Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana - czy muszę robić bilans terenu?

KubaG

Recommended Posts

Witam

Mam problem. Kupiłem działkę jako budowlaną. Sptrawdzałem w urzędzie. Teraz urząd chce ode mnie kasę za wyłącznie gruntu rolnego. Działka ma 2000m2. 500 m2 jest wolne od podatku. Od drogi do konca budynku (ok 1000m2) muszę wyłączyć. Czyli mam zapłacic za 500m2. Muszę podobno zrobić jakis bilans terenu.

Ale czy jest to konieczne jeżeli kupiłem działkę budowlaną??

Mam płacić 750 zł rocznie przez 10 lat.

Może ktoś wie co z tym fantem zrobić?

Nie rozumiem dlaczego chcesz "odrolnić" 1000 mkw. Ustawowe 500 mkw dotyczą obszaru, który będzie zabudowany, tj. powierzchnia zabudowy + podejścia i dojazdy (utwardzane) itp. Jak to zsumujesz to masz gotowy bilans terenu.

Piszesz, że jest to działka budowlana. Z Twojego opisu wynika, że sytuacja prawna terenu jest następująca: w planie zagospodarowania przestrzennego (ewentualnie w wydanych warunach zabudowy i zagospodarowania terenu) grunt przeznaczony jest pod budownictwo mieszkaniowe (prawdopodobnie jednorodzinne), czyli takie jest przeznaczenie gruntu. Natomiast sposób użytkowania, widniejący w katastrze, to grunty orne, łąki, pastwiska trwałe, itp. To co teraz zamierzasz zrobić to zmienić sposób użytkowania (na tereny zabudowy jednorodzinnej). W przypadku gdy w grę wchodzą grunty dobre (generalnie od I do IIIb klasy z wyjątkami) trzeba zapłacić odszodowanie za wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Dla 500 mkw możesz zmienić przeznaczenie bez opłat.

To tyle... :wink: