Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schiedel Rondo Plus a kocioł kondensacyjny

Recommended Posts

Mam u siebie komin Schiedla - Rondo Plus o średnicy 14 cm. Kupiłem kocioł tradycyjny z Otwartą komorą spalania - bo chyba nie było innego wyjścia. Zastanawiam się jednak, czy jest jakaś możliwość podłączenia do tego komina pieca kondensacyjnego ?

Przy tej średnicy włożenie do środka kwasówki tak aby osiągnąć kanał powietrzny oprócz spalinowego jest raczej niemożliwe. A może się mylę ?

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tej zagadki, to poproszę :wink:

Mam u siebie komin Schiedla - Rondo Plus o średnicy 14 cm. Kupiłem kocioł tradycyjny z Otwartą komorą spalania - bo chyba nie było innego wyjścia. Zastanawiam się jednak, czy jest jakaś możliwość podłączenia do tego komina pieca kondensacyjnego ?

Przy tej średnicy włożenie do środka kwasówki tak aby osiągnąć kanał powietrzny oprócz spalinowego jest raczej niemożliwe. A może się mylę ?

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tej zagadki, to poproszę :wink:

Vaillant ma system powietrzno-spalinowy 80/125 do kotłów z zamkniętą komorą spalania. Rura spalinowa prowadzona jest w kominie. Natomiast koncentryczna rura zewnętrzna do pobierania powietrza, podłączona jest do kanału kominowego, z którego pobiera powietrze. Czyli, przy średnicy komina 14 cm, nie powinno być żadnego problemu z podłączeniem kondensata. Nie trzeba będzie nic wyciągać z komina :) .

Zobacz tutaj:

http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/LAS_eco_stal_835294_00.pdf