Jolka 24.08.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Moi sąsiedzi zamieszkali bez zezwolenia i niestety zameldowali się. Jak przyszła komisja to chcieli im dać niewielki mandat za zmiany niezgodne z projektem i wtedy wyszło, że są zameldowani. A to już według nich świadczyło o zamieszkiwaniu, bo na meble i inne symptomy nawet chcieli przymknąć oko.Od kary odwołali się i przez 3 miesiące nie dostali odpowiedzi, to chyba już mają sprawę z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 24.08.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Moi sąsiedzi zamieszkali bez zezwolenia i niestety zameldowali się. Jak przyszła komisja to chcieli im dać niewielki mandat za zmiany niezgodne z projektem i wtedy wyszło, że są zameldowani. A to już według nich świadczyło o zamieszkiwaniu, bo na meble i inne symptomy nawet chcieli przymknąć oko. Od kary odwołali się i przez 3 miesiące nie dostali odpowiedzi, to chyba już mają sprawę z głowy? odnośnie kar za użytkowanie - problemem dla PINB jest stwierdzenie użytkowania budynku mieszkalnego (nigdzie w przepisach nie znajdziecie co to takiego - brak definicji) a meldunek jest takim dowodem i prawdopodobnie kara za użytkowanie będzie. Rada - mówcie, że pilnujecie i nic wam nie zrobią (nawet jak będzie telewizor i zupa będzie się gotowała na kuchence!) Jeżeli chodzi o kary za użytkowanie to w ostatniej nowelizacji - podpisanej przez Prezydenta został usunięty "błąd" (kolejny Ustawy Prawo budowlane) i skreślony pkt. 7 art. 93. W skrócie - do tej pory jak za użytkowanie domku dostałeś 10 000zł to jeszcze prowadzone było postępowanie prokuratora i mogła być wymierzona dodatkowo KARA GRZYWNY - wynikająca z KK obecnie ten drobny błąd zostanie naprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 28.08.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2005 Moi sąsiedzi zamieszkali bez zezwolenia i niestety zameldowali się. Jak przyszła komisja to chcieli im dać niewielki mandat za zmiany niezgodne z projektem i wtedy wyszło, że są zameldowani. A to już według nich świadczyło o zamieszkiwaniu, bo na meble i inne symptomy nawet chcieli przymknąć oko. Od kary odwołali się i przez 3 miesiące nie dostali odpowiedzi, to chyba już mają sprawę z głowy? odnośnie kar za użytkowanie - problemem dla PINB jest stwierdzenie użytkowania budynku mieszkalnego (nigdzie w przepisach nie znajdziecie co to takiego - brak definicji) a meldunek jest takim dowodem i prawdopodobnie kara za użytkowanie będzie. Rada - mówcie, że pilnujecie i nic wam nie zrobią (nawet jak będzie telewizor i zupa będzie się gotowała na kuchence!) Jeżeli chodzi o kary za użytkowanie to w ostatniej nowelizacji - podpisanej przez Prezydenta został usunięty "błąd" (kolejny Ustawy Prawo budowlane) i skreślony pkt. 7 art. 93. W skrócie - do tej pory jak za użytkowanie domku dostałeś 10 000zł to jeszcze prowadzone było postępowanie prokuratora i mogła być wymierzona dodatkowo KARA GRZYWNY - wynikająca z KK obecnie ten drobny błąd zostanie naprawiony. Meldunek nie jest dowodem na zamieszkiwanie. Wiele osób jest zameldowanych gdzie indziej niż mieszka. Nawet w zeznaniu podatkowym masz wyszczególnione adres zamieszkania i zameldowania czyli mogą być różne i żadne sankcje za to nie grożą. Zatem mogę być zameldowana w domu ale w nim nie mieszkać nawet jak stoją tam moje meble (bo pomieszkuję kątem u kolegi) i gotuje się zupa na kuchence (przyszedłem zobaczyć jak moje meble oraz kuchenka, no i zgłodniałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagular 29.08.2005 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Dzięki wszystkim, niewiele się wyjaśniło, ale mniej się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 29.08.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Meldunek nie jest dowodem na zamieszkiwanie. Wiele osób jest zameldowanych gdzie indziej niż mieszka. Nawet w zeznaniu podatkowym masz wyszczególnione adres zamieszkania i zameldowania czyli mogą być różne i żadne sankcje za to nie grożą. Zatem mogę być zameldowana w domu ale w nim nie mieszkać nawet jak stoją tam moje meble (bo pomieszkuję kątem u kolegi) i gotuje się zupa na kuchence (przyszedłem zobaczyć jak moje meble oraz kuchenka, no i zgłodniałem) No i oni właśnie takie argumenty podali w odwołaniu (prawnik im pisał), miejmy nadziej, że kary nie dostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts