małyarek 19.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Witam wszystkich!Zamierzam wykonać ogrodzenie z drewnianych sztachet nie wiem czym dobrze je zabezpieczyć? pokostem, impregnatem, czy poprostu grubo lakierem? Przydało by się coś na kolor może bejca. Wiele płotów drewnianych już po paru sezonach wyglądz paskudnie, jak temu zapobiec???? Proszę o rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 20.08.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 My robiliśmy lakierobejcą altaxin 2,5 litra ok 64 zł. Teściowie pomalowali balustradę zwykłym lakierem dekoral i po pół roku malują drugi raz. Z 1 litra wychodzi ok 20 m/kw powierzchni. Podobno woda tego nie wypłukuje. jak na razie po roku jest ładnie i bez zmian a co będziedalej to się okaże.pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 24.08.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Drewnochron - 3x wychodzi taniej , po 5 latach płotek jak nowy , a w razie czego można pociągnąc jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.08.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Drewnochron w 10 litrowych kubełkach.Bezbarwny (tańszy) do zagruntowania i barwiony (droższy) na wierzch.Kolor chroniący drewno przed słońcem (UV) najlepiej podobno - ciemny mahoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.08.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Najlepiej/najprosciej/najtaniej zastosowac impregnat np. Drewnochron. Na poczatek 2 krotnie pomalowac, po ok. roku powtorzyc. Trzeba dac jakis kolor, ew. mozna go "rozjasnic" mieszajac z bezbarwnym. Nalezy pamietac ze kolejne warstwy kolorowego impregnatu sciemniaja kolor. Nalezy unikac stosowania do kolejnych warstw roznych kolorow/producentow bo nam moze wyjsc czarny/szary /ciemny odcien, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 26.08.2005 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Dzięki za wskazówki! pomaluje 2x drewnochronem, może na to lakier bezbarwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 26.08.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Taki temat już był, poszukaj.U mnie - altaxin. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 26.08.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Dzięki za wskazówki! pomaluje 2x drewnochronem, może na to lakier bezbarwny? Unikaj wszelkich lakierow/farb ktore pokrywaja drewno nieprzepuszczalna powloka. Zluszczy sie ona po pewnym czasie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 29.08.2005 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Chyba więc zrobie tym drewnochronem. Słyszałem jeszcze o rozwiązaniu z pokostem albo rozcieńczeniu lakieru bezbarwnego z ropą. Nie bardzo wiem co o tym myśleć, a wy jak myślicie?. Chce mieć raczej jasny kolor drewna. Więc podsumowując: drewnochron-dwie warstwy i załużmy na wiosne jeszcze jedna, a te dwie pierwsze to w jakich odstępach czasu malować? macie może jakieś zdjęcia, może swojego płotu? nie mogę zdecydować się na kolorystyke, będzie też murek i dwa filarki przy bramie obłożone płytkami klinkierowymi i muszę to razem dopasować kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 31.08.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Chyba nie warto experymentowac z pokostami lub ropa.Co do koloru to chyba im ciemniejszy tym lepiej kryje i dluzej bedzie ladnie wygladal.Kolejne warstwy, a wystarczy ze da sie je dwie, nalezy nakladac w odstepie czasowym tak jak napisano w instrukcji, czyli najczesciej po co najmniej kilku godzinach.Co do doboru koloru, w suprmarketach sa probki (mozna sobie samemu pomalowac kawalek), albo zapytac plec piekna : ma ona inne/lepsze spojrzenie na ta sprawe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia 24.09.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 witaj ja ci proponuje zatopić to w gorącym oleju transformatorowym takim jak są nasączone słupy telefoniczne dożywotnia gwarancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 19.10.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Polecam jednak jednorazowe przemalowanie surowych sztachet pokostem i dopiero docelowa impregnacja połączona z kolorem.Nie będziecie żałować i mieć spokój na lata. I z uporem maniaka będę zawsze proponował- jeśli sztachetki, to tylko z olchy- suchej oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 19.10.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Sucha olcha pije 2 razy więcej impregnatu od sosny.A z pokostem do pierwszego gruntowania - nie był bym taki pewny.Pokost zablokuje penetracje następnych impregnatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.10.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Sam napisałeś, że sucha olcha pije i to dużo . I o to właśnie chodzi- pokost położony jednorazowo wnika i to dość głęboko a nie pozostaje na wierzchu tworząc błonę, co stanowi dobre podłoże pod finalny impregnat. Sam tak robiłem i wyszło b. fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 06.11.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Ja może nie stricte w sprawie zabezpieczenia drewnianych sztachet, ale pośrednio z pewnością. Otóż przy przykręcaniu czy przybijaniu sztachet do przęsła, radzę na całej jego długości rozciągnąć jakiś grubszy drut, np walcówkę 4mm czy jeszcze lepiej miedziak, i dopiero za jego pośrednictwem dokręcać tudzież przybijać sztachety. Pomiędzy przęsłem a sztachetami powstanie dzięki temu naturalna szczelina ułatwiająca wysuchanie mokrych po opadach sztachet i zapobiegająca ich gniciu na skutek niewentylowanego styku z przęsłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.11.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 O tak.Najlepiej do tego celu nadaje się przewód aluminowy 2,5 mm2 (z izolacją. lub bez) , który obecnie można tanio kupić w składnicach złomu (łatwo giąć i nie koroduje).Należy go wygiąć w fale. Dół fali powinien wypadać w przerwie między sztachetami.W ten sposób woda spływa po drucie i skapuje wzdłuż przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 09.11.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam.Rzeczywiście drewno musi być suche i najlepsze olchowe. Mamy płot w większości sosnowy ale olcha też "zaplątała" się. Wszystko pomalowane jest drewnochronem kolor machoń. Po dwóch malowaniach narazie spoko, ale olcha ładniej wygląda. Przede wszystkim lepsze wybarwienie - głębszy ton koloru. pozdrawiam http://foto.onet.pl/upload/19/16/_553684_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 14.11.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Trochę na te tematy pisałem tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40758 i tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22489 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmel 11.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Czy można kupić jakiś impregnat do drewna (sztachet drewnianych) w formie żelu kupiłam drewnochron ale on jest strasznie wodnisty i kapie przy malowaniu pozdrawiammonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.06.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ma być płynny ,aby dobrze wchodził w drewno.Rękawice,fartuch i do boju.Albo zrobić korytko i zamaczać sztachety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts