Jezier 23.08.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Cena 1 kWh jest bardzo malo wazna. Niby o czym ona ma decydowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 23.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Cena 1 kWh jest bardzo malo wazna. Niby o czym ona ma decydowac? Np. o koszcie rocznym ogrzania domu zwykle szacowanym w projekcie na ileś tam MW*h ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.08.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Cena 1 kWh jest bardzo malo wazna. Niby o czym ona ma decydowac? moze nadajemy na innych falach ale dla mnie cena 1 kWh to podstawowy parametr w rozwazaniach jaki system ogrzewania bedzie tani oczywiscie trzeba mowic o realnym koszcie 1 kWh czyli uwzgledniajacym sprawnosc kotla jest jeszcze zagadnienie sterowania, technologia moze na nas wymusic, ze straty beda z jednego rodzaju ogrzewania troche wieksze niz z innego itd nie mniej jednak uwazam ze najwazniejszy jest mimo wszystko koszt 1 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 23.08.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witam Ja też jestem zainteresowana grzaniem prądem, z tym że zastanawiam się nad centralnym ogrzewaniem z piecem elektrycznym + kominek z płaszczem wodnym. Dom jest mały (110m2) i parterowy, więc obawiam się, że kominek z DGP nie zda egzaminu. Czy ktoś to przetestował i jest w stanie podać mi koszty eksplatacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 23.08.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 witam Telesforku(o) - moim zdaniem (z mojego doswiadczenia rowniez) kominek z DGP spelni role znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.08.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Moze nadajemy na innych falach ale dla mnie cena 1 kWh to podstawowy parametr w rozwazaniach jaki system ogrzewania bedzie tani oczywiscie trzeba mowic o realnym koszcie 1 kWh czyli uwzgledniajacym sprawnosc kotla jest jeszcze zagadnienie sterowania, technologia moze na nas wymusic, ze straty beda z jednego rodzaju ogrzewania troche wieksze niz z innego itd nie mniej jednak uwazam ze najwazniejszy jest mimo wszystko koszt 1 kWh Nie wiem czy na tych samych czy na innych falach. Niemniej jednek nie wydaje mi sie aby glownym najwazniejszym kryterium nawet dla ciebie miala cena wyprodukowania 1 kWh. No bo gdyby tak bylo to zamontowalbys sobie np pompe ciepla ktora cieplo produkuje taniej niz kociol na gaz ziemny. Ale pc porzucilbys zapewne dla prozniowych kolektorow slonecznych ktore w bardzo duzej ilosci zamontowalbys na dachu i cieplo produkowal za symboliczne grosze. Z drugiej strony moglbys zbudowac dom, ktory nie potrzebuje ciepla do ogrzewania. A wiec twoj wybor to jakis kompromis i pisanie ze najwazniejszy jest koszt 1 kWh to hipokryzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krasna 23.08.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Hejo, ja tam z fizyki jestem cieńka, ale mam praktykę, już o niej wspominałam Ago w komentarzach do Waszego dziennika. 1. Nie rozumiem dlaczego przeciwnicy grzania prądem są tak emocjonalnie negatywnie nastawieni do tematu. Kiedy w roku 1997 moi rodzice remontowali dom i wywalili całe ogrzewanie pozostawiając jedynie prąd i kominek, sąsiedzi z całej ulicy zamartwiali się, że zużyjemy cały prąd w okolicy i im nie wystarczy do oglądania tv 2. Obecnie mieszkam w tym domku, grzejmy się najzwyklejszymi grzejnikami konwektorowymi, kablami w podłodze w przedpokoju, kuchni i łazienkach + kominek ale ze zrobionym w amatorski sposób rozprowadzeniem do niektórych pomieszczeń. Dom jest dobrze ocieplony, temperatura w domu w zimie wynosi około 19-20 stopni. Za prąd płacimy max 500 zł w miesiącach zimowych kiedy jest na prawdę zimno. Wiadomo, że ten prąd nie idzie tylko na ogrzewanie, bo jeszcze w tej cenie jest gotowanie (dużo gotowania), mycie się (też dużo), no i standardowe odbiorniki prądu. Dom ma pow. około 130-150 m2. 3. Wniosek: popieram Jeziera, zamierzam wybudować domek ogrzewany prądem i kominkiem i mieć święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 23.08.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Moze nadajemy na innych falach ale dla mnie cena 1 kWh to podstawowy parametr w rozwazaniach jaki system ogrzewania bedzie tani oczywiscie trzeba mowic o realnym koszcie 1 kWh czyli uwzgledniajacym sprawnosc kotla jest jeszcze zagadnienie sterowania, technologia moze na nas wymusic, ze straty beda z jednego rodzaju ogrzewania troche wieksze niz z innego itd nie mniej jednak uwazam ze najwazniejszy jest mimo wszystko koszt 1 kWh Nie wiem czy na tych samych czy na innych falach. Niemniej jednek nie wydaje mi sie aby glownym najwazniejszym kryterium nawet dla ciebie miala cena wyprodukowania 1 kWh. No bo gdyby tak bylo to zamontowalbys sobie np pompe ciepla ktora cieplo produkuje taniej niz kociol na gaz ziemny. Ale pc porzucilbys zapewne dla prozniowych kolektorow slonecznych ktore w bardzo duzej ilosci zamontowalbys na dachu i cieplo produkowal za symboliczne grosze. Z drugiej strony moglbys zbudowac dom, ktory nie potrzebuje ciepla do ogrzewania. A wiec twoj wybor to jakis kompromis i pisanie ze najwazniejszy jest koszt 1 kWh to hipokryzja. Cieszę się, że wątek mojej żony trafił w gusta forumowiczów i jest czytany i komentowany. Ja rozmawiałem już o tym problemie z Jezierem troszkę wcześniej, dziękuje mu za rady, z których mam zamiar skorzystać. m.dworek a co powiesz o kosztach instalacji? nie są dla Ciebie takie ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 23.08.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 m.dworek Z całym szacunkiem, ale cena jednej kWh jest jednym z kilku czynników. Jest najważniejsza, ale nie jedyna. Maciejo widzę, żeś ziomal z Bydzi może się jakoś spikniemy na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingazet 23.08.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 mieszkamy od grudnia zeszłego roku w nowym domu ogrzewanym prądem -ogrzewanie nadmuchowe, piec na prąd +kominek z rozprowadzeniem ciepła poprzez kanały ogrzewania nadmuchowego.Bardzo obawialiśmy się ogrzewania prądem ale byliśmy mile zaskoczeni, największy rachunek za prad to około 600 zł/cały prąd -również za CWU, gotowanie , pranie itd/ dom ma około 200 m, jest dobrze ocieplony.W 80 % sezonu grzewczego wspomagaliśmy ogrzewanie kominkiem ale w ciagu dnia gdy nie było nas w domu oraz w nocy kominek nie buzował tylko się żarzł aby podtrzymać ogień.Aha, mamy licznik dwutaryfowy więc na maxa korzystamy z prądu w tańszych godzinach /bojler, pralka, zmywarka i podgrzanie domu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 24.08.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 A ja mieszkałem w kanadyjczyku grzanym pradem i rachunek za prad 1000 zł nie był niespodzianka w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 oj jezier teraz juz mieszasz oczywiste jest ze to co napisalem jest dla instalacji o porownywalnym koszcie i byl to komentarz do tekstow typu "ile placisz i jaki masz dom" itd- jesli ktos tak pisze to jemu wlasnei przypominam co ma piernik do wiatraka- najwazniejszy jest koszt kWh i o tym nalezy pametac, a ty znowu wyjezdzasz z kosztem instalacji a pompy ciepla...- hmm- kto wie moze kiedys.... na razie w to nie wchodze no i balbym sie serwisowania a wynalazki typu kolektory itd to zostawiam dla naprawde zakreconych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.08.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Dla mnie to wcale nie jest takie oczywiste aby pisac ze gaz czy olej jest porownywalny z pradem a z innymi technologiami juz nie. Tak jak ty piszesz to mozna sie zastanawiac czy ogrzewac dom propanem a moze olejem. Porownanie z pradem jest juz w ten sposob niemozliwe. Bo to juz inne instalacje itp.Tak wiec to ze 1 kWh pradu jest droga nie ma duzego znaczenia. Bo jak napisalem technologie sa dostepne takie ze mozna miec energie cieplna za darmo ale jakos nie widac ich stosowania. Sa jak widac wazniejsze kryteria od ceny za jednostke ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 wiesz jezier troche racji masz ale nie slodzmy za duzo, bo na prawde sie ktos da nabrac i faktycznei zrobi dom ogrzewany tylko pradem zastanowmy sie tak prad jest drozszy jakies 2 i pol raza od gazu za gaz ludziska placa jakies 3000 rocznie na ogrzewanie czyli grzejac pradem musisz byc najslabiej jakies 3000 rocznie w plecy czyli GDYBYS mial instalacje za DARMO a ja za moja musialbym zaplacic 15 000 to po 5 latach wyszlibysmy na rowno a pozniej TY bylbys co roku 3000 w plecy co ty na takie ilustracje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 nie sorryzapomnialem ze ty grzejesz w nocnej taryfie wiec masz energie drozsza jakies 40 % od gazownikow jesli potrtafisz grzac tylko w nocnej wiec niech bedzie w sumei ze placisz 1000 PLN rocznie wiecej ode mnie wiec jak TY zaplacisz za instalacje 5000 taniej niz ja to po 5 latach wyjdziemy na rowno a potem juz masz w plecy... moze byc zartuje spoko masz swoje racje szczegolnie jak dobrze ocieplisz dom i biorac pod uwage ze gaz drozeje... itd.... chyba tez zaczne grzac pradem... a jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 24.08.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Witam, Nie ma takich technologii, w których eksploatacja ogrzewania jest za darmo! PC jest dość droga w eksploatacji (jakiś użytkownik forum, który używa PC napisał, że płacił rachunki za prąd po 300zł/miesiąc...)Przede wszystkim rzeczywisty zysk PC to maks krotność 3 a do tego jeszcze dochodzi pompa dolnego źródła o mocy ok. 1kW (sporo ciągnie bo to prawie taka jak do studni głębinowej więc nie ma się co dziwić...)Do tego trzeba jeszcze dodać dogrzewanie (a właściwie ciągłe grzanie) zasobnika CWU najzwyklejszą grzałką (bo przecież PC wymaga instalacji niskotemperaturowej) no i jeszcze mocna pompa obiegowa CO bo przecież instalacja niskotemperaturowa to zwykle podłogówka albo ogrzewanie ścienne czyli kilkaset metrów rurek w ścianach o sporych oporach (100W to niby niewiele ale to ze 30zł dodatkowo na miesiąc) Na koniec uwaga ogólna.Ponieważ ceny głównych paliw używanych do CO strasznie się wahają to najbezpieczniej zrobić taką instalację, która umożliwi zmianę źródła zasilania naszego CO bez gruntownego remontu domu.Takie kryteria w chwili obecnej spełniają jedynie instalacje CO oparte na wodzie jako czynniku grzewczym (ew. płyty Legallet)Jak ceny prądu spadną (już dawno się słyszy o tym, że uwolniony rynek spowoduje spadek cen ale coś nici z tego - ja za każdą kW*h prądu budowlanego płacę 50gr...) to zawsze będzie można podłączyć kociołek elektryczny (koszt niewielki w porównaniu z gazowym), jak podłączą GZ to można używać GZ a jak przyjdzie wielka bieda to jakiegoś "śmieciucha" (tak mówią w hurtowniach hydraulicznych na piece na wszystko).Pamiętajmy, że zwykle dom budujemy na kilkadziesiąt lat a trendy nie są aż tak żywotne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asamluk 24.08.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Aha, mamy licznik dwutaryfowy więc na maxa korzystamy z prądu w tańszych godzinach /bojler, pralka, zmywarka i podgrzanie domu/ Z góry przepraszam za lamerskie pytanie, ale na czym polega różnica w licznikach jednotaryfowych od dwutaryfowych? Ja również zamierzam ogrzewać dom prądem + kominek z DGP. Piece bedę ładował TYLKO w godzinach 22.00-6.00 i 13.00-15.00. Czy, jesli mam licznik jednotaryfowy, to w tych godzinach bede miał liczone jak w drugiej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 ales strzelil asamluka kto to bedzie wiedzial kiedy ty grzales ? jak masz jeden licznik to zaplacisz za hjedna taryxfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.08.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 wiesz jezier troche racji masz ale nie slodzmy za duzo, bo na prawde sie ktos da nabrac i faktycznei zrobi dom ogrzewany tylko pradem zastanowmy sie tak prad jest drozszy jakies 2 i pol raza od gazu za gaz ludziska placa jakies 3000 rocznie na ogrzewanie czyli grzejac pradem musisz byc najslabiej jakies 3000 rocznie w plecy czyli GDYBYS mial instalacje za DARMO a ja za moja musialbym zaplacic 15 000 to po 5 latach wyszlibysmy na rowno a pozniej TY bylbys co roku 3000 w plecy co ty na takie ilustracje ??? Skoro przechodzimy od jakiegos ogolu do szczegolu to na twojej ilustracji widac, ze duzo zalezy od ilosci zuzywanej energii i roznicach w kosztach inwestycyjnych. Czym mniej energii i czym wieksze roznice w koszach instalacji tym wieksza moze byc roznica w cenie energii pozyskiwanych z dwoch roznych zrodel i odwrotnie. Dochodzi jeszcze zakladany okres czasowy i wlasciwie nieznane zmiany cen energii w przyszlosci. A wiec drogi prad moze sie okazac po dokladnym obliczeniu tanszy od taniego gazu ziemnego. Jednak nie mam zamiaru tego obliczac. Zauwazam tylko ze moze wystapic taka sytuacja i ze cena uzyskania 1 kWh energi tylko na podstawie cen nosnikow jest mylace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 24.08.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 slusznei kombinujesz jeziermoglbys mi zdradzic ile kosztowac bedzie Twoja instalacjazebym mogl sobie to jakos bardziej ukonkretnic w glowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts