłbym zrobić podsypkę nawet z 1m i pożądnie zagęścić. Czy będzie to rozwiązanie pewniejsze ?

Dodam jeszcze, że nie jestem zwolennikiem ogrzewania podłogowego, również w wersji Legalett. Płyta interesuje mnie tylko ze względów konstrukcyjnych - dlatego nazwałem ją zimną. Czy ktoś z was coś takiego wykonał i może podzielić się swymi doświadczeniami. Interesuje mnie wszystko na ten temat. W muratorze 2004 X była o tym tylko wzmianka i w przekroju wyglądało to następująco: pospółka, chudziak 10cm, izolacja pozioma z folii, płyta żelbetowa, styropian 15 cm, wylewka 4 cm. Czy tak to się rzeczywiście robi ? Może macie do tego jakieś uwagi.

na słabym gruncie to rzeczywiście może być lepsze wyjście i jedyne, bo nacisk na całą powierzchnię jest rozłożony , a co do wykonania , to przcież w zasadzie niczym sie to nie różni od typowej podłogi na gruncie, też przecież jest podsypka, chudziak, styropian, wylewka , i też to "leży" na gruncie, tyle że tu zamiast chudziaka jest żelbetowa , zarbrojona płyta.... a reszta tak samo.

witam,

ja pod swoj dom zrobilem plyte fundamentowa z kilku powodow:

po pierwsze moglem to sam zrobic, poniewaz prace szalunkowe sa banalne, po drugie koszty: ja robilem ja kiedy stal byla po 1600 pln za tone, teraz bym musial to sobie przeliczyc, po trzecie dowolnosc stawiania scianek dzialowych, jak wylewalem plyte nie mialem sprecyzowanej koncepcji wnetrza.

u mnie zrobilem tak: usunalem humus, ca 30 cm, nawiozlem piasku, zagescilem warstwami, wyszalowalem boki plyty, wylozylem folia budowlana, ulozylem prety zbrojeniowe dolne w siatke, potem dystanse, na dystansach prety zbrojeniowe gorne, rowniez w siatke, potem poszedl beton b-20 z gruszki (bez pompy). na ww plycie stoi juz 2 rok domek i nic sie nie dzieje. dodam ze plyta robiona byla zgodnie z projektem, moge przeslac rysunek zbrojenia w cad, albo scany w poniedzialek.

w razie pytan pomoge

pozdrowienia, wert

• 3 weeks później...

Witam serdecznie,

wlasnie dolaczylam do forum i niezle sie natrudzilam, zeby znalezc cos o plytach. Bardzo potrzebuje konsultacji kogos, kto ma juz to doswiadczenie za soba. W zeszlym roku kupilam dzialke w pieknej okolicy i juz na wstepie wiedzialam, ze plyta bedzie jedynym mozliwym rozwiazaniem. Sasiedzi poradzili sobie tez z plytami, ale....i tu zaczynaja sie schody. Nie moge znalezc konstruktora, ktory by mi to zrobil. Niestety wybor na rynku skapy, a wkrotce musze sie tym zajac. Konstruktor, ktory sobie z tym fachowo poradzil niestety juz nie zyje, konstruktor sasiadow obok, podpisal, ale chyba sam nie wie co, a ten ktorego ja znalazlam straszy mnie kosztami i podal mi bleda informacje architektonicza, a poniewaz troche sie znam, to juz nie mam zaufania, czy i ta plyta bedzie dobra? No i teraz mam tak :( :( :( :( :( . Czy mozesz mi opisac jak ta konstrukcja plyty wyglada, ile tej stali, czy robiliscie zebra pod scianami nosnymi, jaki duz jest dom i jego ksztalt itp, cokolwiek co by dalo jakis poglad na to czy mam sie tak bac tego? Serdeczne dzieki za wszelki info, dla ulatwienia prosze na maila, bo nie wiem, czy znajde ten post ponownie. Joanna

U mnie też jest płyta. Mam dwie siatki (dolną i górną) z prętów fi 12 mm rozstawionych co 20 albo 25 cm (już nie pamiętam). Pod ścianami nośnymi były jakieś dodatkowe zbrojenia, pod działowymi nic dodatkowo.

Czyli na 1 m2 płyty poszło około 16 mb pręta fi 12 mm, czyli okołp 16 kg/m2 + te dodatkowe zbrojenia, zdaje się było coś około 20 kg/m2 średnio. Płyta "wystawała" poza obrys budynku o około 40 cm z każdej strony.