Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ogrzewa prądem?

Recommended Posts

Witam,

Nie ma takich technologii, w których eksploatacja ogrzewania jest za darmo!

Technologie sa. Ograniczeniem jest tylko ich cena. Dostepne sa roznego rodzaju urzadzenia ktore pozyskuja energie cieplna i elektryczna ze srodoiska - kolektory sloneczne, panele fotowoltaniczne, wiatraki itp. Do tego trzeba wydac spora kase na gromadzenie tej energii.

Sa tez sposoby na takie budowanie domow w ktorych jest cieplo zima bez potrzeby ich ogrzewania instalacjami grzewczymi.

Ale mozna tez ogrzewac dom za darmo w duzo prostrzy sposob. Obok mnie mieszka koles ktory czysci swoj las z roznego rodzaju galezi, polamanych drzew itp. Las ma z 5 ha i jest za jego plotem. Ogrzewa sie tylko tym darmowym drewnem.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

slusznei kombinujesz jezier

moglbys mi zdradzic ile kosztowac bedzie Twoja instalacja

zebym mogl sobie to jakos bardziej ukonkretnic w glowie?

Mam zawieszonych 7 grzejnikow za jakies 300 zeta kazdy. Tylko ich uzywam do ogrzewania domu. Do tego mam zasobnik na wode 200 litrow za jakies 2000. Byly tansze ale wybralem taki ze stali nierdzewnej. Mam tez dwie nieuzywane podlogowki. Mozna tez policzyc koszty zamowienia kilku kW wiecej mocy przylaczeniowej, koszty kilku dodatkowych gniazdek dla grzejnikow, dolaczyc jakies sterowanie. Ja za wszystki urzadzenie zaplacilem ponad 6000 zl. Z tego ze 2000 zl jak na razie albo niepodlaczone albo nieuzywane ani razu. Zamowilem w sumie 16 kW mocy po 90 zeta jeden. Za gniazdka elektrykowi placilem 35 zl za sztuke (8 pod grzejniki + 3 podlogowki + zasobnik - 1 plus jakies bezpieczniki w sprzynce 12 obwodow tez za 35 zl szyuka i bezpieczniki. Pewnie z 1 tys sie uzbiera.

Mysle ze calkowite poniesione koszty oscyluja w okolicach 8 tys zl.

Nie pamietam ile zaplacilem za ogrzewanie dokladnie ale chyba ciepla woda i grzanie za 12 miesiecy wyniosly (wyniosa) cos w okolicach 3500 zl.

slusznei kombinujesz jezier

moglbys mi zdradzic ile kosztowac bedzie Twoja instalacja

zebym mogl sobie to jakos bardziej ukonkretnic w glowie?

Mam zawieszonych 7 grzejnikow za jakies 300 zeta kazdy. Tylko ich uzywam do ogrzewania domu. Do tego mam zasobnik na wode 200 litrow za jakies 2000. Byly tansze ale wybralem taki ze stali nierdzewnej. Mam tez dwie nieuzywane podlogowki. Mozna tez policzyc koszty zamowienia kilku kW wiecej mocy przylaczeniowej, koszty kilku dodatkowych gniazdek dla grzejnikow, dolaczyc jakies sterowanie. Ja za wszystki urzadzenie zaplacilem ponad 6000 zl. Z tego ze 2000 zl jak na razie albo niepodlaczone albo nieuzywane ani razu. Zamowilem w sumie 16 kW mocy po 90 zeta jeden. Za gniazdka elektrykowi placilem 35 zl za sztuke (8 pod grzejniki + 3 podlogowki + zasobnik - 1 plus jakies bezpieczniki w sprzynce 12 obwodow tez za 35 zl szyuka i bezpieczniki. Pewnie z 1 tys sie uzbiera.

Nie pamietam ile zaplacilem za ogrzewanie dokladnie ale chyba ciepla woda i grzanie za 12 miesiecy wyniosly (wyniosa) cos w okolicach 3500 zl.

Czy to znaczy, że zapotrzebowanie Twojego domu (założyłem, że masz ok. 100m2 i płacisz po 30gr za kWh) wynosi 20W/m2 ???

Nie wiem jak Ty Jezier to robisz, ale ja poza sezonem grzewczym ogrzewam wodę ciepłą prądem. Mieszkam obecnie tylko z żoną i za grzanie tej wody wychodzi nie mniej niż 200zł. miesięcznie. W sezonie grzewczym jest o połowę mniej, bo centralne podgrzewa wodę. Za samą ciepłą wodę płacimy więc około 2000zł/rok.

mysle ze koszt instalacji to max 10000zl i nie spodziewam sie duzo wyzszych kosztow za ogrzewanie. Dodam ze na dach dam 25cm welny

I to jest rzetelna i uczciwa odpowiedź.

Nie spodziewam dużo większych kosztów za ogrzewanie. Czyli ponad 10.000zł. To można łyknąć.

mysle ze koszt instalacji to max 10000zl i nie spodziewam sie duzo wyzszych kosztow za ogrzewanie. Dodam ze na dach dam 25cm welny

Nie spodziewam dużo większych kosztów za ogrzewanie. Czyli ponad 10.000zł. To można łyknąć.

Janussz, kolega johny27 pisze o kosztach instalacji, a nie o kosztach eksploatacji... bynajmniej ja tak to rozumiem....

U mnie koszt szeroko rozumianych urządzeń grzewczych (kable,grzejniki, termostaty, bojlery) to będzie jakieś 8000-9000. Czyli spokojnie w 10000 się mieścimy.

To lubię prosto napisane...

ale nie do końca: jakie pomieszczenia ogrzewasz? tzn. ile sypialni, łazienek itp. gdzie masz podłogówki których nie używasz?

juz ktos pisał, że zrobił podłogówke w łazience i wcale z niej nie korzysta....

Jakie masz grzejniki?

Moze dla poglądu pozwolisz, że zerkniemy na projekt?

Aha, mamy licznik dwutaryfowy więc na maxa korzystamy z prądu w tańszych godzinach /bojler, pralka, zmywarka i podgrzanie domu/

Z góry przepraszam za lamerskie pytanie, ale na czym polega różnica w licznikach jednotaryfowych od dwutaryfowych?

Ja również zamierzam ogrzewać dom prądem + kominek z DGP. Piece bedę ładował TYLKO w godzinach 22.00-6.00 i 13.00-15.00.

Czy, jesli mam licznik jednotaryfowy, to w tych godzinach bede miał liczone jak w drugiej taryfie?

musisz zmienić taryfę na G 12, dostaniesz dwutaryfowy licznik z zegarem, który będzie sie przełączał w odpowiednich godzinach. Tylko dobrze to rozważ , bo w tej taryfie energia w godzinach " dziennych" jest troche droższa niz w zwykłej taryfie

akie pomieszczenia ogrzewasz? tzn. ile sypialni, łazienek itp. gdzie masz podłogówki których nie używasz?

juz ktos pisał, że zrobił podłogówke w łazience i wcale z niej nie korzysta....

Jakie masz grzejniki?

Moze dla poglądu pozwolisz, że zerkniemy na projekt?

http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=362

Mam taki uklad pomieszczen jak na tym rzucie. Nie mam tylko garazu. Zamiast garazu pomieszczenie gosp.

Grzejniki mam w sypialniach (po 1), salonie (2), pom. gosp (1). jadalni (1). Podlogowke mam w kuchni i lazience (druga lazienka niedokonczona i nieuzywana). Mam jeszcze jeden grzejnik w kartonie ktory moze gdzies powiesze. Np w wiatrolapie. Zastanawiam sie nad zakupem grzejnika drabinki do lazienki.

Nie wiem jak Ty Jezier to robisz, ale ja poza sezonem grzewczym ogrzewam wodę ciepłą prądem. Mieszkam obecnie tylko z żoną i za grzanie tej wody wychodzi nie mniej niż 200zł. miesięcznie. W sezonie grzewczym jest o połowę mniej, bo centralne podgrzewa wodę. Za samą ciepłą wodę płacimy więc około 2000zł/rok.

Wode grzeje w II taryfie wiec mam jakies oszczednosci. Idzie mi okolo 100 zeta miesiecznie na nia. Ograniczeniem w uzywaniu wody jest u mnie szambo. Oszczedzam wiec aby referat gospodarki komunalnej i mieszkaniowej nie puscil mnie z torbami :wink: Staram sie zmiescic w 10m3 sciekow miesiecznie i jako tako sie udaje.

Witam,

Faktycznie ten projekt ma możliwość tak niskiego zapotrzebowania na ciepło - w końcu dom jest parterowy (pewnie na strychu jest z 30cm wełny?)

No i jeszcze ta nieużywana łazienka - a druga łazienka jest nieogrzewana? - napisałeś, że ma podłogówkę ale nie używasz - to ile tam jest stopni? Jakie temperatury utrzymujesz w domu, jakie stosujesz obniżenia i w jakich godzinach?

Pozdrawiam

Andrzej

Witam,

[...]

PC jest dość droga w eksploatacji (jakiś użytkownik forum, który używa PC napisał, że płacił rachunki za prąd po 300zł/miesiąc...)

Przede wszystkim rzeczywisty zysk PC to maks krotność 3 a do tego jeszcze dochodzi pompa dolnego źródła o mocy ok. 1kW (sporo ciągnie bo to prawie taka jak do studni głębinowej więc nie ma się co dziwić...)

Do tego trzeba jeszcze dodać dogrzewanie (a właściwie ciągłe grzanie) zasobnika CWU najzwyklejszą grzałką (bo przecież PC wymaga instalacji niskotemperaturowej) no i jeszcze mocna pompa obiegowa CO bo przecież instalacja niskotemperaturowa to zwykle podłogówka albo ogrzewanie ścienne czyli kilkaset metrów rurek w ścianach o sporych oporach (100W to niby niewiele ale to ze 30zł dodatkowo na miesiąc)

[...]

Sorry - ale za przeproszeniem pie... No już dawno takich głupot nie czytałem ...

W przeciwienstwie do ciebie mam PC. It po kolei :

- nie mam żadnej pompy dolnego źródła (???)

- grzałkę drogi kolego mam wyłączoną na bezpiecznikach - jest niepotrzebna - a CWU ma odpowiednią temperaturę dzięki odpowiedniej konstrukcji zbiornika.

- moja pompa obiegowa nie różni się niczym od innych i zużywa przy moim nastawieniu 70W -

Jak ja lubię jak ludzie nie mający pojęcia o sprawie tak się produkują i niestety wprowadzają ludzi w błąd :(

Różnica pomiędzy okresem letnim ( 400 zł /2 miesiące ) i zimowym ( 700 zł / 2 miesiące ) to 300 zł co daje 150 zł wydane średnio na ogrzewanie za miesiąc ...

Sorry że nie na temat ale nie wytrzymałem ...

pozdrawiam

jakiej firmy masz te grzejniki i podgrzewacz CWU?

Mam francuskiej firmy Noirot. Szukalem stosunkowo tanich modeli. A zasobnik mam norweski ze stali nierdzewnej - OSO-Hotwater.

Wracajac do akumulacyjnych grzejnikow to moze warto rozwazyc je w takim pomieszczeniu jak salon. Duza powierzchnia do ogrzania z jednego dosc mocnego grzejnika moze sie oplacac. Nie wiem tylko czy rozklad temp bylby do zaakceptowania.