Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klon europejski na podłogę?

bpisk

Recommended Posts

Od dwoch miesiecy mamy klon europejski na strychu, jest sliczny, jasny i dobrze sie sprawuje. Teraz parkieciarze klada klon w sypialniach i nadal jestem zadowolona z mojego wyboru 8) . A ze jest miekki.... to co? W sypialniach nie chodzi sie na obcasach, pewnie polozysz jakis maly dywanik wokol lozka.

My mieliśmy klon w sypialni w mieszkaniu (nie nazywał się co prawda "europejski" ale zapewne pochodził z Europy :wink: ) i podczas 4-letniego użytkowania nie stwierdziliśmy jakiegoś dużego "zużycia". Jedyne dość widoczne zmiany zaszły w kolorze - ściemniał trochę, zwłaszcza w miejscach gdzie było więcej światła, np. przy drzwiach balkonowych.

Ale jak już wspomniałam był to taki zwyczajny klon.... bardzo piękny zresztą. Podejrzewam, że "europejski" różni się barwą, a inne właściwości ma podobne.

Maria

hm... mi siewydaje że klon jest drewnem z gatunku tych twardych własnie?ale mzoe mi sie cos pokickało.zanjomi maja w przerdpokoju, pokoju dzinnym i w sypialni.ładnie wygląda, jest słomkowy, nie rysyje się.jedyne czego ja bym nie zrobiła to polakierowali go na mat.... na tak jasnej podlodze , do tego zupełnie bez połysku widać dosłowanie KAŻDĄ plame.. i nawet po umyciu wygląda nieco... hm.. brudno.

Wutam, w prawdzie klon nie jest najtwardszym gatunkiem drewna jednak, wg. mnie, można go układać na podłogi.

Szczególenie polecam do sypialni, w których podłogi jasne wyglądają bardziej przytulnie. W miejscach o bardzi ej natężonym ruch np. Kuchnia to raczej nie polecam.

Należy tylko pamietać, że przy wykończeniu lakierami chemicznymi lub olejam tak apodłoga zrobi się bardziej zółta.

pozdrawiam

mj

Wutam, w prawdzie klon nie jest najtwardszym gatunkiem drewna jednak, wg. mnie, można go układać na podłogi.

Szczególenie polecam do sypialni, w których podłogi jasne wyglądają bardziej przytulnie. W miejscach o bardzi ej natężonym ruch np. Kuchnia to raczej nie polecam.

Należy tylko pamietać, że przy wykończeniu lakierami chemicznymi lub olejam tak apodłoga zrobi się bardziej zółta.

pozdrawiam

mj

Powiedziałbym, że jest bardzo twardym, twardość ma w każdym razie nieznacznie wyższą od dębu o ile dobrze pamiętam.

Na podłogi nadaje się bardzo dobrze.

J.

pozdrawiam

mj

Powiedziałbym, że jest bardzo twardym, twardość ma w każdym razie nieznacznie wyższą od dębu o ile dobrze pamiętam.

Na podłogi nadaje się bardzo dobrze.

J.

Wracają do tej twardości drewna to wg. książki "Nauka o drewnia" Frańciszka Krzysika twardości:

w skali Brinnella [kG/mm2]

dla dębu 6,4

dla klonu max. 3,5

w skali Janki [kG/mm2]

dla dębu 1010

dla klonu 950

to jeżeli chodzi o literaturę, natomiast z parktyki równeż wiem, że klon jest miększy.

pozdrawiam

mj

Wracają do tej twardości drewna to wg. książki "Nauka o drewnia" Frańciszka Krzysika twardości:

w skali Brinnella [kG/mm2]

dla dębu 6,4

dla klonu max. 3,5

w skali Janki [kG/mm2]

dla dębu 1010

dla klonu 950

to jeżeli chodzi o literaturę, natomiast z parktyki równeż wiem, że klon jest miększy.

pozdrawiam

mj

Moje dane opierały się na katalogu Barlinka, który mam w tej chwili przed sobą, a który zawiera tabelę twardości wybranych gatunków drewna i podaje 660kg/cm2 dla dębu i 670kg/cm2 dla klonu, brak informacji na temat metody pomiaru.

Cytowana przez Ciebie książka wydaje się bardziej wiarygodna, ewentualnie te dane barlinka pochodzą z jeszcze innej metody pomiarowej, ale tak czy tak pozostaje jedno: klon jest wardym drewnem, bardzo dobrym na podłogi.

J.