benezis 09.09.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 http://www.benezis.republika.pl/basen.jpg A ja to zrobić?Chodzi o ogrzewanie wody w basenie. Podkreślam, że jestem całkiem zielony. Jeśli chodzi o pompę to jest to pompa basenowa ilość wody w basenie 10 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 10.09.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 A ja to zrobić? Chodzi o ogrzewanie wody w basenie. pompa basenowa, ilość wody w basenie 10 m3 Nie wiem co chcesz zrobić, kolektory samodzielnie, ich ilość, umiejscowienie ... Zakładając, ze pompka basenowa jest wstanie podniesc wodę na te minimium 1- 1.5 metra ponad grunt a kolektory były by ustwione na ziemi przy basenie ( ten basen to taki w kopany czy "naziemny" ? ) powinno funkcjonować. Przy ogrzewaniu wody w basenie sa dwie mozliwości: ekonomiczna: ( tak jak narysowałeś ) Woda z basenu jest pompowana do kolektora ( ów ) tam sie ogrzewa i z powrotem wpada do basenu. Poza kilkoma metrami rurki, pompką, i kolektorami nic wiecej nie potrzeba ( rzadnych naczyń wyrównawczych, bo basen nim jest ). Ponieważ jednak woda jest pobierana bezposrednio z basenu trzeba by pomysleć nad jakimś filtrem ( mechanicznym ) co by sie jakis syf nie dostał do rurek kolektora i nie narobił problemów. Tą opcje zastosował bym przy kolektorach robionych samodzielnie. ( jak ktoś lubi szaleć moze i zastosować gotowe, mi było by troszkę szkoda tak je traktować ) full wypas: Zastosowanie pomiedzy kolektorem a basenem wymiennika ciepła. Zaletami było by to, że woda by się nie mieszała, mozliwość wykorzystania tych kolektorów do ogrzewania wody również w domu i całorocznie. Ale jest to kosztowna opcja... zbiorniki dodatkowe, wymienik, dodatkowa pompa, kolektory ( fabryczne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 12.09.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Dzięki za odpowiedź.Wybieram możliwość ekonomiczną.Jeśli chodzi filtr to jest razem z pompą basenową a basen jest naziemny. Jeszcze jedno pytanie.Basen ma pojemności 10 m3 wody.Jakiej wielkości powinien być kolektor żeby to wszystko w miarę pracowało? Oczywiście chodzi mi w przybliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 13.09.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Zastanawiam sie czy ta pompka basenowa jest przystosowana do działania non stop przez jakies 5 h dziennie... no ale załózmy, że jest. Pierwszy problem to średnica rury jak wychodzi z pompy, nigdy co prawda sie zbytnio nie przygladałem takim basenom, ale raczej jest to coś koło 3 - 4 cm. Jezeli natomiast zastosował byś podobne kolektorki co Allex31 to tam średnica podejscia wynosi ok 1/2 - 3/4 cala. Dla tego proponował bym połaczenie kolektorów równolegle. Zmniejszyło by to opory, oraz spowolniło przepływ wody przez kolektory co pozwoliło na lepsza wymianę ciepła. Co do ilości kolektorów. Trudno mi w jakiś rozsądny sposób ich ilosc oszacować. Na pewno trzeba sie pogodzić z faktem ze podgrzanie takiej ilości wody zajmie wiecej niz 2 dni Ja bym spróbował zacząc od 2 kolektorów, a jezeli nie dało by sie zauwazyć zadnych efektów dołozył jeszcze jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allex31 23.09.2005 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Witam ponownie. Jeśli chodzi o moją instalację, to jestem w trakcie jej demontażu. Zaczynają się przymrozki i trzeba uciekać z wodą .No nieźle to wykombinowałeś proxy, BRAWO !. Jestem pod wrażeniem i jeśli sam to wykombinowałeś to gratuluję umysłu he he. Jednak nie byłbym sobą jeśli bym nie wrzucił parę kamyczków do Twojego ogródka. Otóż moim zdaniem, o ile instalacja się napełni raczej bez problemu, to już na pewno się nie opróżni z wody, bo nie dostanie się powietrze do układu. Poza tym należy pamiętać że otwarty układ wodny z cyklicznym dostępem powietrza do kolektora powoduje przyspieszoną korozję. Przyznam się że myślałem nad tym problemem już parę dni i coś nie coś wykombinowałem. Przedstawię swoją wersję takiego rozwiązania i oczywiście proszę o komentarz.Ok., najpierw rysunek. http://img297.imageshack.us/img297/8867/nowins6pv.jpg Na załączonym obrazku widzimy podobną instalację do tej którą zaproponował proxy. Zastosowałem jednak zamkniętą instalację ze zbiornikiem wzbiorczym i dodatkową rurą zapowietrzająco-odpowietrzającą. Zasada działania:1. Napełnianie – otwarte wszystkie zawory, gdy woda zaczyna nam się przelewać przez otwór przelewowy w zbiorniku wzbiorczym zamykamy zawór na napełnianiu. Gdy przestanie lecieć woda z otworu przelewowego zamykamy zawór na nim.2. Praca – gdy układ sterowania stwierdzi że temperatura na CT1 jest wyższa o powiedzmy 15 stopni niż na CT2 to uruchomi pompkę. Pompa napełni kolektor, pobierając wodę z zasobnika, powietrze z kolektora zostanie przetłoczone do zasobnika. Przez jakiś okres czasu w układzie będzie się znajdować powietrze, które zostało zamknięte pomiędzy zbiornikiem, a kolektorem w rurce powrotnej z kolektora. Jednak systematycznie powinno ono zostać usunięte poprzez rurkę odpowietrzającą do zasobnika. Zawór dławiący służy do takiego przymknięcia rurki odpowietrzającej, aby woda (która tak czy siak tamtędy też będzie przepływać) ledwo się sączyła do zbiornika.3. Opróżnianie kolektora – gdy temperatura na CT1 będzie niższa (1 stopień) niż na CT2 to US wyłączy pompkę. Powietrze poprzez rurkę zapowietrzającą umożliwi spływ wody do naczynia wzbiorczego. Uwagi: Zbiornik wzbiorczy musi być oczywiście dobrany do instalacji i pomieścić wystarczającą ilość wody. W moim przypadku musi mieć coś koło 25l. Największy problem stanowi odpowietrzenie układu po napełnieniu kolektora. Myślę że można by to rozwiązać tak: należało by ustalić w jakim czasie po załączeniu pompy w najwyższym punkcie instalacji wodnej pojawia się woda. Ustawić tak układ sterowania aby po tym czasie +3s wyłączał pompkę na powiedzmy 30s. To spowodowało by to że powietrze znajdujące się w rurce powrotnej z kolektora miało by czas aby przemieścić się do rurki odpowietrzającej. Potem może załączyć pompkę jeszcze na 10s i znowu odczekać 20s. Myślę ze to by załatwiło sprawę większych poduszek powietrza. Druga sprawa to przelewanie się wody do rurki odpowietrzającej. Może są jakieś zawory zwrotne które mogą pracować w odwrotnej pozycji. Tak aby przepuszczały powietrze, a gdy pojawi się woda odcinały przepływ przez rurkę odpowietrzającą. Może automatyczne odpowietrzniki ? – nie wiem poradźcie coś. To na razie tyle zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts