Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadzór Budowlany - kary???

Jagular

Recommended Posts

Czy ktoś ma jakies doświadczenia z nadzorem budowlanym. Chodzi mi o kontrolę z nadzoru i ewentualne kary za zamieszkanie w domu jednorodzinnym przed zakończeniem budowy i oddaniem budynku do użytkowania? Interesują mnie wszystkie dane, zwłaszcza o doświadczeniach z Białegostoku

Owszem, wlepili szwagrowi mojego kuzyna, ale jemu to sie akurat nalezalo. :D Bodajze 10 tys zł za zamieszkanie w nieodebranym domu. Dupek byl, bo kontrola byla zapowiedziana z bodajze tygodniowym wyprzedzeniem, wystarczylo zepchnac rzeczy na srodek, ze niby sa przechowywane a nie sluza do mieszkania, moze troche wywiezc gdzies i byloby ok. Poza tym, zadzieral sie z kim sie dalo i ile sie dalo, to jak mieli okazje to mu dokopali. mieszka gdzies w okolicach b-stoku, ale nie w samym miescie

Prawdopodobnie, ale może oznaczać, że odbiór mimo wszystko w jakimś tam czasie jest konieczny, tyle że jak złapią na mieszkaniu przed, to nic nie mogą zrobić. Trzeba jednak sprawdzić w uchwalonej ustawie. A że trzeba ją czytać wraz z tekstem starej, zostawiam to sobie na wolny od budowy czas. Tak niestety, wygląda u nas zapis prawny - bez siekiery nie razbieriosz... :(

mam przed sobą tekst ustawy po nowelizacji, ale jeszcze nie obowiąząjący (ustawa została podpisana dopiero 17 sierpnia tego roku i wejdzie w życie 30 dni od daty ukazania sie w Dzienniku Ustaw) i niestety art. 57 ust. 7 (czyli dotyczący uzytkowania bez pozwolenia) jest w niezmienionej formie. :-? :(

Dokładnie, kary są i będą - przynajmniej do następnej nowelizacji :lol:

hmmm przeczytaj uważnie jeszcze raz. wyraźnie jest napisane o przystapieniu do uzytkowania z naruszeniem przepisów art. 54 i 55 oraz o karach wylicznych na podstawie art. 59f.

a tu masz linka do obowązującego jeszcze prawa, bo może to co masz jest nieaktualne:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20032072016&type=3&name=D20032016Lj.pdf

Tak sobie pomyślałem, że jeżeli mieszkasz na stałe, to żeby być w zgodzie z prawem i tak trzeba się zameldować, więc na jedno wychodzi. Tyle że za brak meldunku jest niższa kara.

Obecnie nie ma obowiązku stałego meldunku.