Świerk 20.08.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 W projekcie mam jednowartwowke z porothermu 50, jednak nie znam nikogo kto tak buduje, wszedzie wokol dwuwarstowki.Czytajac materialy budowlane mam mieszane uczucia, czy jest sens wyrzucac tyle kasy na 50?, Czy jednak budowac sciane dwuwarstowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.08.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Powiedz może najpierw co wiesz i co czytałeś. Bo napisano jż wiele więc może wystarczy Ciebie tylko nakierować na morze opini tych co mają 2W i 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 20.08.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 W projekcie mam jednowartwowke z porothermu 50, jednak nie znam nikogo kto tak buduje, wszedzie wokol dwuwarstowki. To będziesz pionierem na swoim terenie ). Powiem Ci tak : jak do tej pory się tym nie interesowałeś to daj sobie spokój. Otynkujesz ten Poro i będziesz miał dwuwarstwówkę. Napewno nie zmarzniesz. I przestań o tym myśleć, bo znielubisz ten dom, zanim zostanie zbudowany. Albo kup jakiegos Max-a, do tego 15 cm ocieplenia i będzie jak wokół. I też nie zmarzniesz............na 100 % nie zmarzniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 20.08.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Ostatnio na Forum jest aktualny wątek o ścianach 2 i 3 warstwowych.Poczytaj i weż pod uwagę fakt, że jednowarstwowa wymaga największej uwagi i dokładności przy wznoszeniu, aby utrzymać założone parametry cieplne. Gdy coś nie wyjdzie zawsze możesz docieplić i zrobić 2-warstwową, ale wtedy większe koszty i przesadna grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 20.08.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 A jak otynkujesz ją od srodka to będzie juz 3-warstwowa Tak powaznie to trzeba to budowac na zaprawę cieplochłonną, która pewnie jest droga. Ja porównałbym koszt 1m2 takiej sciany i ściany 2-w przy tych samych wsp. przenikania ciepła i wybrałbym warint tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 20.08.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Ja zbudowałem z PTH 44 teraz tynkuje od srodka .Kupiłem zaprawe ciepłochronna na dom około 260 metrów kwadratowych wyszło jej za około 7 tys.Sam jestem ciekaw jak ta technologia sie sprawdzi.Obiecałem sobie ze jak będzie zła to napisze do wszystkich których sie da co i jak.Pozdro i życze dobrego wyboru ja to przeżywałem rok temu.:) PS.Wybrałem tą technologię bo nie chce mieszkać w termosie:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 20.08.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 W projekcie mam jednowartwowke z porothermu 50, i tak buduj, poczytaj tylko jak się z tego buduje (mostki termiczne, wieńce, itd..), aby móc dopilnować ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.08.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Nigdy nie wierzę wykonawcom. Dlatego tylko ściana 2w - prościej, taniej i napewno bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 21.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Ja zbudowałem z PTH 44 teraz tynkuje od srodka .Kupiłem zaprawe ciepłochronna na dom około 260 metrów kwadratowych wyszło jej za około 7 tys.Sam jestem ciekaw jak ta technologia sie sprawdzi.Obiecałem sobie ze jak będzie zła to napisze do wszystkich których sie da co i jak.Pozdro i życze dobrego wyboru ja to przeżywałem rok temu.:) PS.Wybrałem tą technologię bo nie chce mieszkać w termosie:):) To teraz sie módl, żeby to jednak trochę do termosu było podobne . Jak ci ta wilgoć tak będzie bezproblemowo "hulać" przez przez ściany, jak myślisz, to ciekawe co sie z tą wodą stanie jak dojdzie do zewnętrznej warstwy muru przy -15 na dworze Dobrze, że nie dałeś tynku akrylowego Pozdrawiam, Sunao PS. Wszelkie podejrzenia o złośliwość i chęć wywołania przeze mnie kolejnej dyskusji o oddychaniu ścian, są bezpodstawne. Serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 21.08.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Sunao Tak sie zastanawiam co sie dzieje z tą wilgocią przy ścianie 2 lub 3 warstwową.Wysycha ta woda w ścianach czy sie tam kisi aż powstaje pleśń?A może jest tak jej mało ze nie ma problemu.Pytam absolutnie poważnie bez podtekstu ze mam najlepszą technologie.A tak na marginesie czy taki koncern jak np.Winenberger "nadstawia głowę" dla złego systemu budowania.Przecież to jest tak że ścian już sie nie da wymienic hmmmmm.Myślę że nasza rozmowa może być czysto akademicka ale pogadać można:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 22.08.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Sunao Tak sie zastanawiam co sie dzieje z tą wilgocią przy ścianie 2 lub 3 warstwową.Wysycha ta woda w ścianach czy sie tam kisi aż powstaje pleśń?A może jest tak jej mało ze nie ma problemu.Pytam absolutnie poważnie bez podtekstu ze mam najlepszą technologie.A tak na marginesie czy taki koncern jak np.Winenberger "nadstawia głowę" dla złego systemu budowania.Przecież to jest tak że ścian już sie nie da wymienic hmmmmm.Myślę że nasza rozmowa może być czysto akademicka ale pogadać można:):) Ja się nie będę mądrzył, spocjalistą od "fizyki ścian" nie jestem. Tylko te hasła o mieszkaniu w termosie mnie troszkę irytują . Ściana dwuwarstwowa ocieplona styropianem: ściana ma dużą przewodność cieplną w porównaniu do styropianu. Więc różnica tepmeratur w ścianie jest niewielka. Jej zewnętrzna powierzchnia ma temp. kilka stopni poniżej temp. w pomieszczeniu. Styropian jest nienasiąkliwy, więc nie ma obawy, że para wodna będzie w nim przemarzać lub się wytrącać. A w przypadku 50 cm Porothermu? Zewnętrzna warstwa ściany ma ujemną temperaturę i jest nasiąknięta parą wodną. I to mi właśnie się nie podoba. Myślę, że w takich warunkach ta ściana jest o wiele gorszym izolatorem ciepła niż to co przyjmujesz do obliczeń. Dla mnie to świetna technologia ale dla Hiszpanii na przykład. Przepraszam za wypowiedź godną "chłopka - roztropka" ale chyba dalego od sedna sprawy nie jestem. Pozdrawiam, Sunao PS. W projekcie mam Porotherm 44 1W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.08.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Wybudowałem 2- warstwową Max ze styropianem, choć rozważałem ścianę jednowarstwową. Dlaczego:1. Przy jednowarstwowej bardzo ważna jest staranność wykonania.2. Koszt zaprawy ciepłochronnej jest duży i podobno wychodzi jej znacznie więcej niż to przewidują normy.3. W "oddychanie" ścian jednowarstwowych nie bardzo więrzę. 4. Dom ocieplony styropianem lub wełną będzie na pewno ciepły a to przełoży się na koszty ogrzewania. Dodam jeszcze, że według mnie prawdziwym nieporozumuniem byłoby ocieplenie ściany zbudowanej z Porothermu 44 lub 50 jako ściany jednowarstwowej, a podobno są takie przypadki, że przy 44 tak na wszelki wypadek daje się 5 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 22.08.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ja też jestem za 2-warstwową. Buduję z BK 24 na pióro-wpust na klej. Czyli ekipa robi jak ścianę jednowarstwową. Miejscami bloczki są nie dociśnięte. Na szczęście przyjdzie na to styropian. Cieszę sie, że w porę sie opamiętałem i zrezygnowałem z 1-warstwowej. CO OCIEPLENIE TO OCIEPLENIE! hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 22.08.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Wybudowałem 2- warstwową Max ze styropianem, choć rozważałem ścianę jednowarstwową. Dlaczego: 1. Przy jednowarstwowej bardzo ważna jest staranność wykonania. 2. Koszt zaprawy ciepłochronnej jest duży i podobno wychodzi jej znacznie więcej niż to przewidują normy. 3. W "oddychanie" ścian jednowarstwowych nie bardzo więrzę. 4. Dom ocieplony styropianem lub wełną będzie na pewno ciepły a to przełoży się na koszty ogrzewania. Dodam jeszcze, że według mnie prawdziwym nieporozumuniem byłoby ocieplenie ściany zbudowanej z Porothermu 44 lub 50 jako ściany jednowarstwowej, a podobno są takie przypadki, że przy 44 tak na wszelki wypadek daje się 5 cm styropianu. ad1. Zgadzam się. ad2. robiłem na klej i nie wychodzi to więcej niż norymy przewidują. nie wiem jak z zaprawą ciepłochronną która jest grubsza. ad.3 Ściany oddychają ale nie dajmy sie zwariować. Ponad 90% idzie przez wentylację i nieszczelności. A jak pomaluje sie ściany wewnątrz farbą nie przepuszczającą wilgoci to już nie będą oddychały. ad. 4 Zgadzam sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.08.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Tematy oddychania wałkowane są od dawna.Na forum był wątek - wełna czy styropian - mity i fakty.Układ z wełną można spokojnie zastosować jako analog do ściany 1W. Niestety obiegowe opinie "styropian nie oddycha" - wywodzące się stąd pochodne wnioski, "będziesz siedział w termosie" - są tak samo szybko formułowane , co niefrasobliwie. W naszym układzie klimatycznym ZAWSZE powierzchnia ściany zewnętrznej będzie miała ujemne temperatury przy mrozach, w ścianie ZAWSZE będzie wilgoć i przy ujemnych temperaturach ZAWSZE będzie zamarzać (oprócz warstwy monomolekularnej - wtedy trzeba -70 deg).Zjawisko to dotyczy też "nieprzepuszczającego " styropianu, który ... przepuszcza. Mniej, ale przepuszcza. 1 cm blachy stalowej zresztą też"przepuszcza". Tyle że jeszzce gorzej. jedyne co ważne - ILE jest tej wilgoci, i czy się kumuluje w czasie w przegrodzie. Dyfuzja pary przez ściany powinna być przy PRAWIDŁOWEJ wentylacji absolutnie pomijalna (1-3 % !! ) A zagrożeniem ściany 1W są potencjalne mostki cieplne i głupota wykonawców. Jeśli ktoś tego pilnuje, a projekt jest prawidłowy - to układ 1w funkcjonuje całkiem prawidłowo. Osobiście jednak nie zastosowałbym go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 22.08.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Słowo "termos" działa na mnie jak czerwona płachta na byka. Żadna "oddychająca" ściana nie zastąpi sprawnej cyrkulacji powietrza - chyba że słomiana... . Po takim postępie w technologii i materiałach budowlanych zastanawia mnie że konstrutorzy męczą się nad obliczaniem ile to pary wchłoną ściany, ile przez nie przejdzie a ile przez jakieś tam nieszczelności, które są tępione na wszystkie możliwe sposoby aby nie uciekało ciepło. Nie lepiej założyć, że wszystko jest szczelne i zbilansować wentylację z ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 sluchaj, zwróć uwagę na to, że w projekcie masz już ph50 i policz sobie czy są jakieś dodatkowe koszty, które musisz ponieść jeśłi zechcesz przeprojektować fundament ( o ile są).Poza tym nikt Ci nie odpowie na to pytanie niestety co jest najfajniesze, musisz zdecydować sam.Ja miałam Ytoga 36.5 , buduję z ph44.Nie chcę ocieplać po prostu, na ile to możliwe, wolę jednowarstwówkę, poza tym mam dobrą cenę na ph44, wyszło mi drożej w systemie 2W max plus wełna (styropianu nienawidzę personalnie) a Ytong do mnie nie przemówił, również ceną. Stąd taki a nie inny wybór, ale szkół jest wiele i każdy Ci powie co innego.Ale czy dobrze wybrałam pokaże czas.pozdrawiam i życzę uczucia błogości jak zapadnie klamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.08.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Sunao Tak sie zastanawiam co sie dzieje z tą wilgocią przy ścianie 2 lub 3 warstwową.Wysycha ta woda w ścianach czy sie tam kisi aż powstaje pleśń?A może jest tak jej mało ze nie ma problemu.Pytam absolutnie poważnie bez podtekstu ze mam najlepszą technologie.A tak na marginesie czy taki koncern jak np.Winenberger "nadstawia głowę" dla złego systemu budowania.Przecież to jest tak że ścian już sie nie da wymienic hmmmmm.Myślę że nasza rozmowa może być czysto akademicka ale pogadać można:):) Co się dzieje - albo wysycha albo się kondensuje Można to policzyć i zaprojektować tak,że albo w pierwszym przypadku kondensacja występuje ale w okresie letnim wysycha lub rozwiązanie lepsze - ograniczyć kondensację do minimum oprzez odpowiedni układ warstw, mikrowentylacje etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts