Mariusz1 19.08.2005 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Mam u siebie komin Schiedla - Rondo Plus o średnicy 14 cm. Kupiłem kocioł tradycyjny z Otwartą komorą spalania - bo chyba nie było innego wyjścia. Zastanawiam się jednak, czy jest jakaś możliwość podłączenia do tego komina pieca kondensacyjnego ? Przy tej średnicy włożenie do środka kwasówki tak aby osiągnąć kanał powietrzny oprócz spalinowego jest raczej niemożliwe. A może się mylę ? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tej zagadki, to poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.08.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 14cm to za mało dla kondensacyjnego i niepotrzebna strata pieniędzy na kompletny komin - wystarczyłby pustak z tego komina i do tego rura fi80.Obawiam się, że ta średnica rury kamionkowej jest równiez za mała dla typowego kotła, ale to powinien potwierdzić najlepiej VPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 19.08.2005 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Średnica chyba nie jest za mała. Zrobiłem komin dokładnie według projektu. W projekcie też był Schiedel fi 14. Nawet kocioł był podany z nazwy - Junkers Eurostar. Zastanawiam się, czy teraz ewentualnie da się wyjąć wkład ceramiczny z pustaka i wstawić w to miejsce kwasówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 19.08.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Mam u siebie komin Schiedla - Rondo Plus o średnicy 14 cm. Kupiłem kocioł tradycyjny z Otwartą komorą spalania - bo chyba nie było innego wyjścia. Zastanawiam się jednak, czy jest jakaś możliwość podłączenia do tego komina pieca kondensacyjnego ? Przy tej średnicy włożenie do środka kwasówki tak aby osiągnąć kanał powietrzny oprócz spalinowego jest raczej niemożliwe. A może się mylę ? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tej zagadki, to poproszę Vaillant ma system powietrzno-spalinowy 80/125 do kotłów z zamkniętą komorą spalania. Rura spalinowa prowadzona jest w kominie. Natomiast koncentryczna rura zewnętrzna do pobierania powietrza, podłączona jest do kanału kominowego, z którego pobiera powietrze. Czyli, przy średnicy komina 14 cm, nie powinno być żadnego problemu z podłączeniem kondensata. Nie trzeba będzie nic wyciągać z komina . Zobacz tutaj: http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/LAS_eco_stal_835294_00.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts