Allex31 22.08.2005 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Zbudowałem kolektory słoneczne z wykorzystaniem grzejników panelowych z ramą drewnianą. Jako pokrycie zastosowałem pojedynczą szybę. Przestrzeń pomiędzy kaloryferem, a szybą (grubości ok. 2cm) jest na całym obwodzie uszczelniona, poza jednym otworem który wykonałem w celu wyrównywania ciśnienia pomiędzy przestrzenią przed i za kaloryferem. Kolektory te mają być stosowane tylko sezonowo do grzania wody w małym besenie. Mam dwa pytania, na które nie potrafię znaleźć odpowiedz:1.W momencie kiedy kolektor jest ogrzewany przez słońce wykrapla się para wodna na szybie od strony kaloryfera. Jaka jest tego przyczyna, jak to zlikwidować i jak pozbyć się tej wilgoci która tam już jest ?(może jakiś dodatkowy otwór i materiał higroskopijny ?)2.Kaloryfer jest od tyłu izolowany 4cm styropianem. Chciałbym jeszcze dodatkowo zastosować warstwę folii aluminiowej. Czy folia powinna być umieszczona pomiędzy kaloryferem, a styropianem, czy jako ostatnia warstwa – po styropianie ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 22.08.2005 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Witam! Zobacz tutaj http://darmowa-energia.eko.org.pl/ Może coś pisze na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Dzięki, ale artykuł znajdujący sie pod tym linkiem był moją inspiracją do budowy kolektorów. Nic tam nie pisze o problemie który przedstawiłem w miom pierwszym poście, a tak w zasadzie to nigdzie nie pisze Ehh POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakowiak 22.08.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 2.Kaloryfer jest od tyłu izolowany 4cm styropianem. Chciałbym jeszcze dodatkowo zastosować warstwę folii aluminiowej. Czy folia powinna być umieszczona pomiędzy kaloryferem, a styropianem, czy jako ostatnia warstwa – po styropianie ? Pozdrawiam Wg mnie, folia za kaloryferem, za nią styropian. Jak w gotowych tzw. matach zagrzejnikowych albo przez analogię do termosa (najpierw srebrna warstwa a potem ocieplenie pomiędzy ściankami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 No w sumie masz rację. Folia aluminiowa działa jako izolator odbijając promieniowanie. Z drugiej strony widziałem rury ciepłownicze owijane izolacją z wełny mineralnej, która miała na zewnątrz warstwę folii. Coć może to stanowiło też element spajający i pdtrzymujący wełnę. W każdym razie dzięki. Chyba zrobie tak jak mówisz. A co z tą wodą na szybie ?? nikt nic nie wie na ten temat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 masz jeedn kaloryfer, czy tez cala baterie ? jakich efektow sie spodziewasz?co ci przeszkadza ta wykraplajaca sie para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.08.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 a jak są połączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Wykrapiająca się woda przeszkadza mi z tego powodu, że część szyby jest zaparowana, poza tym woda ta zbiera się na dole. Wprawdzie konstrukacja drewniana jest zabezpieczona, ale nie przed stojącą wodą. Efektow jakich sie spodziewam - aby zbiornik 100l podgrzało mi do ok 60stopni. Mam dwa kolektory, połączone będą seregowo a przepływ będzie grawitacyjny (minimalizacja kosztów). Na marginesie dodam, że miałem ostatnio mały wypadek - zostawiłem w pochmurny dzień kolektor na stole na podwórku. Pojechałem do pobliskiego sklepu po silikon , a w tym czasie wyszło słońce. w ciągu 15 minut wypaliło mi styropian w kolektorze, tak że z 40mm zrobiło się 20mm i kupa smrodu. Tak że działać to działa Proszę o jakieś porady co z tą wodą na szybie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 22.08.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Mam dwa kolektory, połączone będą seregowo a przepływ będzie grawitacyjny (minimalizacja kosztów). to ten basen bedziesz mieć na dachu czy dla kolektorów wykopiesz dołek aby były poniżej basenu? w ciągu 15 minut wypaliło mi styropian w kolektorze, tak że z 40mm zrobiło się 20mm i kupa smrodu. do kolektora styropian sie nie nadaję... w tylko wełna i najlepiej od 50 mm wzwyż Proszę o jakieś porady co z tą wodą na szybie ?? jezeli ten kolektor bedzie uzywany tylko latem to szyba nie jest konieczna ( w 1 poscie napisałeś 2 cm.. ale mam nadzieje ze to chodzi o odległosci pomiedzy szybą a grzejnikiem a nie o grubośc szyby), w lato kolektory otwarte są bardziej sprawne od tych przykrytych szybą, bo efekt szklarniowy przy i tak wysokiej temperatuze zewnetrzne jest mniejszy niz starty poswstałe przez odbijanie i pochłanianie szyby. Woda na szybie, moze parować woda z drewna ( i masz racje ze jest ona kłopotliwa bo nie tylko zamacza drewno ale równiez zmniejsza wydajność kolektora ! ), ewentualnie obudowa nie jest szczelna ikiedy wlewasz zimną wode, w obudowie jest ciepło i sie wykrapla woda z powietrza rozwiązanie bylo by ( o ile chcesz zostwić szybę, zrobienie niewielkiej szczeliny na dole i na górze, straty nie bedą duze ale za to bedzie sie wentylowało i wilgoci nie powinno być. Drugim rozwiązaniem jest zrobienie szczelnej obudowy. ale w wykonaniu drewnianym awykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 he he no basenu nie mam na dachu .Przecież napisałem że zbiornik 100l. To jest taki pompowany basen dla dziecka. Poprostu chodzi o to aby miec już w miarę ciepłą wodęm. Nalewam zimną i dolewam gorącej ze zbiornika. Teraz już chyba wszystko jasne. Co do tych 2 cm oczywiście że chodzi o odległość między szybą a kaloryferem . Czy styropian się nie nadaje, hmm do instalacji profesjonalnych napewno nie. Wytrzymuje przecież tylko 90 stopni. Mnie go wypaliło bo kolektor był pusty ! Ale ja myśle że jak w mojej woda będzie 70 - 80 to styropian jak najbardziej jest ok. Poza tym wełna jest dużo bardziej nasiąkliwa niż styropian i w wełnie trzymałaby się mi wilgoć choćby z drewna. Dzięki za porady co do wody wykraplającej się na szybie. Myślałem że czym to będzie szczelniejsze tym lepiej, a tu wygląda na to że musze to rozszczelnić Może ktoś jeszcze się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 22.08.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 -wełna zamiast styropianu - cyrkulacyjnie to nie będzie działać - wentylacja u góry i problem z roszeniem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 22.08.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 - cyrkulacyjnie to nie będzie działać zastanawiam sie dlaczego? pomijam fakt, że w przypadku przepływu wymuszonego sprawnosc bedzie większa, ale przy własciwym montazu kolektorów z tych grzejników mozna by uzyskać coś przypominającego kolektory z obiegiem grawitacyjnym. Duzo zalezy od tego ak są króćce podłaczeniowe rozmieszczone w tych grzejnikach, mam nadziej ze albo jeden na dole drugi na górze lub po przekatnej grzejnika ( chyba to było by najlepsze ) a nie blisko siebie ( w odstepie 5 cm, tak sa chyba jak instalacja idzie w podłodze ) bo wtedy na pewno nie bedą działać. Jezeli ustawic te grzejniki jeden nizej drugi wyzej ( nie na tym samym poziome bo nie bedą działać ) i tak połaczyc je aby ciepła woda miał szanse "iść" do góry, to jakoś to powinno działać , oczywiście zasobnik gdzieś wyzej i ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 No ja mam nadzieję że będzie działać. Grzejniki mam stare typowe panelowe. Wyprowadzenia są po jednej stronie. Grzejnik mam umieszczony w ramie i delikatnie pochylony tak, że górny wylot jest najwyższym punktem w kaloryferze. Połączenia mam od strony nagrzewanej (od strony szyby). Specjalnie do tego celu narzinałem gwint na kolankach plastikowych, aby zmieścić wylot wody w 20mm jakie dzieli kaloryfer od szyby. Te 20mm jest istotne ze względu na fakt że przy takiej odległości ciepło przenika od kaloryfera do szyby tylko na zasadzie przewodzenia powietrza. A to jest 4x mniej niż wynoszą straty przy konwekcji jaka występuje przy większych odległościach pomiędzy szybą a grzejnikiem. Teraz i tak to wszystko mi szlag trafi bo musze przecież zrobić przewietrzanie z uwagi na wyraszającą się parę wodną . A co do całej instalacji to myślę że jednak będzie działać. Wykonuję wszystko w myśl zasady - źródło ciepła najniżej, odbiornik wyżej i jak najmniej przewężeń i zakrętów aby zminimalizowac opory przepływu. Kurde zrobie zdjęcie i wam pokażę to wyjaśni wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 22.08.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Te 20mm jest istotne ze względu na fakt że przy takiej odległości ciepło przenika od kaloryfera do szyby tylko na zasadzie przewodzenia powietrza. A to jest 4x mniej niż wynoszą straty przy konwekcji jaka występuje przy większych odległościach pomiędzy szybą a grzejnikiem. widzę, ze pracę domową odrobiłeś Teraz już nie pamiętam, zbyt dobrze, bo dość dawno się interesowałem kolektorami ale bodajże do 40mm odleglości pmiędzy szybą a powierzchnią kolektora nie zachodzi jeszcze konwekcja ( przynajmniej w rozmiarze istotnym dla strat ), ale reki za to nie dam Teraz i tak to wszystko mi szlag trafi bo musze przecież zrobić przewietrzanie z uwagi na wyraszającą się parę wodną moze nie baw sie zbytnio w jakieś kombinacje ze szczelinami a zrób w desce poziomej górnej i dolnej kilka otworów wiertarką. powinno starczyć, ewentualnie dziury na dole, a szczelnina tuż przy szybie na górze i jak najmniej przewężeń i zakrętów aby zminimalizowac opory przepływu. i kątów prostych bo to podobnie jak za kanalizacją Kurde zrobie zdjęcie i wam pokażę to wyjaśni wszystko. uwielbiam zdjęcia, naprawde ułatwiają sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 22.08.2005 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 moze nie baw sie zbytnio w jakieś kombinacje ze szczelinami a zrób w desce poziomej górnej i dolnej kilka otworów wiertarką. powinno starczyć, ewentualnie dziury na dole, a szczelnina tuż przy szybie na górze he he no to co jeszczcze miałbym wykombinować he he . Mówisz szczelina, ale to nie takie proste. Frezarką nie dojdę , bo mam za krótkie frezy, jedynie wiertło w roli freza, a to i tak piekielnie delikatna sprawa, bo szyby mam stare i wygrzane i już z ich cięciem się nagimnastykowałem. Druga sprawa że grzejnik mam już osadzony na amen, tzn mogę go oczywiście odkręcić ale stracę tubkę usczelniacza którą wywaliłem naokołó niego. A co z tego wynika wszystkie paprochy z wiertania wpadną mi tam do środka i będą pięknie widoczne na czarnym tle. Mogę spróbować odzysać powietrze odkurzaczem , ale to by musiał być chyba z TV Marketu za jedyne 999zł he he Obiecuje jakieś zdjęcia , może jutro coś mi się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 23.08.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 - cyrkulacyjnie to nie będzie działać zastanawiam sie dlaczego? , oczywiście zasobnik gdzieś wyzej i ocieplony no właśnie zbiornik wyżej niż kolektory wtedy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 25.08.2005 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 - cyrkulacyjnie to nie będzie działać zastanawiam sie dlaczego? , oczywiście zasobnik gdzieś wyzej i ocieplony no właśnie zbiornik wyżej niż kolektory wtedy tak Przepraszam, ale dlaczego myslisz że jestem kretynem który mysli że instalacja będzie mu cyrkulacyjnie działac tylko dlatego że nazwał ją grawitacyjną ?? Nie wiem jakim cudem wywnioskowałeś że kolektory mam na dachu , a zbiornik na ziemi i że chcę aby mi to wszystko hulało jak w CO ?? No tak wszyscy mają kolektory na dachu he he Ok luzik ! Zdjęcia "się robią " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 25.08.2005 01:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Coś nie mogę dzisiaj spać . Zdjęć jeszcze nie mam, ale postanowiłem wam zobrazować problem przewietrzania, jaki proponujecie. Na poiższym rysunku widać przekrój mojego kolektora. Zaznaczyłem tam przepływ zimnego i ciepłego powietrza przewietrzającego, przy zastosowaniu otworów tuż przy szybie - czyli najlepszego rozwiązania. http://img379.imageshack.us/img379/5772/przekkol39et.jpg Ale że człowiek jest leniwy to prezentuje wam wersję z wykonywaniem karkołomnych otworów tylko po jednej stronie. Jak dla mnie bomba. Powinno działać tak jak na tym rysunku wyżej. Co wy na to ? http://img379.imageshack.us/img379/927/przekkol27tk.jpg Ostatni rysunek to już totalne lenistwo, tzn nie tyle lenistwo co strach przed stłuczeniem szyby i zabrudzeniem wnętrza kolektora. Niestety tu już nie jestem taki pewien czy to zda egzamin. Dlatego proszę bardzo o komentarz do tego rozwiązania. http://img379.imageshack.us/img379/8093/przekkol15wh.jpg Po prostu w tym ostatnim rozwiązaniu muszę tylko rozszczelnić komorę grzejnika i wykonać szczeliny w pokrywie tylnej. Ale czy to zagada Na marginesie dodam że rysunek mniej więcej pokazuje rzeczywiste pochylenie kolektora, a wyraszanie się pary występuje przy czałkowitej szczelności (1 mały otw.) przestrzeni pomiędzy szybą, a grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 25.08.2005 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 nikogo nie uważam za kretyna - jeżeli tak to odebrałeś to nie była moja inntencja na forum jest tyle różnych WYNALAZKÓ że się w głowie nie mieści jeszcze raz sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 25.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Ja takze planuje sam wyknać solarki, aczkolwiek zrobię to inaczej - szczelna obudowa szklana (może na konstrukcji stalowych kątowników), przejścia rurek uszczelnione solidnie (guma, silikon), w środku także panel grzejnikowy pomalowany na czarno. Wlot w jednym rogu, a wylot dospawany po przekątnej. Ochrona przed zaparowaniem szyby - nasypię na dno trochę pochłaniacza wilgoci, który zwiąże wilgoć z powietrza znajdującego się wewnątrz po zaklejeniu. A skoro będze to z założenia szczelne, nowa porcja wilgoci się tam nie dostanie... W twoim rozwiązaniu zastosowałbym wentylację z rysunku drugiego - wlot na dole od spodu, wylot u góry. Myślę, że dużych otworów tam nie potrzeba - na panel zrobiłbym po 4-5 dziur fi 10 wlotowych i tyle samo wylotowych. Moim zdaniem to by wystarczyło... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts