Martius Laurens 29.11.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Witam wszystkich,Zamierzam ocieplić dach kryty blachodachówką wkładając wełnę 20 cm między krokwie. Pytanie: czy położyć drugą warstwę wełny (poziomo), czyli przekrzyżować, żeby przykryć krokwie czy też jest to niepotrzebne?Będę wdzięczny za informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 29.11.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 lepiej jest dać na krzyż- unika się mostków termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 29.11.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Zapewne będziesz montował na krokwiach ruszt pod g/k czy boazerię, więc wełnę i tak położysz na krzyż. Ja wkładałem wełnę nawet do metalowych profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.11.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Krzyzowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 29.11.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Związane z tym problemem mam dodatkowe pytanie, jak przy takim ociepleniu zamontować światła halogennowe w płycie karton-gips, jaka musi być przerwa między wełną a płytą, czy można z niej zrezygnować, jak to technicznie rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.11.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Musisz zostawic miejsce na swiatelko (lampke) i ew. transformator. Welna jest niepalna ale lepiej jesli sie nie bedzie stykac z zarowka. Kabel w peszlu w welnie pod plyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.11.2002 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 tere fere kuku nigdy nie dawaj żarówek halogenowych pod warstwą ocieplenia ich temperatura pracy (nawet tych niskotemperaturowych ) jest na tyle wysoka że jak nie spali Ci przewodów (choć są silikonowe) to napewno paroizolacja zamieni Ci się w parę. Halogeny muszą mieć wolną przestrzeń nad sobą od odprowadzania ciepła, jestem właśnie po takich doświadczeniach, i jedyne co dało się zrobić to oprawki do g-k pod zwykłą zarówkę E14 i żarówki kompaktowe (te energooszczędne). Ale jak lubisz smrodzik to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.11.2002 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Januszek masz racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 29.11.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Wełnę bezwzględnie krzyżuj i umieść w profilach, bo jak wcześniej zauważono unikniesz mostków termicznych. O halogenach zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 29.11.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Dalej o halogenach. Zgadzam się z Januszkiem. Jednakże bardzo mi się podobają się ( i żonie) te halogeny i dlatego mam dalsze pytanie, czy jeżeli by obniżyć zamocowanie płyty karton-gips i stworzyć przestrzeń to można te halogeny zamocować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.11.2002 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 Mnie też się podobają, wykonałem nad nimi taką kopułkę z blchy aby oddalić wełnę i zwiększyć przestrzeń, niestety ciepło nadal nie miało gdzie uciekać, i efekt był marny, jeżeli bardzo Ci zależy to zrób takie kominki przez wełnę, stracisz ocieplenie ale bedziesz miał halogeny.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 29.11.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2002 dzięki Januszek, jeżeli się zdecyduję na halogeny to pewnie zrobię tak, jak Ty radzisz. (czyli w jakiś sposób odprowadzę ciepło z przestrzeni nad halogenami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts