Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyciemniane szyby?????

Recommended Posts

z zalozenia musisz pogodzic sie ze spadkiem ich przejrzystosci

Szpeniem od szybek tutaj jest Charlie - i jak sadze niebawem dokladnie Ci odpowie

Odwiedz strony Wiglaw, Glaspol, Presglass, Pilkington, lub po prostu w wyszukiwarke wrzuc haslo "szyby zespolone" - skorzystaj np. z google

I kolejna rzecz - lustrzanka jak to zwykle bywa dziala do momentu gdy wewnatrz swiatla nie zapalisz - wtedy wszystko co w domu widac jak na dloni a jak masz w danym pokoju wiecej niz jedno okno to swiatlo wpadajace w ciagu dnia do wnetrza jest wystarczajace by szczegoly obejrzec

I na koniec - kasa :( w zaleznosci od koloru i innych walorow doplaty sa dosc duze

Ja mam w pracy szyby przyciemniane, od zewnątrz wyglądają jak ciemnoszare, prawie czarne. Od wewnątrz praktycznie nie widać różnicy (między otwartym a zamkniętym oknem) - może inaczej - patrząc przez takie okno widać tak jak przez lekko przyciemniane okulary przeciwsłoneczne. Moim zdaniem to zaleta, nie wada.

Załozyłem sobie w pokoju dziennym i w kuchni - teraz bym to zrobił inaczej. Szyby są lustrzankami o brazowym odcieniu i jak otworzy sie okno całkowicie to róznica jest jednak duża . Jak masz możliwośc to zamów takie okna ale bez słupka na środku- ja mam 2-skrzydłowe i teraz widzę ,że kosztem tego słupka na środku duzo swiatła nie dociera do pomieszczenia . W kuchni mam za to duże jednoskrzydłowe i jest dużo lepiej. Ogólnie jest ok - tylko jak ktos juz pisał , jeżeli masz okna " na przestrzał' to i tak mozna do chaty jako tako zajrzeć - mam tak u siebie . No i oczywiście jak w pomieszczeniu jest jasniej niz na zewnatrz to jestes na swieczniku i potrzebujesz żaluzji czy innych rolet.

Zamówiliśmy sobie drzwi z szybami z półrefleksem. Chodziło nam o to by ciekawscy stojąc przed drzwiami nie zagladali zbyt łatwo do środka. Efekt jest zadowalający. W wiatrołapie można sie ubrać bez zapalania światłą a by zajrzeć z zewnątrz trzeba przystawić nos do szyby. Dodam, że szybki sa niewielkie a i tak dość dobrze doświetlają. Nie wiem jednaj czy w domu do dobre rozwiązanie. Latem pewnie tak, ale jesienią i zimą światła zawsze brakuje.

Efekt "lustra weneckiego" występuje też przy zwykłej [niebarwionej] szybie , mnie interesuje natomiast czy szkło barwione ma lepszą izolację termiczną? jeżeli tak to w połączeniu z efektem wizualnym [ przy dobranym odcieniu szkła do elewacji] powinno wyjść super . Niestety ja mam już okna i na takie kombinacje muszę poczekać 10 do 20 lat , a szkoda .

Słyszałem że na Tarchominie ocieplają blok i planują wymianę okien z szybami błękitnymi, za jakiś czas pojadę podziwiać albo skrytykować .

• 5 months później...

"SZYBY ZESPOLONE ZE SZKŁA REFLEKSYJNEGO

Jest to szkło bezbarwne lub barwione w masie, pokryte warstwą twardych tlenków metali.

Do głównych zalet tego szkła można zaliczyć następujące cechy:

zatrzymuje 94% promieniowania ultrafioletowego

zapobiega utracie kolorów, starzenia się plastików

budynki oszklone szkłem refleksyjnym zyskują na estetyce wyglądu jak również stwarzają wrażenie powiększania przestrzeni wokół nas

chroni przed nadmiernym zmęczeniem oczu, poprawia komfort psychiczny osób znajdujących się w tak oszklonych pomieszczeniach

Szkło refleksyjne może być wytwarzane w kolorach: srebrnym, niebieskim, szarym, brązowym, zielonym i neutralnym. Stosuje się je do biur, sklepów, mieszkań ośrodków oświatowych, innych pomieszczeń użyteczności publicznej oraz w ogrodach zimowych. "

Właśnie mam zamawiać okna i prawdę mówiąc, takie okna zawsze mi się podobały.Zastanawia mnie tylko jedno; czy nie będzie za ciemno w mieszkaniu.Wszystkie praktycznie okna mam skierowane na poludniowy wschód i poludniowy zachód.

• 5 years później...