Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kasa za ocieplenie domu?

tergus

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przyszedł czas na ocieplenie domu. Mam chęć to zrobić na wełnie. Nie znam tylko do końca cen robocizny, ponieważ tych fachowców godnych polecenia nie ma dużo, a jak już są to przeważnie zajęci i nie chcą gadać. Jeden wykonawca określił się na 45zł/m2 za elewację i 30zł/m2 za podbitkę i mówi że to wcale nie drogo. Jakoś mu do końca nie wierzę!!!

Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jakie są ceny u Was (w jakim mieście) na ocieplenie domu z wełny, ze styropianu i ile za podbitkę.

Z góry dziękuję i pozdrawiwm.

Janusz.

jak wszystkie ceny nie sposob udzielic ci jednoznacznej odpowiedzi

zalezy od rejonu kraju, wbrew pozorom od skomplikowania bryly budynku, ilosci metrow i jak juz sam napisales fachowosci ekipy (co bardzo czesto przeklada sie na wyzsza kase)

Warszawa:

inwestycje od 15 zl (efekty pozal sie boze) do 20

indywidualny od 30 w gore

Jareko napisał:

jak wszystkie ceny nie sposob udzielic ci jednoznacznej odpowiedzi

zalezy od rejonu kraju, wbrew pozorom od skomplikowania bryly budynku, ilosci metrow i jak juz sam napisales fachowosci ekipy (co bardzo czesto przeklada sie na wyzsza kase)

Warszawa:

inwestycje od 15 zl (efekty pozal sie boze) do 20

indywidualny od 30 w gore

Mieszkam w województwie podlaskim. Dom ma kilka załamań, ale elewacja ma być prosta, bez żadnych udziwnień.

Ceny które podałeś są na styropianie, czy na welnie?

Podaję ceny w jakich kupiłem,kupię lub wynegocjowałem

STYROPIAN

-styropian FS-15 15cm(2 tygodnie temu) 90,00 netto m3 czyli 13,50zł/m2 netto

-chemia(klej do styropianu,klej do siatki,siatka,grunt,tynk silikatowy)-16-20 zł/m2 w zależności od koloru tynku(Kerakoll)

-robocizna 24zł/m2 netto

WEŁNA

-Rockwool Ecorock-Max 14cm wynegocjowałem ok.44,00 zł/m2 netto

-robocizna 30zł/m2 netto

W sumie:

-styropian 15cm 53,50 zł/m2 +7% VAT=57,25

-wełna 74,00 zł/m2 netto +7% VAT=79,18 zł/m2

....Ceny które podałeś są na styropianie, czy na welnie?

to sa ceny samej robocizny - bys mial swadomosc :lol:

styropian - welna jest drozsza srednio o 20%

ale naprawde to roznie z tym bywa - tylko mniej wiecej z naciskiem na mniej mozesz zorientowac sie w kosztach

A metrerialowka to juz oddzielna kwestia

Zalezy takze od jakosci montazu - czy daja startowke, czy wzmacniaja naroza podwojna czy nawet potrojna siatka i tak dalej - mozna by w nieskonczonosc wyliczac

a to takze rzutuje na koszt robocizny

Dom w prawdzie ociepliłem jeszcze w kwietniu zeszłego roku, ale ceny wówczas obowiązujące na niektóre materiały są teraz niższe, pomimo podwyżki VAT-u. W 2004 r. szalejące ceny styropianu oraz widmo większego VAT-u ,skutecznie napędziły koniunkturę. Płaciłem za wszystko wykonawcy. Koszt 1m2 ocieplenia 80 zł. W tym styropian 10 cm, kleje, podkład do topienia siatki grunty Greinplast ,tynk decor STO.Podbitka z wentylowanego PCV(zorganizowana jako odpad niepełnowartościowy u producenta-płacona za kilogram-śmieszne pienądze) robocizna 15 zł za mb podbitki(okap dachu 80 cm).Dodam, że są to ceny podkarpackie.Z lektury licznych postów - im bliżej Warszawy tym drożej.

Pomóżcie bo nie rozumiem :oops:

W sklepach, hurtowniach itp za całość docieplenia (styropian 10cm, tynk i cała reszta) chcieli od nas tak około do 30 zł za m2. Piszecie, że robocizna to ok 25 -30 zł m2. A nam nie udało się jeszcze znaleźć wykonawcy za mniej niż 80 zl m2 i wszyscy chcą ze swoim materiałem. Wychodzi, że ta ich robocizna to jakieś 50 zł m2. Czy powinnam uparcie szukać wykonawcy tańszego, czy te 80 zł jest ok?