Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielne fornirowanie

Gość tripper

Recommended Posts

To zależy od kilku parametrów:

1. fornir naturalny czy sztuczny

2. powierzchnia - na ile skomplikowana

3. czas

4. miejsce.

Jak masz dużo czasu i miejsca, żeby się z tym rozłozyć możesz się bawić. Ja lubię takie dłubanki, ale jak masz to rozgrzebać i nie kończyć tygodniami, to może lepiej komuś zapłacić.

Gość tripper

forniry naturalne, powierzchnie malo skomplikowane, czas - zalezy ile bedzie trzeba, miejsce - hmmm? miejsce czego? miejsce pracy? wszystko robie w domu, bo jak lezy odlogiem, to kluje w oczy i zada finalizacji

poczytalem na ten temat troche w internecie - czy jest inna opcja niz ten klej kostny? z tego, co wiem, rozpuscza sie w wodzie, a chcialbym jeszcze taki fornir dosc obficie polakierowac i nie chce, zeby sie rozpuszczal. jakies pomysly?

Przed laty fornirowałem drzwi i futryny w ilości 6szt, w całości fornirem naturalnym dębowym.

Wyglądają bardzo dobrze, chociaż jakość drzwi fornirowanych fabrycznie na pewno jest lepsza.

Po prostu nie da się w domowych warunkach zrobić tego profesjonalnie. Fornirowanie wymaga ciągłego nacisku prasy na całą powierzchnię.

Ważne aby zastosować dobry klej. Ja robiłem to na klej stolarski na gorąco. Jak stygnie dobrze wiąże. Fornir trzeba wprasować w powierzchnię drewna klinem drewnianym aby dobrze się przykleiło - żadne tam żelazko w przypadku opisywanej technologii.

Pasy forniru wcześniej przycięte, aby miały równe krawędzie klei się na zakładkę i przy równej listwie stalowej (ważne nierdzewnej) ostrym nożem przyciąć przez dwa płatki forniru jak jest świeżo naklejony. Dolny się usuwa i klinem wprasowuje krawędzie. Jak się dokładnie zrobi, to po wyschnięciu i wyszlifowaniu prawie nie widać połączenia.

Do pełnego sukcesu potrzebny jest odpowiedni fornir. Po prostu musi być to fornir świeżo wycięty. Suchy będzie tylko pękał. Namoczenie go w wodzie spowoduje wprawdzie jego zmiękczenie, ale później gorzej się klei i szybko wysycha powodując gorsze klejenie krawędzi no i skurcz powoduje często, że pojawiają się małe szczelinki pomiędzy pasami.

Ogólnie rzecz biorąc robiłem to w czasach kiedy był brak kasy na dobrego stolarza i nie był jeszcze takiego zaopatrzenia jak dziś. Jak robiłem zakupy w Bauhaus-zie moim marzeniem było, aby w Polsce były takie sklepy, a tu patrzcie są.

Fornirowanie to bardzo ciężka praca jak się chce ją wykonać w domowych warunkach.