Muratorka 29.11.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Wiem, że temat ogrzewania był już wałkowany wiele razy. Ale chodzi mi nie o teoretyczne przeliczniki zużycia tylko o czystą praktykę. Ostatnio przeraziłam się rachunkiem teściów, którzy mają 1/2 bliźniaka zbudowanego co prawda 20 lat temu, trochę inną technologią (grubsze przekroje rur, żeliwne grzejniki, stary piec). Napiszcie proszę ile płacicie za ogrzewanie gazowe w Waszych domkach?Dajcie znać o metrażu i technologii budynku oraz o tym czy ogrzewacie również wodę i czy np. wspomagacie ogrzewanie kominkiem?Będę niezmiernie wdzięczna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.11.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Może także powiesz co cię tak zaszokowało - jakieś dane by się przydały.Zwykle mówię o dziennym zużyciu, ale odszukałem ostatni rachunek.Okres 11/09/2002 - 18/11/2002, 68 dni, rachunek 594,73 zł, dziennie 8,75 zł. Dom 180 mkw, CO plus CWU (160l), lubię ciepło 21-22 stopni. Piec Junkers Eurostar z otwartą komorą spalania, rekuperator. Nie stosuję obniżeń temperatury zasilania w nocy, zwykle kończyło się to chorobą dziecka. Od miesiąca zainstalowałem natomiast programowalne termostaty, które pozwalają na automatyczne, jest zegar, obniżenie temperatury w nieużywanych pomieszczeniach o 3K. Tam gdzie śpią ludzie jest ciepło, a wszędzie indziej tylko trochę chłodniej. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: marek13 dnia 2002-11-29 12:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2002 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Średnie zużycie za pierwszy miesiąc to 9,2 m3. Dom świeżo zasiedlony (niecały miesiąc). Piec Buderus z zasobnikiem 120 L. Dom 150 m2. Temperatura w dzień: 21, w nocy: 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 29.11.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Chyba zł/dzień a nie m3/miesiąc?? Coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 29.11.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 faktycznie, coś jest nie tak. Pewnie Martula ma rację to miało być 9 złotych / dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 29.11.2002 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Marek13!Już mówię co mnie zaszokowało. Dom (jak wyżej pisałam w trochę innej technologii, nieocieplony styropianem tylko pustak poduszka powietrzna i pół pustaka = 36 cm, okna pcv (nowe), instalacja stara)- rachunek za 30 dni przełom października i listopada, kiedy nie było jeszcze mrozów, powierzchnia 120m2 podpiwniczony ogrzewanie, dwa bojlery gazowe oraz kuchenka (tylko palniki) - rachunek 560 zł. Ratunku!!! W czasie mrozów 1 miesiąc - 700 - 800 zł (tak było poprzedniej zimy).Jeszcze jedno co myślicie o piecach Cichewicza (ostatni Murator) dwukomorowych na paliwa stałe (miał, koks, drewno) i olej. Żywo się nimi zainteresowałam.Z góry bardzo dziękuję za opinie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 29.11.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 No fakt szok. Chyba idziesz w dobrą stronę - zmiana paliwa na węgiel, bądź drzewo, z ostatnich zestawień to drzewo jest chyba najtańszym paliwem. Wiem, że wymaga to "etatu" palacza ale i tak przed zimą nie da rady zmodernizować domu. Proponuję przeprowadzenie audytu energetycznego, który wskaże co się opłaca zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 On 2002-11-29 11:53, Martula wrote: Chyba zł/dzień a nie m3/miesiąc??http://forum.murator.com.pl/images/smiles/icon_confused.gif Coś jest nie tak. Średnie zużycie - w domyśle: dzienne - za miesiąc to 9,2 m3. Gdyby zdanie nie zaczynało się od "średnie" podejrzenia o pomyłkę byłyby słuszne. A to ładna średnia by wyszła - przy 1 miesiącu . Tak czy owak, to kolejny dowód na to, że świat zginie nie w wyniku katastrofy atomowej czy ekologicznej ale wskutek problemów w komunikacji międzyludzkiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiak 02.12.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Mnie również bardzo interesuje porównanie ceny ogrzania domu gazem w stosunku do innych rodzjów paliwa.Jestem wprawdzie na początku inwestycji, liczę, że wprowawdzę się za jakieś 2 lata, niemniej jednak chciałbym już teraz przymierzyć się do tego problemu.Planowany budynek:- ok 160 m, poddasze użytkowe, nie podpiwniczony, ściany 1 max + 10 cm wełny mineralnej+ pół maxa (w sumie ponad 50 cm), w suficie nad drugą kondygnacją 16 cm wełny mineralnej, stolarka dreniana zgodna z obecnymi standardami.Jak sądzicie ile może kosztować ogrzanie tego budynku gazem? Dodam, że mam zamiar wspomagać ogrzewanie kominkiem, ale kocił c.o. ogrzewał będzie też ciepłą wodę.Co sądzicie o ogrzewaniu węglem - groszkiem? Piec prawie bezobsługowy - przy pełnym podajniku dokladać należy gra raz na cztery dni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 02.12.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Za okres od 16.09 do 2.12 (78 dni) 838 PLN (CO i CWU - 160 litrów) - pierwszy sezon grzania. Dom 150 m2 (w tym grzana piwnica) nie jest ocieplony a większość okien nadaje się do wymiany. Piec kondensacyjny Junkers.Do Marek13: Jakie masz ocieplenie?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 02.12.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Octavian: ściana trójwarstowa 24 BK 8 cm syropian 12 BK. W tym roku dociepliłem połowę domu styropianem 5 cm. Wiem, że w tej docieplonej ścianie może niestety dojść do wykraplania się pary wodnej, ale mam rekuperator i dwa dość wydajne wentylatory, także wilgotność jest pod kontrolą. Stropodach to wełna 15 cm. Okna PCV k=1,5. Ocieplenie trochę już z innej epoki (patrz temat: Dom Pasywny) dom 1998. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 02.12.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Do Marek13: Czyli w sumie 13 cm styropianu (na połowie domu) i 36 cm ściany. Okna masz podobne jak moje (ja mam k=1,4 ale tylko część - pozostałe mają szpary na jakieś 5-10 mm). Niestety obecnie mam tylko ścianę około 40 cm cegły (na 70% powierzchni ściany to cegła pełna). Mam nadzieję że ją ocieplę w przyszłym roku.Dzięki za informacjępzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaś Kowalski 15.12.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 Ja ostatnio zapłaciłem prawie 600zł (z cwu). Piec Buderus 21kW, dom 380 m2 mieszkalnej - przy temt.22C wewnątrz. Mam takie wrażenie, że warto było ocieplić Maxa styropianem 10cm górę, i 20cm. dół (dom na stoku, z doliny ciągnie zimno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 15.12.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 czesc,budynek 95 m kw. stara technologia. przed ociepleniem i wymiana okien 3 400 m szesc / rocznie, po dociepleniu i wymianie okienod kilku lat okolo 2 100 m szesc / rocznie = 18 tys. kW =2500 zl rocznie, przy zalozeniu c.o. i c.w.u. - stary piec termetu oraz czasem plonacym kominku ( raz, dwa razy w tygodniu ).Gaz=1,22 zl/m szesc = 0,14 zl/kW, prad - wszyscy wiedza=0,35 zl/kW, gaz plynny = 0,20 zl/kW, olej opalowy ( legalny )0,15 zl/kW. Wegiel jest najtanszy - ale ...Wszystko zalezy od kubatury i wspolczynnika k budynku, od preferencji mieszkancow i sterowalnosci systemu ogrzewania. pozdro.Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 16.12.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 KarinaZ ma racje, dajcie Panstwo spokoj z tym węglem jako alternatywnym rozwiązaniem. Czekamy na zalozenie gazu na naszym osiedlu i do tego czasu opalamy drewnem (wklad), wspomagamy sie przenosnym grzejnikiem elektrycznym, a w najwieksze mrozy schodze do kotlowni i pale koksem. Fakt, piec jest już leciwy (dom 20-letni), ale takze w przypadku nowego obsluga jest mocno fatygujaca. Koks trzeba wniesc, popiół wyniesc - nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts