Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pająki

dami693

Recommended Posts

Jak pozbyć się pająków? Budujemy dom i już pomieszkujemy razem z ... no właśnie z pająkami. Mam chyba arachnofobię. Gdy widzę to zwierze choćby najmniejsze to trzepie mną, i niemożliwie drę się nie mówiąc już o płaczu. Oszczędzę Wam innych szczegółów. Rzecz w tym, że nie wiem jak pozbyć się tego robactwa. Co gorsza nie wiem skąd się biorą na budowie takich rozmiarów paskudztwa. Nigdzie nie widać pajęczyn a one wyglądają na takie co lubią wilgoć. Tak mi się wydaje. Średnice mają ok.7 do 8 cm. Już zaczynam popadać w paranoję. Prosze poradźcie czym skutecznie je wytępić. Wiem, że pająków się nie zabija - nie mam nawet zamiaru tego robić po prostu chce aby wyprowadziły się na stałe. Wiem, że są entuzjaści tych zwierzątek którzy b.chętnie je chodują niestety ja już próbowałam przyzwyczaić się do nich ale nie potrafię. Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkając bliżej natury, z dala od betonów, chodników, i cherlawych trawniczków,

nie uchronisz się przed bliskimi spotkaniami z pająkami i nnymi żyjątkami,

więc może jednak terapia?

"Jedynym sposobem wyleczenia z arachnofobii jest konfrontacja pacjenta z przedmiotem jego strachu -

w tym przypadku, z wielkim, włochatym pa­jąkiem. Na początku może to być jedynie fotografia,

a po uzyskaniu większej pewności siebie żywy pająk."

Proponuję na początek. :wink:

http://moa.home.pl/kronika/2002/lysina2/08.jpg

matka, jesteś............................okropna 8) :D

Ja też bardzo nie lubię tych stworów, ale staram się, żeby nikt tego nie zobaczył 8)

Za sprawą mojej mamy, która panicznie bała się pajaków, dzieciństwo moje i młodość, do czasu pojawienia się dzieci własnych, było naznaczone objawami arachnofobii.

Chcąc uchronić swoje dzieci przed tego typu przypadłością zacisnęłam zęby i z początku z ogromnym trudem pokonywałam odruchy paniki na widok tych,

skądinąd bardzo pożytecznych stworzonek.

Po jakimś czasie po panice nie pozostał żaden ślad,

no, może nie wezmę pajączka do rączki, jak to czynią moje dzieci (warto było się poświęcić :D ), bo to już byłaby przesada,

ale ze stoickim spokojem odłowię go do słoiczka i wypuszczę na zieloną trawkę.

A dziecka moje są za pan brat ze wszystkimi właściwie stworzonkami.

Sami zobaczcie, do jakich poświęceń zdolna może być matka! :wink: :D

U mnie jest PLAGA pajaków - w domu zabiliśmy chyba ze 12 w ciągu miesiąca. Są to obrzydliwie wielkie czarne pajączyska (nie krzyżaki), ale są NAPRAWDĘ OGROMNE :o . Najczęściej są w garażu. Przeszkadzają o tyle, że 1. wzbudzają alarm (włażą na czujkę), 2. włażą do gumiaków i innej odzieży roboczej wiszącej w garażu. Brrr... aż mnie trzęsie na samą myśl. Czy jest jakiś sposób na pozbycie się ich? Polubienie nie wchodzi w grę :-?

ja też mam takie pająki owłosione, ohydne, ogromniaste, jak chodzą w nocy po panelach to słychac jak tupią!!!!!!!!!!!!!!!!! naprawdę się ich strasznie brzydzę i o żadnych wypuszczaniu na ogród nie ma mowy. od razu eksterminacja niestety. I chętnie poznałabym metodę na eksterminowanie całego tego świństwa w promieniu 20km....

są są, takie z długimi cieniutkimi odnóżami. Całkowicie nieszkodliwe zresztą i szybko uciekają jak się do nich zbliżyć.

PS: Średnicę liczyłem po obrębie nóżek :p

To, wbrew pozorom wcale nie są pająki, chociaż tak wyglądają. Nazywają się kosarze:

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35053,489139.html

Chociaż, jak tak sobie oglądam, to cieszę się, że mieszkam w Polsce...

http://forum.arachnea.pl/album.php

To pierwsze lato w moim domu jak dotąd prawie bez dużych pająków (tzw. kątnik większy ew. mniejszy). Sądzę że to z powodu gniazda os w murze, tuż nad okienkiem piwnicznym, z którego każdego wieczora wypełzały włochate olbrzymy... Osy je chyba pozabijały! (teraz kolej wybić osy :-? )

Podobne do kosarzy, chudziuteńkie, ale w kształcie "łezki" to phalluny (czy jakoś tak). Różnią się tym, ze chętnie robią pajęczyny, a kosarze nie. Mają one jedną zaletę: podobno świetnie zabijają większe od nich, ale prymitywniejsze kątniki. Dlatego pozwalam przebywać w domu kilku "chudym". Niech strzegą zakamarków. :D

Tyle mojego rozeznania wroga.

Swoją drogą, są preparaty na mrówki i inne takie, a osób, które ich nie chcą oglądać nie wysyła się "na leczenie". A co z nami?

chyba polubie koty ;)

bo dotad jakos nie przepadalem ;)

kurcze ja che zamontowac siatki w oknach , ktore bede latem otwieral- ale czy to wystarczy?

chyba 100 % pewnosci nie bedzie nigdy

a ja moze kiedys dostane zawalu albo co przez te stwory

kurcze musza byc jakies preparaty na pajaki, albo jakies tasmy, cos jak na muchy z zapachem wabiacym te potwory ;)

chyba polubie koty ;)

koty sprawy nie załatwią, pajaki mają to do siebie, że najczęściej (przynajmnieju mnie) siedzą w górnym narożniku pomieszczenia (w przeciwieństwie do kota, który nie ma szansy się tam dostać i może złapać tylko to, co jest na jego poziomie.

kurcze ja che zamontowac siatki w oknach , ktore bede latem otwieral- ale czy to wystarczy?

To nie wystarczy. Ja mam okna w ogóle nie otwierane, drzwi zamykamy jak najszybciej, a pajaki i tak włażą. Którędy??

Majka - praktycznie nie otwieram okien a pająki się pojawiają - więc te siatki to chyba nie do końca skuteczne będą. Pająki mi nie przeszkadzają - mówiąc otwarcie nawet je lubię - niestety nie mają szansy urosnąć bo mam koty ...

Co do wybicia wszytkich pająków w promieniu 20 km - myślę że najskuteczniejsza byłaby bomba atomowa. A co więcej - każda inna metoda o podobnej skuteczności byłaby podobnie szkodliwa dla ludzi (może tylko trwałoby to dłużej).

Dlatego sugeruję albo się przyzwyczaić - albo kotek. Z takiego kotka to i inne pożytki też są zresztą....

A ja wam powiem, że mnie to martwi...

Ta wszechobecna walka z pająkami, żabami, ślimakami, sr...ącymi na elewacje ptaszkami, koniczyną w trawie, gubiącymi liście drzewami... :(

Jako wymagający gatunek ludzki za wszelką cenę chcemy zaprowadzić w naturze swój porządek, porozstawiać wszystkie żyjątka po kątach,

albo, o zgrozo potruć :o

wprowadzać najwygodniejsze dla nas reguły typu: tobie tu żyć nie wolno, bo ja tu żyję, a ciebie nie lubię, bo... /jesteś brzydki, włochaty, oślizgły, śmierdzisz, śmiecisz, hałasujesz, nie konweniujesz z moim trawnikiem, masz apetyt na moje kwiatki, itd, itp/ (niepotrzebne skreslić),

a jednoczesnie lgniemy do tej natury, uciekamy z miasta, łakniemy zieleni, kontaktu z przyrodą i zwierzętami...

A dla tych ostatnich jest coraz mniej miejsca...

Zdaję sobie sprawę, że ten proces juz zaszedł na tyle daleko, ze odwrotu nie ma,

ale miejmy choć trochę tolerancji dla tych stworzonek, które w żaden sposób nam nie szkodzą, a wręcz przeciwnie, są pożyteczne w naturalnym zwalczaniu innych, uciążliwych szkodników.

Do takich bez wątpienia należy pająk.

A poza tym, według starych wierzeń, pająk w domu oznacza dla niego szczęście i dorobyt. :D