oleniek 20.08.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Muszę przesadzić duże (niektóre i dwumetrowe) tuje. Jak to zrobić, żeby nie uschły. Kiedy je przesadzić (musi to być jeszcze przed zimą - czy teraz w sierpniu można?) Czy mam je przesadzać "pamiętając" w którą stronę świata były zwrócone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 20.08.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Muszę przesadzić duże (niektóre i dwumetrowe) tuje. Jak to zrobić, żeby nie uschły. Kiedy je przesadzić (musi to być jeszcze przed zimą - czy teraz w sierpniu można?) Czy mam je przesadzać "pamiętając" w którą stronę świata były zwrócone? Tuje przesadza sie bardzo łatwo, ważne by wykopywać je z bryłą korzeniowa która nie może się rozpaść, ale nie musi byc bardzo duża. Oczywiśce im wieksza tym lepiej, ale bez przesady - przy 2 metrowej tuji wystarczy bryła o średnicy 50-60 cm - do dzwigania większej trzeba więcej niż dwie osoby a to czasem problem. Proponowałbym przeczekać obecne temperatry - gdy zrobi sie troche chłodniej, ale nie później niż do konca wrześnie można przesadzać ( kierunki świata nie są istotne). Jezeli przesadzmy w miejsce bardzo słoneczne można dla rośliny zbudować ciennik - choć to jest ważniejsze przy przesadzaniu wiosennym - teraz upałów już chyba nie będzie. Poza tym duzo wody ( na korzenie i spryskując igły ) i wszystko będzie OK. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.08.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 A może podpowiesz jak przesadzić ok.4m sosny czy jest to możliwe,bo mi ich szkoda wycinać (rosną w miejscu wytyczonym na dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 21.08.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 A może podpowiesz jak przesadzić ok.4m sosny czy jest to możliwe,bo mi ich szkoda wycinać (rosną w miejscu wytyczonym na dom) Przesadzanie 4 metrowej sosny to ryzyko ( korzeń palowy) może udałoby sie przesadzarką - ale to droga operacja. Lepiej wyciąć te w miejscu planowanego domu a w innym posadzić drzewa ze szkółki, za 200 - 300 zł możesz mieć 2-3 metrowe drzewo które na pewno się przyjmie, to bedzie tańsze niż przesadzanie sosny. Tak BTW czy chcesz mieć sosne pospolitą w ogrodzie ? Znalazło by się parę odpowiedniejszych do ogrodu gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 23.08.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 jatojaja mam kilka dwumetrowych sosen do przesadzenia... I dwa pytania do Ciebie:1/ czy dwumetrowe w odróżnieniu do 4-ro metrowych a radę przesadzić?2/ dlaczego sosny są nieodpowiednie do ogrodu?pozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.08.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 jatoja ja mam kilka dwumetrowych sosen do przesadzenia... I dwa pytania do Ciebie: 1/ czy dwumetrowe w odróżnieniu do 4-ro metrowych a radę przesadzić? 2/ dlaczego sosny są nieodpowiednie do ogrodu? pozdrawiam K Wiele zalezy od tego na jakiej glebie rosnie sosna i czy wytworzyła głeboko korzen palowy, ktory przy przesadzaniu utniemy, zdarza się że i sosny o wys 1 m sie nie przyjmują. Sosny może i odpowiednie ale znam kilka gatunków zdecydowanie lepszych - największa wg mnie wadą jast to że rośnie szybko i również szybko ogołaca się od dołu, przez 3-5 lat jest fajnie ale po 10 latach na poziomie wzroku mamy nie gałązki i igły ale pień Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 My do przesadzenia 2,5 metrowych żywotników zamówiliśmy koparkę. Pan wykopał wcześniej dziurę w nowym miejscu pod krzaki, potem tuje podebrał na łyżkę i do ziemi. W sumie z trzema krzakami zeszło mu nie dłużej niż pół godziny. Przesadzaliśmy jesienią ubiegłego roku. Do tej pory nic nie uschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 26.08.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Muszę przesadzić duże (niektóre i dwumetrowe) tuje. Jak to zrobić, żeby nie uschły. Kiedy je przesadzić (musi to być jeszcze przed zimą - czy teraz w sierpniu można?) Czy mam je przesadzać "pamiętając" w którą stronę świata były zwrócone? Tydzień temu przesadziłam dwie 1,5-metrowe tuje i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebullka 09.09.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Ja mam kolejne pytanie (wybaczcie że tylko ciągle pytam ) Mam do przesadzenia około 10 letnią kosodrzewine (mo około 80 cm wysokości i większą troszkę średnicę). może Ktoś mógłby mi doradzić kiedy to zrobić i czego spodziewać się pod ziemią (tj. jaki ma korzeń). dodam że będę ja przesadzać z ziemi piaszczystej w dość gliniastą - może to też ma znaczenie... bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 15.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 a ja jestem nowa U mnie na działce sosny są bardzo małe - niektóre mają 15 cm a dwie lub 3 mają około metra (w sumie jest ich 16). Jak mam je przesadzić?? Sugerowano mi sposoby:1. na worek jutowy, 2. do donicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts