Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A czy ktos z Was budował juz z porothermu 50?

Recommended Posts

ściany z porothermu jako ściany nośne jest to jedno wielkie nieporozumienie.

w ogóle idea scian jednowarstwowych to jakaś fantazja chorego inżyniera ( przynajmniej w naszym klimacie i jakością ( a raczej jej brakiem ) wykonania.

Raczej chorego handlowca :D

O ile warto budować z Porothermu ścianę 1W to warto dopłacić do 50 bo cieplejsza. Jednak widziałem dostawę tego materiału na budowę. 50 % pustaków w stanie rozpadu. Profesjonalna firma, która z tego budowała powiedziała, że po pierwszych doświadczeniach stwierdza, że powinna podnieść cenę za murowanie o 100%. Powinna ale nie podniesie bo nigdy z tego już nie będzie murować. Dodam, że na codzień murują z 25 i są zadowoleni.

Budowałem z porothermu 50 i jestem zadowolony. Odpadów było niewiele część z nich i tak została wykorzystana. Ekipę budowlańców miałem dobrą więc nie narzekam. Murowali na zaprawę ciepłochronną. Jak będzie zimą zobaczymy ale nie sądzę żebym marzł. Pozdrawiam ciepło trójwarstwowców:)

Jednak widziałem dostawę tego materiału na budowę. 50 % pustaków w stanie rozpadu. ...Powinna ale nie podniesie bo nigdy z tego już nie będzie murować.....

Ludzie prosze nie piszcie takich bzdur.

50% w stanie rozkładu :-? To chyba byłes na wysypisku gruzu a nie na budowie...

Wiele pisano tu o Pth, ale takich bzdur chyba jeszce nie...

Jeśli firma budowlana nie chce lub nie umie budować z PTH to może powinni znaleźc sobie inne zajęcie, może koszenie trawników :-?

Ja mam co prawda dom z 25, ale o stanie rozpadu nie ma co mówić. Rozwalone były dokładnie 3 pustaki. Za to część ścian mam z maxów i tu już nie było tak fajnie :evil: . A niby materiał mocniejszy powinien być...

Nie wiem jak z 50-tką, ale u mnie "kruchość" PTH kompletnie się nie sprawdziła.