Gość tripper 19.08.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 witam, jak w temacie - ktos probowal? z jakim efektem? na co uwazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.08.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 ...fornirowanie krawędzi, małych powierzchni ( kilka, kilkanaście cm, lokalne naprawy ) to można pobawić się np. żelazkiem, na większych pow. chyba nie warto..... ...ale jak ktoś ma wolny czas... dlaczego nie Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 19.08.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 podpisuję się pod opinią przedmówcy rencyma i nogamypokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 22.08.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 hmmm... a czemu nie warto? i od jakich parametrow powierzchnia robi sie 'duza'?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.08.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 hmmm... a czemu nie warto? i od jakich parametrow powierzchnia robi sie 'duza'?? to taka, jaką nie obejmuje powierzchnia żelazka Jak dla mnie oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 22.08.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 no to chyba kazda :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.08.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 my tylko przyklejamy paski na krawędzie /np. po przycięciu płyty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 22.08.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 To zależy od kilku parametrów:1. fornir naturalny czy sztuczny2. powierzchnia - na ile skomplikowana3. czas4. miejsce.Jak masz dużo czasu i miejsca, żeby się z tym rozłozyć możesz się bawić. Ja lubię takie dłubanki, ale jak masz to rozgrzebać i nie kończyć tygodniami, to może lepiej komuś zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 22.08.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 forniry naturalne, powierzchnie malo skomplikowane, czas - zalezy ile bedzie trzeba, miejsce - hmmm? miejsce czego? miejsce pracy? wszystko robie w domu, bo jak lezy odlogiem, to kluje w oczy i zada finalizacji poczytalem na ten temat troche w internecie - czy jest inna opcja niz ten klej kostny? z tego, co wiem, rozpuscza sie w wodzie, a chcialbym jeszcze taki fornir dosc obficie polakierowac i nie chce, zeby sie rozpuszczal. jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 22.08.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 faktycznie domowo to tylko krawedzie . Są forniry z klejem szer. 12cm wtedy zelazko i jedziesz . acha dociskaj klockiem zeby klej wycisnąc .Teoretycznie mozesz wyrównac krawedzie , połączyc je klejąca tasmą papierową i grzac zelazkiem moze sie udac jak jestes uparty powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.08.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Przed laty fornirowałem drzwi i futryny w ilości 6szt, w całości fornirem naturalnym dębowym.Wyglądają bardzo dobrze, chociaż jakość drzwi fornirowanych fabrycznie na pewno jest lepsza.Po prostu nie da się w domowych warunkach zrobić tego profesjonalnie. Fornirowanie wymaga ciągłego nacisku prasy na całą powierzchnię. Ważne aby zastosować dobry klej. Ja robiłem to na klej stolarski na gorąco. Jak stygnie dobrze wiąże. Fornir trzeba wprasować w powierzchnię drewna klinem drewnianym aby dobrze się przykleiło - żadne tam żelazko w przypadku opisywanej technologii.Pasy forniru wcześniej przycięte, aby miały równe krawędzie klei się na zakładkę i przy równej listwie stalowej (ważne nierdzewnej) ostrym nożem przyciąć przez dwa płatki forniru jak jest świeżo naklejony. Dolny się usuwa i klinem wprasowuje krawędzie. Jak się dokładnie zrobi, to po wyschnięciu i wyszlifowaniu prawie nie widać połączenia. Do pełnego sukcesu potrzebny jest odpowiedni fornir. Po prostu musi być to fornir świeżo wycięty. Suchy będzie tylko pękał. Namoczenie go w wodzie spowoduje wprawdzie jego zmiękczenie, ale później gorzej się klei i szybko wysycha powodując gorsze klejenie krawędzi no i skurcz powoduje często, że pojawiają się małe szczelinki pomiędzy pasami.Ogólnie rzecz biorąc robiłem to w czasach kiedy był brak kasy na dobrego stolarza i nie był jeszcze takiego zaopatrzenia jak dziś. Jak robiłem zakupy w Bauhaus-zie moim marzeniem było, aby w Polsce były takie sklepy, a tu patrzcie są.Fornirowanie to bardzo ciężka praca jak się chce ją wykonać w domowych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.