Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mam wybrać żeliwny czy kondensacyjny

fefer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam dom 200m2 comam wybrać tradycyjny piec gazowy buderusa logano 124 czy kondensat stojący wolfa a może vismanna poradzcie mi cojest ekonomiczniejsze niezawodne trwalsze poradzcie mi
temat wraca jak bumerang :p a ja mam dokładnie taki sam problem :evil: Zaczełam sie na dobre przymierzac do kupna pieca......i ciemnosc, ciemnosc widze :evil: juz wiem ze kondensacyjny, ale czy dlatego ze sie opłaca :roll: przeciez wieksza cena zakupu i tak bedzie sie zwracała przez x lat, a moze ma jakies inne cudone własciwosci :roll: ja baba jestem i najlepiej jak by mi ktos powiedział......ma byc rózowy, model taki i taki :lol: :lol: :lol:

prawda jest taka że czym droższy kocioł kondensacyjny tym mniejsza szansa na zwrot kosztów poniesionych na jego zakup. Na pewno warto zainwestować w minimum kocioł turbo ( zamknięta komora spalania) a dalej to kwestia możliwości wynegocjowania kotła w dobrej cenie . Z kondensatem podobnie jak z kolektorami słonecznymi ..........

prawda jest taka że czym droższy kocioł kondensacyjny tym mniejsza szansa na zwrot kosztów poniesionych na jego zakup. Na pewno warto zainwestować w minimum kocioł turbo ( zamknięta komora spalania) a dalej to kwestia możliwości wynegocjowania kotła w dobrej cenie . Z kondensatem podobnie jak z kolektorami słonecznymi ..........
a, co jest z tymi kolektorami :o

Nie zgadam się dlatego że:

Aby porównać kocioł kondensacyjny musimy porównać go z kotłem z zamkniętą komorą spalania.

Przykład

Pakiet z kotłem kondensacyjnym wiszącym 20kW wraz z zasobnikiem 120 litrów cena katalog netto 8 360 PLN

Pakiet z kotłem z zamkniętą komorą wiszącym 20kW wraz z zasobnikiem 120 litrów cena katalog netto 6 560 PLN

Różnica 1 800 PLN czy warto dać więcej za kondens odpowiedzcie sami.

Ja jestem przekonany że warto.

• 3 weeks później...

Jest też inne pytanie - czy do kondensata grzejniki powinny być większe?

Mimo że w tabelach producentów grzejników wyraźnie widać określenie mocy dla różńych temperatur, to ostatnio instalator przekonywał mnie, że kocioł kondensacyjny nie potrzebuje grzejników większych niż tradycyjny.

Ja u siebie mam grzejniki np 2800 W na salon 39 m2.

Czyli - grzejniki wybrane, a kocioł .... ????

Kocioł żeliwny, ze względu na dużą powierzchnię wymiany ciepła, dobrze nadaje się do pracy w instalacjach starego typu z grzejnikami żeberkowymi. Byłby dobry zamiast pieca węglowego.

Do nowych instalacji c.o. zdecydowanie lepszy będzie kocioł kondensacyjny.

A czy wlasnie do takiej starej instalacji o duzej pojemnosci nie bylby dobry kondensat, ktory bedzie pracowal dluzej na nizszych temperaturach??

Chodziło o dużą powierzchnię wymiennika ciepła (spaliny-woda) w samym kotle.

Dzięki tej właściwości kocioł żliwny jest w stanie poradzić sobie z podgrzaniem dużej ilości wody w instalacji starego typu.

Kocioł kondensacyjny najefektywniej pracuje przy niskich temperaturach w instalacji powiedzmy 50/40 st.C. W tych warunkach istotna jest powierzchnia wymiany ciepła ale pomiędzy grzejnikami a otoczeniem.

Jest też inne pytanie - czy do kondensata grzejniki powinny być większe?

Mimo że w tabelach producentów grzejników wyraźnie widać określenie mocy dla różńych temperatur, to ostatnio instalator przekonywał mnie, że kocioł kondensacyjny nie potrzebuje grzejników większych niż tradycyjny.

Ja u siebie mam grzejniki np 2800 W na salon 39 m2.

Czyli - grzejniki wybrane, a kocioł .... ????

No coz, zmien instalatora ..... :)