Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym i jak zabezpieczyć sztachety płotu drewnianego??????

małyarek

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Zamierzam wykonać ogrodzenie z drewnianych sztachet nie wiem czym dobrze je zabezpieczyć? pokostem, impregnatem, czy poprostu grubo lakierem? Przydało by się coś na kolor może bejca. Wiele płotów drewnianych już po paru sezonach wyglądz paskudnie, jak temu zapobiec???? Proszę o rade

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My robiliśmy lakierobejcą altaxin 2,5 litra ok 64 zł. Teściowie pomalowali balustradę zwykłym lakierem dekoral i po pół roku malują drugi raz. Z 1 litra wychodzi ok 20 m/kw powierzchni. Podobno woda tego nie wypłukuje. jak na razie po roku jest ładnie i bez zmian a co będziedalej to się okaże.

pozdrawiamy

Najlepiej/najprosciej/najtaniej zastosowac impregnat np. Drewnochron. Na poczatek 2 krotnie pomalowac, po ok. roku powtorzyc. Trzeba dac jakis kolor, ew. mozna go "rozjasnic" mieszajac z bezbarwnym. Nalezy pamietac ze kolejne warstwy kolorowego impregnatu sciemniaja kolor. Nalezy unikac stosowania do kolejnych warstw roznych kolorow/producentow bo nam moze wyjsc czarny/szary /ciemny odcien,

Chyba więc zrobie tym drewnochronem. Słyszałem jeszcze o rozwiązaniu z pokostem albo rozcieńczeniu lakieru bezbarwnego z ropą. Nie bardzo wiem co o tym myśleć, a wy jak myślicie?. Chce mieć raczej jasny kolor drewna. Więc podsumowując: drewnochron-dwie warstwy i załużmy na wiosne jeszcze jedna, a te dwie pierwsze to w jakich odstępach czasu malować? macie może jakieś zdjęcia, może swojego płotu? nie mogę zdecydować się na kolorystyke, będzie też murek i dwa filarki przy bramie obłożone płytkami klinkierowymi i muszę to razem dopasować kolorystycznie.

Chyba nie warto experymentowac z pokostami lub ropa.

Co do koloru to chyba im ciemniejszy tym lepiej kryje i dluzej bedzie ladnie wygladal.

Kolejne warstwy, a wystarczy ze da sie je dwie, nalezy nakladac w odstepie czasowym tak jak napisano w instrukcji, czyli najczesciej po co najmniej kilku godzinach.

Co do doboru koloru, w suprmarketach sa probki (mozna sobie samemu pomalowac kawalek), albo zapytac plec piekna : ma ona inne/lepsze spojrzenie na ta sprawe,

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja może nie stricte w sprawie zabezpieczenia drewnianych sztachet, ale pośrednio z pewnością. Otóż przy przykręcaniu czy przybijaniu sztachet do przęsła, radzę na całej jego długości rozciągnąć jakiś grubszy drut, np walcówkę 4mm czy jeszcze lepiej miedziak, i dopiero za jego pośrednictwem dokręcać tudzież przybijać sztachety. Pomiędzy przęsłem a sztachetami powstanie dzięki temu naturalna szczelina ułatwiająca wysuchanie mokrych po opadach sztachet i zapobiegająca ich gniciu na skutek niewentylowanego styku z przęsłem.

O tak.

Najlepiej do tego celu nadaje się przewód aluminowy 2,5 mm2 (z izolacją. lub bez) , który obecnie można tanio kupić w składnicach złomu (łatwo giąć i nie koroduje).

Należy go wygiąć w fale. Dół fali powinien wypadać w przerwie między sztachetami.

W ten sposób woda spływa po drucie i skapuje wzdłuż przerwy.

Witam.

Rzeczywiście drewno musi być suche i najlepsze olchowe. Mamy płot w większości sosnowy ale olcha też "zaplątała" się. Wszystko pomalowane jest drewnochronem kolor machoń. Po dwóch malowaniach narazie spoko, ale olcha ładniej wygląda. Przede wszystkim lepsze wybarwienie - głębszy ton koloru.

pozdrawiam

http://foto.onet.pl/upload/19/16/_553684_n.jpg

• 1 year później...