Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy z tego grzejnika wystarczy ciepła?

Recommended Posts

big problem ale banalny

mam pokój 16m2, na poczatku załozyłem do niego kaloyfer w przeliczeniu 150W na 1m2 wyszedł mi Idmarowski 120 cm dł. 2920 W

teraz cheche zakładać te kaloryfery i mam powazny problem czy nie dac wiekszy

teoretycznie ten ma już zapas ale nie chcę zima przekonać sie ze jest za zimno a z drugiej strony nie chce walic do tego pokoju wiekszego kolosa

chata dobrze ocieplona itd

jaki przelicznik bierzecie do kaloryferów i czy to w praktyce wam wystarczyło?

150 W/m2 :o

Tak liczyli instalatorzy którzy dostarczali towar (grzejniki, kotły) z usługą (instalacja). Zależało im aby sprzedać jak największy grzejnik, bo wyższa cena to więcej kaski zostaje w ich kieszeni (stały rabat). Poza tym instalatorzy najczęściej dobierają grzejniki i rury sami, bez projektu, obliczeń hydrauliczych i tym podobnych zbędnych ich zdaniem komplikacji. Najczęściej w małych układach jak dom jedno lub dwu rodzinny, ich doświadczenie i przewymiarowanie instalacji technicznie się sprawdza. Ale co kieszenią inwestora? Ktoś przecież za przewymiarownie instalacji musi zapłacić.

Wracając do współczynnika to dla dobrze ocieplonego budynku powinien wynosić około 50 W/m2.

Pozdrawiam

prawie 3 kW?

nie wiem co ty kolego budujesz ale mnei by taki kaloryfer byl za duzy na caly budynek (prawie 300 m2 ) ;)

No - nie żartuj. 3000 Watt to tak na na 50-60 mkw. Chyba, że lubisz rześkość zimą w domu (+10C).

nie masz racji ;)

liczac dla 20 wewnatrz i 0°C na zewnatrz potrzebuje okolo 1500 wat na okna i dach, jakies 600 watt na ciany i reszte licze tak na wentylacje

w porywach bede dochodzil do 5 kW ale przcietnie wlasnie tak kolo 3-no moze 4 kW powinno wystarczyc

dlatego uwazam ze ten kaloryfer to byloby cos na caly moj dom ;)