Aga - Żona Facia 19.08.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Jeszcze raz proszę o wymianę doświadczeń w sprawie ogrzewania domu prądem. Jakie są rzeczywiste koszty eksploatacji? Jakie macie instalacje? (ogrzewanie podłogowe, piece akumulacyjne itd). Nie wiem jak ugryźć ten temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 19.08.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Ja myślałem że od spraw technicznych to masz facia . Jest na forum kilka osób grzejących się prądem, jest kilka zbierających się do tego żeby prądem grzać. Swojego czasu mocno Jezier się na ten temat produkował. Poszukaj w starych postach, jest sporo wątków na ten temat. Możesz też wysłać priva do Jeziera, jak rzeczywistość spotkała się z założeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 20.08.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 No cóż złapałeś mnie Ale mój facio nie potrafi mnie przekonać do tego ogrzewania. Np. wczoraj stwierdził, że za gaz z butli płaci się co miesiąc dzierżawę (taki abonament powiedzmy 40-50 zł.) no i szybko policzył, że to 12 miesięcy razy taki abonament to jest miesiąc grzania prądem. Jest jedno ale .... otóż przy rachunkach za prąd też są różnego rodzaju opłaty stałe i co teraz ??? JUż tego to się nie widzi? Aga Dlatego chce wiedzieć od ludzi, którzy już użytkują jakiś czas takie ogrzewanie (ale podejrzewam, że nikt się nie przyzna ile to tak naprawdę wychodzi!!!). Poczekam cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 20.08.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Np. wczoraj stwierdził, że za gaz z butli płaci się co miesiąc dzierżawę (taki abonament powiedzmy 40-50 zł.) no i szybko policzył, że to 12 miesięcy razy taki abonament to jest miesiąc grzania prądem. Jest jedno ale .... otóż przy rachunkach za prąd też są różnego rodzaju opłaty stałe i co teraz ??? JUż tego to się nie widzi? Ale te opłaty stałe przy prądzie tak czy owak ponosisz. No, chyba że nie używasz radia, żelazka, światła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.08.2005 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 poczytaj tu , to watek Jezierachyba On byl tu najbardziej zaawansowany w tym temacierowniez dlugo sie zastanawialam nad pradem , ale na dzien dzisiejszy -nie http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5750&highlight=prad+ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Obecnie mam propan.Gdybym się budował od początku to grzałbym prądem + kominek (chyba że miałbym gaz ziemny, wtedy oczywiście GZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.08.2005 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 do NOTO A dlaczego uważasz, że lepszy byłby prąd? Czy propan jest aż tak kosztowny? Wiesz o gazie ziemnym mozemy zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.08.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 do NOTO A dlaczego uważasz, że lepszy byłby prąd? Czy propan jest aż tak kosztowny? Wiesz o gazie ziemnym mozemy zapomnieć Koszty inwestycyjne są duże. Lepiej te pieniążki przeznaczyć na coś innego. Inwestycja w prąd (grubsze kable) jest znikoma. Propan (ja płacę 1,84 zł/litr) to ok. 30 gr za 1 kWh. Prąd budowlany (taki mam) to ok. 32 gr/kWh. Różnica niewielka a komfort przy elektrycznym zdecydowanie lepszy (szybkośc nagrzewania pomieszczenia, łatwość sterowania itp.) Pozbycie się gazu z domu to też zaleta (brak ruru gazu i centralnego ogrzewania). Gdy jeszcz będzie kominek ... to juz pełnia szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 21.08.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 poczytaj tu , to watek Jeziera chyba On byl tu najbardziej zaawansowany w tym temacie rowniez dlugo sie zastanawialam nad pradem , ale na dzien dzisiejszy -nie http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5750&highlight=prad+ogrzewanieja tez sie zastanawiałam nawet dosc powaznie, ale sobie odpusciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 22.08.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 do NOTO A dlaczego uważasz, że lepszy byłby prąd? Czy propan jest aż tak kosztowny? Wiesz o gazie ziemnym mozemy zapomnieć Koszty inwestycyjne są duże. Lepiej te pieniążki przeznaczyć na coś innego. Inwestycja w prąd (grubsze kable) jest znikoma. Propan (ja płacę 1,84 zł/litr) to ok. 30 gr za 1 kWh. Prąd budowlany (taki mam) to ok. 32 gr/kWh. Różnica niewielka a komfort przy elektrycznym zdecydowanie lepszy (szybkośc nagrzewania pomieszczenia, łatwość sterowania itp.) Pozbycie się gazu z domu to też zaleta (brak ruru gazu i centralnego ogrzewania). Gdy jeszcz będzie kominek ... to juz pełnia szczęścia. Witam, Proszę przeliczyć te koszty raz jeszcze z uwzględnieniem tzw. opłat stałych. U mnie 1kWh prądu budowlanego kosztuje 50gr, a do tego propanu trzeba pewnie doliczyć 500zł kosztów dzierżawy rocznie. Poza tym jeśli kiedyś pojawi się GZ to będzie już instalacja wodna CO... (w instalacji wodnej CO jakby co zawsze można awaryjnie użyć pieca elektrycznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.08.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Nie ogrzewam (jeszcze) ale będę (wkrótce). Tak mam w projekcie. Oczywiście z kominkiem. Jak dotąd udało mi się ustalić to nalepszym rozwiązaniem jest stosowanie grzejników promiennikowych lub konwekcyjnych. Promiennikowe droższe, ale bardziej efektywne (szybciej i taniej uzyskuje sie komfort cieplny). Instalacja elektryczna wymaga sprowadzenia od każdego grzejnika osobnego kabla do tablicy rozdizelczej. Wystarcza zwykły przewód 3 żyłowy (2 leci zasilanie trzecią wykorzystuje się do sterowania). Sterowanie uzyskuje się banalnie prosto - przewód sterujący podłącza się do programatora 4-rorozkazowego (cena około 300 zł za programator dwustrefowy). Koszt grzejników + programator na mój dom wyniósł 5000 zł. Dodatkowe kable + robota nie więcej niż 1000 zł. Niestety nie mam jeszcze danych użytkowych. Na etapie projektu prowadziłem obliczenia porównawcze i wyszło mi, że alterantywne źródło energii (gaz z butli) jest oczywiście tańszy, ale różnica w inwestycji zwracałaby się jakieś 10 lat licząc po cenach obowiązujących 2 lata temu i nie uwzględniając kominka. Relacje gaz-prąd nie są stałe i zmieniają się na korzyść prądu + kominek to pewnie inwestycja zwracałaby się po 15 latach. A tu już pewnie remont kotła będzie niezbędny i dalsza kasa. Mój kupel z pracy grzeje mieszkanie takim systemem i jest zadwolony. Grzejniki mają już 10 lat i nic się z nimi nie dzieje tzn. nie było żadnej awarii. Koszt miesięczny prądu ma na poziomie 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 22.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ja tez bede grzal pradem CO + CWU. W pomieszczeniach z terakota beda kable grzejne na wylewce 10cm - akumulujacej cieplo. w pozostalych pomieszczeniach folie grzewcze. DO grzania CWU zasobnik 200 lub 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.08.2005 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Proszę o więcej. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 22.08.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 mysle ze koszt instalacji to max 10000zl i nie spodziewam sie duzo wyzszych kosztow za ogrzewanie. Dodam ze na dach dam 25cm welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 22.08.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 No tak. Zapomniałem - podobnie jak Johny - tam gdzie terakota maty grzewcze w kleju do płytek (łazeinki, kuchnia, hall). Bojler 150 l dwutaryfowy 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ja tez bede grzal pradem CO + CWU. W pomieszczeniach z terakota beda kable grzejne na wylewce 10cm - akumulujacej cieplo. w pozostalych pomieszczeniach folie grzewcze. DO grzania CWU zasobnik 200 lub 300l co do tej akumulacji ciepla to policzcie najpeirw ule faktycznie w danej masie wylewki da sie tego ciepla zgromadzic dla danej roznicy temperatur (wahania dobowe) i wezcie pod uwage ze jesli ta roznica bedzie duza czyli wylewka nagrzewac sie bedzie znacznie - wtedy bedzie sie to wiazalo z automatycznymi wahaniami temperatury w pomieszczeniu ja tez nad tym myslalem i doszedlem do wniosku, ze tam gdzie masa betonu ma magazynowac cieplo- musze utrudnic wymiane tego ciepla z powietrzem- aby ciepla wystarczylo na dluzej i aby nie przegrzewac pomieszczen- moze to oznaczac np 1 cm warstwa styropianu pod panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 22.08.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 [...] ja tez nad tym myslalem i doszedlem do wniosku, ze tam gdzie masa betonu ma magazynowac cieplo- musze utrudnic wymiane tego ciepla z powietrzem- aby ciepla wystarczylo na dluzej i aby nie przegrzewac pomieszczen- moze to oznaczac np 1 cm warstwa styropianu pod panelami Ja będę miał cały fundament grzejny, więc oznacza to 30 cm warstwę betonu, w której akumulowane jest ciepło na 20 cm styropianu. Co będzie jeżeli izolacja cieplna posadzki będzie za duża? Wzrośnie temperatura betonu a tym samym straty! I jak to teraz wyważyć? Jaki współczynnik przewodności ciepła ma "jakiś tam parkiet" albo "jakieś panele na jekiejś gąbce"? Danych brak. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Ogrzewałem prądem i będę ogrzewał. Konwektorami. Nie wierzę w skuteczną i ekonomiczną akumulację w betonie. Jednak Polak potrafi i są konstruktorzy zdolni. Obejrzałem sporo piecy akumulacyjnych. W środku. TO nie jest aż takie proste. Poczytajcie o automatyce do piecy, które programują się pod pogodę. Inaczej zbierają energię niepotrzebnie. Prądem grzałem mały dom do 100m2. Teraz będzie podobnie. Izolacja jest najważniejsza. Najniższy koszt inwestycji a samo grzanie nie droższe niż olejem czy gazem z butli. Nie wiem jak duże domy. Wspominany kolega JEZIER mnie przekonuje. JA mu wierzę. Warto go czytac jak chcecie grzać prądem. Tylko... trzeba budować z takim rozmysłem jak on pod względem izolacji bynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.08.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 w kwestii oplacalnosci nie ma sensu komus wierzyc lub nei wierzyc cena jednej kWh nie jest tajemnica a jest przeciez najwazniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 m.dworekZ całym szacunkiem, ale cena jednej kWh jest jednym z kilku czynników. Jest najważniejsza, ale nie jedyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts