Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym i jak zabezpieczyć sztachety płotu drewnianego??????

małyarek

Recommended Posts

Słuchajcie. Mam płotek koloru takiego brązowego.. I zrobił mi się prawie ze zielony, jak tylko zniknie śnieg mam go malować. Czym go pomalować i jakie czynności wykonać. Prosze o instrukcję:). Jak najlepiej to drzewo zabezpieczyć żeby nie było za rok takiego samego efektu.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Witam.Jestem posiadaczką plotu drewnianego wykonanego w całosci (łącznie ze słupkami,do których są mocowane przęsła ze sztachetami) z modrzewiu syberyjskiego.Po czterech latach nadal wygląda jak nowy i napewno jeszcze parę lat wytrzyma bez malowania.Owszem po zimie w niektórych miejscach zrobił się zielony,ale wystarczylo go przemyć i nie ma śladu.Zaimpregnowany jest drewnochronem, oraz dla końcowego efektu sadolinem.Drewnochron był nakładany na wszystkie elementy metodą zanurzeniową,mającą na celu min.spowodowanie mniejszego zużycia sadolinu.Kąpiel była przeprowadzana w przyciętej z zapasem i zaślepionej od spodo rurze kanalizacyjnej.Ten sposób świetnie się spisuje.Sadolin natomiast nakładany był pistoletem do malowania,który powoduje pomimo dobrego krycia,kolosalną różnicę w jego zużyciu.

• 1 month później...

Witam wszystkich!

Zwracam sie do wszystkich Państwa z prośbą o pomoc. Mam do odnowienia sztachety dębowe. czym je imregnować aby nadać delikatny naturalny kolor zachowując fakture drewna. Dodam ze pierwszy raz 3 lata temu uąywałam Altaxinu (dokładnej nazwy nie pamiętam) ale po opdach deszczu ciekły mi te sztachetki i brudziły brzydko betonowy fundament. W sklepie dowiedziałam się, ze z dębowymi sztachetami jest najwiekszy problem bo w zasadzie każdy impregnat, lakierobejca itp.powszechnie dostępne będą tak ciekły, wspomniano mi coś tez o jakims oleju specjalnym do dębu-niestety nie mam nazwy.

PROSZĘ więc państwa o wszelkiego rodzaju porady w tym temacie, kto z państwa czego uzywał

Z góry dziekuję i niecierpliwie czekam na odpowiedzi :wiggle:

Gość ANSEXXX
proszę bardzo wiem ze wycofano tej olej lecz jak poszukasz to znajdziesz nazywa sie Olej Teak firma Osmo stosuje sie do impregnacji blatów kuchennych jak i impregnacji mebli ogrodowych na drewnie Dębowym ładnie uwidacznia rysunek

• 1 year później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Zamówiłem w Leroy Merlin taki se płotek do odgrodzenia się od tarasu sąsiadów

http://ezakupy.leroymerlin.pl/img/4/18274/medium.jpg

http://ezakupy.leroymerlin.pl/details:18274/p%C5%82ot+szczelny+prosty+marrone+180+x+180+cm

to jest sosna po impregnacji ciśnieniowej pomalowana bejcą.

Pytanie moje jest takie, czy warto pomalować to drewnochronem?

Witam.

Zamówiłem w Leroy Merlin taki se płotek do odgrodzenia się od tarasu sąsiadów

http://ezakupy.leroymerlin.pl/img/4/18274/medium.jpg

http://ezakupy.leroymerlin.pl/details:18274/p%C5%82ot+szczelny+prosty+marrone+180+x+180+cm

to jest sosna po impregnacji ciśnieniowej pomalowana bejcą.

Pytanie moje jest takie, czy warto pomalować to drewnochronem?

Oczywiście, że warto. Masz dodatkową warstwę ochronną.

• 2 weeks później...

Witam, chciałam was prosić o poradę. Mój drewniany płot (nieszlifowane świerkowe sztachety) był konserwowany 30 lat temu przed montażem poprzez kąpiel w preparacie własnego pomysłu (w tamtych czasach nie było preparatów, a jak były to cena była zaporowa...). Praparat zawierał ropę, terpentynę, i kilka innych substancji, których już nie pamiętam. Impregnacja wystarczyła na 10-15 lat. Potem co jakiś czas płot był malowany, ale teraz już nie pamiętam czym. W chwili obecnej płot jest miejscami zazieleniony. 3 lata temu malowałam najgorszy odcinek Drewnochronem (właściwie nie malowałam, a nasączałam...). Sprzedawca zapewniał, że glony po malowaniu umrą. Początkowo płot wyglądał ładnie (drewnochron był barwiący). Niestety po 2 tygodniach od malowania zielone zaczęło znów wychodzić. Dziś sztachety są od północy całe zielone :-(

Teraz nadszedł już czas malowania całego istniejącego płotu, a ja po próbie sprzed 3 lat zraziłam się do Drewnochronu.

1. Czym według was pomalować płot żeby pozbyć się istniejących już glonów na kilka lat? Co je może uśmiercić?

2. Fajnie by było aby wystarczyło jedno solidne malowanie, bo do malowania jest około 400 sztachet :-(

3. Kolor obojętny, ale dobrze by było aby spłowiały płot "dostał" jakiś ciemny brąz.

Myślałam o 2 rzeczach: pierwsza to impregnat do drewnianych podkładów kolejowych. jednakże obawiam się że smród będzie przez wiele miesięcy nie do wytrzymania. Druga opcja - impregnat do gontów. Ale tego tematu jeszcze nie ruszyłam.

Będę wdzięczna za poradę, pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam,

jeśli chodzi o drewnochron to jest to średniej jakości zabezpieczenie na zewnątrz. Drewno surowe należy zabezpieczyć najpierw impregnatem bezpowłokowym i po przeszlifowaniu dopiero zabezpieczyć środkiem, który również nada mu walory estetyczne. I tak w moim przypadku było ze sztachetami olchowymi. Drewno sezonowane minimum 12 miesięcy pod dachem, złożone wyżej niż 1m nad ziemią. Sztachety impregnowane środkiem o nazwie PENETRIN przez zanurzenie. To zabezpiecza przed sinizną, pleśnią, mchem, grzybem i szkodnikiem. Po wyschnięciu szlif papierem 120 w celu wygładzenia podniesionych "włosków" przez impregnat. Potem malowanie lazurą V33 (lub 3V3, jak kto woli :-) ) z zaznaczeniem, że lazura jest transparentna i uwydatnia rysunek drewna, a więc należy nakładać ją stosunkowo cienko bardzo dokładnie rozcierając. Po wyschnięciu matowienie ponownie papierem 120 i odkurzanie szmatką zwilżoną benzyną ekstrakcyjną. Kolejne malowanie już nieco grubiej jednak z zachowaniem równomierności roztarcia lazury. To minimum dla zabezpieczenia płotu na zewnątrz. Dla pewności zaleca się 3-cią warstwę lazury po uprzednim zmatowieniu.

Zabezpieczenie główne to PENETRIN, a zabezpieczenie powierzchniowe do Lazura z dodatkowym efektem estetycznym. Polecam V33 - mnie nie zawiodł.

• 1 month później...
Czyli lazura będzie lepsza niż drewnochron? Szykuję się właśnie do odświeżenia ochrony na sztachet olchowych. Na jesieni zeszłego roku były pomalowane drewnochronem, ale nie robiłem tego samodzielnie więc obawiam się, że "wypiły" go za mało. Od dołu lekko posiniały. Czy potraktować to lekko papierem ściernym, czy można malować od razu? Jeśli były malowane drewnochronem przed założeniem, to czy teraz mogę pomalować te sztachety bez ich zdejmowania? Pozwoliłoby mi to zaoszczędzić sporo czasu.

• 2 weeks później...

Ja swój płot (tzn sosnowe sztachetki) zaimpregnowałem "penetrinem" - impregnat który głęboko wnika. Potem zwykłym impregnatem Altaxem (z dodatkiem białego - bo chciałem uzyskać kolor surowej świerkowej deski), a trzecia warstwa to bezbarwny lakier sadolinu.

Jak przetrwa próbę czasu zobaczymy.:popcorn:

• 3 months później...

miałem ten sam problem w tym roku - pomalować płot.

... jest go trochę - 75m ogrodzenia , przęsła 2,5m x 1,7m dechy nieheblowane, nieszlifowane, kilka lat temu malowane

wszystkie "super" specyfiki są z reguły w "super" cenach, wiec machnąłem go unidecorem ... takim za 4 dychy / 10 litrów z obi

poszło mi 70 litrów na dwukrotne malowanie z dwóch stron. ( efekt w dzienniku )

płot drewniany po kilku latach i tak będzie do ponownego malowania wiec...

• 2 weeks później...
Witam. Czy Vidaron można nakładać z pistoletu natryskowego ? .....
Zależy który produkt firmy Vidaron masz na myśli. Jeśli szpachlę to nie ;). Pozostałe można aplikować przez natrysk. BTW wszystkie produkty mają coś takiego jak karta techniczna gdzie jest opisany sposób stosowania.

.... drewnochronu Ticurila )
O a co to? Edytowane przez G.N.

Witam. Nie wiem co to było ale coś do malowania sztachet Ticurilli, po jednokrotnym malowaniu 3 lata i płot wygląda OK ( ale nie idealnie, deski z olchy ), u mnie w sklepie nie polecają nic do natrysku na sztachety, i na wszystkich preparatach widziałem napis : do nanoszenia pędzlem lub wałkiem.

Jak wspomniałem na stronie http://www.vidaron.pl/ przy każdym produkcie masz kartę techniczną i w niej opisane rozmaite przydatne kwestie jak sposób aplikacji, czas schnięcia, środki ostrożności itp.

Przykładowy cytat z K.T impregnatu:

"-nanosić pędzlem, natryskiem, w odstępach nie krótszych niż 4 godziny, metodą zanurzenia całych elementów, w czasie nie krótszym niż 30 min"

i lakierobejcy:

"-nakładać pędzlem, tamponem lub przez natrysk."

Jeszcze dla pożądku:

Drewnochron należy do PPG Industries i z Tikkurilą nie ma nic wspólnego (poza branżą)

O Ticurilli nigdy nie słyszałem choć nazwa zaskakująco podobna do Tikkurila - może to jakaś chińska podróbka :cool:

• 8 months później...
Witam. Czy próbował ktoś najpierw zaimpregnować sztachety np. Tytanem (czy innym środkiem do impregnacji więźby) a potem małował lakierobejcą?? Pytam bo impregnat (koncentrat) ten jest o niebo tańszy od gotowych typu sadolin czy drewnochron. Nie wiem tylko czy taki sposób impregnacji nie będzie miał wpływu na przyczepność lakierobejcy. Pozdrawiam