Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mam wybrać żeliwny czy kondensacyjny

fefer

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest też inne pytanie - czy do kondensata grzejniki powinny być większe?

Mimo że w tabelach producentów grzejników wyraźnie widać określenie mocy dla różńych temperatur, to ostatnio instalator przekonywał mnie, że kocioł kondensacyjny nie potrzebuje grzejników większych niż tradycyjny.

Ja u siebie mam grzejniki np 2800 W na salon 39 m2.

Czyli - grzejniki wybrane, a kocioł .... ????

--------------------------

kocioł kondensacyjny oczywiście będzie współpracował z grzejnikami obliczonymi w projekcie na parametr 90/70 ( dla kotła tradycyjnego?), ........ ale wtedy nici z kondensacji przez znaczną część zimy (poczytaj w jakich temperaturach następuje kondensacja). Większe grzejniki umożliwią Ci ustawienie temperatury zasilania na 50... 60 stopni i wtedy pokondensujesz i zacznie Ci się inwestycja powoli zwracać.

A że instalatorzy bywaja niekompetentni...

Powodzenia.

Jestem przed dylematem wyboru kotła .Zaproponowano mi kocioł gazowy żeliwny Viadrus G 42 (palnik dwustopniowy ,w standardzie ma układ sterujący 1 lub 2 pompami i zawór trójdrogowy) koszt ok 3100 plus vat , montaż demontaż czopuch kominowy ,wykonanie zabezpieczenia kotła, zamkniecie ukł instalacji wraz z montażem naczynia bedzie ok 1200 , na razie bez zasobnika,.Dom jest duzy 200m 30 letni dogrzewamy kominkiem ,więc cała instalcja tez nie jest najnowsza(grzejniki sa żeliwne) .Czy w takim razie lepiej by było kupic piec kondensacyjny Buderusa Logomax Plus ok 5200 ze sterownikiem róznica cenowa nie jest w tym momencie duża ,nie wiem tylko ile kosztowały montaż takiego pieca ,czy moglibycie mi doradzić.

Do Anaa_

Ja też szukam kotła do starej instalacji. Doradzano mi kondensaty (do 22 kW) i żeliwny jeżeli powyżej 24 kW. Wytypowałem aż 5 kotłów żeliwnych :-? Trzy to tzw. "lodówki" (w jednej obudowie c.o. i cwu) a dwa typowe z oddzielnym zasobnikiem na cwu (są stojące lub wiszące). Kocioł pakietowy tzw. "lodówka" ładnie to wygląda, prawdopodobnie łatwy do przyłączenia, ale czy to optymalne rozwiązanie ? Tego nie wiem ? Kotłownię mam w piwnicy i kocioł nie musi superancko wyglądać.

Zastanawiam się pomiędzy "lodówkami":

1/ Saunier Duval "Niedzwiedz" 26 kW za 6.000 pln

2/ Vaillant VKC atmoVIT combi 25 kW za 7.500 pln

3/ Termet Thermo Comfort 20-29 Kw dwustopniowy palnik za 5.500 pln

lub z oddzielnym zasobnikiem

4/ Immergas Ares Eco Plus 25 kW z oddzielnum zasobnikiem za 6.500 pln

5/ Viessmann Votogas 100 + zasobnik - ceny jeszcze nie znam.

są jeszcze żeliwniaki:

- Junkersa

- Buderusa

-

Co wybrać ? Też mam zagwozdkę :roll: Bo nie wszystko złoto co się ... ceni !

Pytanie do znawców tematu: lepiej jak jest zasobnik c.w.u. w kotle (typu "kotłownia"= "lodówka") czy obok?

Kto wie - czy warto mieć w kotle palnik 2-stopniowy (Termet i S.D. Niedzwiedz).

Kto doradzi jak firma da optymalny zakup?

Czy wiesz ile by kosztował zasobnik do Viadrusa czyli łączny koszt pakietu (3.100 zł +...............). Jaka jest sprawność kotła ?

Niestety nie dotarli do Białegostoku i nie mogę brać go pod uwagę!

Kto mi doradzi ?

1/ Saunier Duval "Niedzwiedz" 26 kW palnik 2-stopniowy + zasobnik c.w.u. ok. 90L - za 6.000 pln

2/ Vaillant VKC atmoVIT combi 25 kW z zasobnikiem c.w.u. 100L - za 7.500 pln

3/ Termet Thermo Comfort 20-29 kW palnik 2-stopniowy + zasobnik c.w.u. ok. 100L - za 5.500 pln z "pogodówką"

Najtańszy jest Termet, opis też obiecujący, ale trochę się obawiam "polskiej" roboty. Czy ktoś ma może takiego Termeta?