Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma- wiem że żle, ale ...

bratek

Recommended Posts

Moje pytanie dotyczy izolacji poziomej na ścianie fundamentowej. Otóż papa została tak położona , że nie wystaje na te zalecane 20 cm do wnętrza budynku

( praktycznie 1-2 cm) . Czy to dekekt "ciężkiego kalibru"?

Czy można jakoś połączyć tę izolację na wieńcu z izolacją na podłodze?

Pozdrawiam

Bratek

Jeśli to tylko zwykła izolacja przeciwwilgociowa (na 99,9% tak jest jeśli to nie piwnica lub suterena) a nie cieżka przeciwwodna to spoko to żaden problem. Nie chodzi tu o zatrzymanie wyciekajacej wody lecz odciecie wilgoci przenikajacej kapilarnie z gruntu. Wystarczy aby droga podsiakania została przerwana. Jesli nadal się obawaisz to na podłogi zastosuj izolacje płynne bitumiczne typu Dysperbit, Eurolan 3K itp. Pomalujesz tym podłogę i po wyschnieciu powstanie taka warstwa elastycznej "gumy". Ponieważ izolacja jest w płynie to bardzo dokładnie połaczy się z izolacją pod ścianami. Pamietaj że na tej izolacji dasz jeszcze warstwe styropianu i folię a dopiero na to szlichtę betonową więc o wilgoci w posadzce nie może być mowy.

Pozdrawiam

miałem podobny problem Pan Bolek miał posprzatac na budowie .... więc łopata obciał wystająca papę

Zrobiłem tak jak napisał inwestor .... podkułem troszke zaprawę i wymalowałem Dysperbitem i przykleiłem dodatkowy 30 cm fartuch papy i połączyłem z papą podkładową ( dodatkowo połącznie przy ścianie potraktowałem lepikiem na gorąco) .. na to folia wywinięta na ścianę + styro + folia i wylewka .. mam nadzieje że nic złego sie nie będzie działo

Ale chyba najlepiej byłoby rozebrać ściany , papę położyć tak jak należy i dopiero będzie bez problemu i późniejszych dodatkowych kosztów. Oczywiście kosztami obciążyc firmę , która ten przybytek buduje. Sprawa nie dotyczy bezpośrednio mnie lecz kumpla, który jest zdesperowany na tyle by podjąć każdą decyzję. Kwestia tylko tego, co będzie najlepsze.

Dziękuję za Wasze podpowiedzi i radźcie dalej.

Bratek

Sytuacja nie jest zła.Najważniejsze, że pod murem jest izolacja.Rozbieranie muru nawet jeśli jest go niewiele to absurd w tym przypadku.Przy układaniu papy ułóż ją na zakład z tym co wystaje z poza muru,a wcześniej przesmaruj jakimś lepikiem i będzie OK.Tak jak napisał inwestor to nie zapora przeciwwodna.Może nawet wystarczyło by ułożyć na zakład bez lepików.