pokerzysta 19.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 big problem ale banalnymam pokój 16m2, na poczatku załozyłem do niego kaloyfer w przeliczeniu 150W na 1m2 wyszedł mi Idmarowski 120 cm dł. 2920 Wteraz cheche zakładać te kaloryfery i mam powazny problem czy nie dac wiekszyteoretycznie ten ma już zapas ale nie chcę zima przekonać sie ze jest za zimno a z drugiej strony nie chce walic do tego pokoju wiekszego kolosachata dobrze ocieplona itdjaki przelicznik bierzecie do kaloryferów i czy to w praktyce wam wystarczyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.08.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 prawie 3 kW? nie wiem co ty kolego budujesz ale mnei by taki kaloryfer byl za duzy na caly budynek (prawie 300 m2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal124 19.08.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 150 W/m2 Tak liczyli instalatorzy którzy dostarczali towar (grzejniki, kotły) z usługą (instalacja). Zależało im aby sprzedać jak największy grzejnik, bo wyższa cena to więcej kaski zostaje w ich kieszeni (stały rabat). Poza tym instalatorzy najczęściej dobierają grzejniki i rury sami, bez projektu, obliczeń hydrauliczych i tym podobnych zbędnych ich zdaniem komplikacji. Najczęściej w małych układach jak dom jedno lub dwu rodzinny, ich doświadczenie i przewymiarowanie instalacji technicznie się sprawdza. Ale co kieszenią inwestora? Ktoś przecież za przewymiarownie instalacji musi zapłacić. Wracając do współczynnika to dla dobrze ocieplonego budynku powinien wynosić około 50 W/m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 19.08.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 prawie 3 kW? nie wiem co ty kolego budujesz ale mnei by taki kaloryfer byl za duzy na caly budynek (prawie 300 m2 ) No - nie żartuj. 3000 Watt to tak na na 50-60 mkw. Chyba, że lubisz rześkość zimą w domu (+10C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.08.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 prawie 3 kW? nie wiem co ty kolego budujesz ale mnei by taki kaloryfer byl za duzy na caly budynek (prawie 300 m2 ) No - nie żartuj. 3000 Watt to tak na na 50-60 mkw. Chyba, że lubisz rześkość zimą w domu (+10C). nie masz racji liczac dla 20 wewnatrz i 0°C na zewnatrz potrzebuje okolo 1500 wat na okna i dach, jakies 600 watt na ciany i reszte licze tak na wentylacje w porywach bede dochodzil do 5 kW ale przcietnie wlasnie tak kolo 3-no moze 4 kW powinno wystarczyc dlatego uwazam ze ten kaloryfer to byloby cos na caly moj dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts