Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie całej działki czy tylko część gruntu???

W-waBiker

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie załatwiania pozwolenia na budowe i teraz robione jest odrolnienie, moje pytanie jest takie:czy korzystniejsze jest odrolnienie całej działki czy tylko części pod którą będzie wybudowany projektowany budynek (czyli powierzchnia zabudowy) właśnie dzwoniła do mnie Pani która będzie to odrolnienie robiła i zapytała jak chce, czy całą działke czy tylko część...czy wiąże się to z podatkami??Co jest dla mnie bardziej korzystne?Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam.

ja odrolniłam tylko częśc działki tj. teren zabudowy podjazdy taras itp. - 500 m2 to co jest możliwe do odrolnienia bez żadnych opłat. Po zakończeniu budowy będę płaciła od 500 m2 podatek od nieruchomości a od pozostałej części podatek rolny, który jest dużo niższy, w tym roku stawka za 1 ha 188,35 a podatek od nieruchomości od pozostałych gruntów wynosi 0.17/m2 w mojej gminie. Także oszczędność na podatku w skali roku jest duża.

pozdrawiam Lena

• 3 weeks później...

Lena, powiedz ile arów masz tego nieodrolnionego? Zgodnie z prawem część nieodrolniona musi być rolnie użytkowana, tzn. warzywka, drzewa owocowe, itp. Nie można do tego zaliczyć iglaków, trawy, innych drzew ozdobnych. Mam ten sam problem, tzn. 15 arów, z czego po bezpłatnym odrolnieniu zostanie mi 10 rolnych. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie przed domem 10 arowego ogródka z pietruszką w towarzystwie jedynie drzew owocowych...

Może ma ktoś pomysł jak ten problem rozwiązać?

Witam, nieodrolnionych mam 45 arów. Lecz po wybudowaniu domku chcę działkę podzielic i połowę sprzedać. Nie chciałam wcześniej dzielić bo Pani z Urzedu zaczęła się zastanawiac i mówić,że działka rolna nie może być mniejsza niż 30 arów a nam się spieszyło z budową wiec zostawiliśmy to na pózniej. Bo juz dosyć straciliśmy czasu z załatwianiem wz.

Więc docelowo zostanie mi ok. 20 arów nieodrolnionej. I myślę, że nikt nie będzie sprawdzał jak to jest użytkowane. Zawsze mogę powiedziec że mam hodowlę iglaków i drzewek ozdobnych :)

pozdrawiam Lena