Gajka 28.11.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Witam, Często podajecie ceny za usługę z dodatkiem "bez rachunku". A ile byłoby z z fakturą? Czy ktos z Was o to zapytał? Wg mnie winno być tylko o 7% więcej (taki jest VAT), lecz odliczamy przecież 19%, więc na plus dla nas pozostaje 12%. W takim razie dlaczego bez rachunku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.11.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Bez rachunku dajesz delikwentowi do rączki np 1000 PLN, on je bierze i wszyscy są zadowoleni.Z rachunkiem, żeby temu panu zostało w kieszeni 1000 PLN musisz zapłacić temu panu także za:#1. jego podatek dochodowy, 19%, już jest 1190 PLN#2. jego ubezpieczenie emerytalno-rentowe itp ZUSy - kolejne 20%, już jest około 1430 złotych#3. no i dopiero teraz VAT od tego, 7%, 1530 PLN--------Teraz chyba jasne dlaczego kwitnie szara strefa? Jak chcesz dać komuś zarobić legalnie 1000 PLN, musisz wyłożyć ponad 1500. Jak dasz do rączki 1000 - to dasz do rączki 1000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.11.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 pik33,jak ktoś sam prowadzi działalność to ZUS płąci tak czy siak niezależnie czy ma dochody czy nie i nie jest to stawka procentowa od dochodów. A do Twoich wyliczeń bym dodał opłaty za księgowość i koszt prztworzenia takiej faktury przez całą księgowość (a to jest czas i często kłopot bo tu trzeba trochę "urzędowego myślenia":wink:. Bez faktury sprawa jest zabójczo prosta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 28.11.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Poza tym, nie wszyscy odliczają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.11.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Jak ma firmę to płaci xxx%, nie mniej niż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 29.11.2002 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Otóż to, dla prowadzących działalność składki są jednakowe bez względu na wysokość dochodu. Więc (od więc zdania sie nie zaczyna!) nie zgadzam sie, że o te kwoty zapłacę mniej, jeśli będzie to usługa bez r-ku. Ja byłam ciekawa czy podano Wam kwotę na i bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 29.11.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Warto tez sobie przesymulowac wielkosc wydatkow, tak zeby te fakturowane byly rowne/niewiele wieksze od kwoty, ktora mozna odliczyc (w tym roku 180 i iles tam tysiecy). Do tej kwoty warto brac f-ry, powyzej tej kwoty nie warto. A ze na niektore rzeczy na koncu budowy nalezy lub nawet trzeba wziasc f-re, wiec lepiej wczesniej pamietac, zeby na duperele (np. tynki) tej f-ry nie brac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 29.11.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Gwoli ścisłości:- osoby fizyczne prowadzące działalność gosp. i spółki cywilne płacą ZUS zryczałtowany, niezależnie od obrotu;- jeśli chodzi o podatek dochodowy to jest to najczęściej ryczałt, który dla usług budowlanych wynosi zdaje się 5,5% od obrotu;- jeśli w firmie oprócz właścicieli pracują inne osoby, to od ich pensji trzeba płacić zaliczki na podatek, ZUS-y, składki emerytalne itp itd i to jest drogi interes.Problem moim zdaniem polega na tym, że małe firmy budowlane najczęściej w ogóle nie rejestrują działalności, żeby uciec od obciążeń podatkowych, i faktury po prostu nie mogą wystawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.11.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Zgadzam się z Pingo.Kiedyś jeden wykonawca wystawił mi fakturę za usługę. Coś mi się nie spodobała jego indolencja przy wypisywaniu faktury.Zwróciłem się do Urzędu Skarbowego z zapytaniem czy ten wykonawca jest płatnikiem podatku Vat (bo tylko od rachunków wystawionych takiego podatnika można odliczyć ulgę budowlaną). Otrzymałem odpowiedź, że ta osoba ma zawieszoną od dawna działalność i za jakieś przewiny jest wzywana bezskutecznie do Urzędu Skarbowego. Niemniej działalność jako taką ma zgłoszoną i w związku z tym znajduje się na liście firm uprawnionych do wystawiania fatur Vat. Otrzymaną fakturę mogę sobie spokojnie odliczyć od podatku co też zrobiłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts