kaminsw 18.08.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Rozbudowuję dom. Dobudowa + zamieszkałe poddasze z całkowitą wymianą dachu. Tak się złożyło, że zanim załatwiłem pozwolenie zacząłem prace. Z małmi przygodami prace są już tak zaawansowane, że bez zgłaszania rozpoczęcia rozbudowy za tydzień będzie kładziona blacha na dachu. Czyli na zewnątrz prawie koniec prac.Zgodnie z prawem chciałem chciałem zgłosić rozpoczęcie robót teraz ale człowiek, który miałbybyć kierownikiem budowy w zasadzie odradził mi to.Argumentuje to tym, że po co wydawać jeszcze pieniądze (m.in. dla niego) skoro wszystko w zasadzie jest już skończone. Co wy na to? Mam zgłaszać rozpoczęcie budowy? Co mi grozie jeśli tego nie zrobię? Dodam, że pozwolenie już mam. Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia01 18.08.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Pozwolenie masz ważne 2 lata. Jak nie zgłosisz rozpoczęcia robót to teoretycznie pozwolenie po 2 latach wygasa i z punktu widzenia starostwa wygląda tak jakbyś nic nie zrobił.... Albo, jak kto woli - zrobił samowolę. I jakby co się wydało w jakiś sposób później - to będziesz traktowany właśnie w ten sposób -jako osoba, która dopuściła się samowoli budowlanej. Nie wiem czy warto się potencjalnie narażać za niweielkie w sumie pieniądze. W starostwie nic nie płacisz, więc oprócz kasy dla kierownika (chyba nie będzie jakoś zdzierał skoro już wszystko gotowe ) i dziennika budowy za jakieś 10 zł, więcej nic cię nie będzie kosztowało, a śpi się zdecydowanie spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts