Krakowiak 22.08.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 W tym tygodniu mają u mnie robić wylewki. Czy stelaże do WC i umywalki montuje się przed czy wylewkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majorkas 22.08.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 jak najbardziej po , powinny się podpierać o podłożea w dodatku mają zakres regulacji zakładający , że stoją na powierzchni wylewki, pamiętaj o podkładkach amortyzujących drgania - to konstrukcje mocno pracujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 22.08.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Też robiłem przed wylewkami. Na moich stojakach był wskaźnik, któryna gotowo powinien znajdować się metr od gotowej posadzki, żeby muszla była na odpowiedniej wysokości - dlatego przypilnuj, żeby przy instalacji stojaków uwzględnili wysokość przyszłej wylewki, styropianu i płytek (ale o mm to nie chodzi wg mnie). Ja o żadnych podkładkach amortyzujących nie słyszałem i w zestawie (SANIT) ich nie było - ale nie mówię, że to zły pomysł. Stojaki przykręcili mi śrubami (+ zwykłe podkładki) do ścian i podłoża na kołki. Dodatkowo kazałem dać po dodatkowej śrubie w miejscach przykręcenia do ściany (w zestawie były tylko 2 do ściany).Przypilnuj poziomów i pionu i na końcu niech zabezpieczą śruby i otwór na przycisk (u mnie były do tego specjalne zatyczki). Przy okazji - jakieś dobre rady do sposobu obudowywania tych stojaków płytą GK? (na płycie będę miał płytki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 22.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Witam! Jak mozna montować stelaż przed wylewkami. A załóżmy, że po wylaniu wylewek (tzn. trwałym zabetonowaniu stelaża) stwierdzisz, że wc lub umywlka powinna być 10 cm przesunięta w prawo, to co zrobisz? Będziesz wszystko odkuwał? Po to stelaż ma mocowanie i regulację na śrubach żeby go można było wstawić gdzie się chce, przesuwać, regulować. W innym przypadku miałby zapewne tzw. wąsy do zabetonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Po wylewkach.Ponadto przy ustalaniu wysokości stelaża zrób poprawekę na płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 22.08.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Tak, to także jest racja. Ja akurat wiedziałem dokładnie gdzie co ma być i chciałem zakończyć pewien etap instalacji wewnętrznych. Stelaż można też przykręcić do posadzki, tylko bym nie dawał styropianu w tym miejscu. No i zależnie od sposobu montowania śrub do podłoża trzeba się upewnić, że później płytki wszystko przykryją. I jeszcze jedno - nie jestem w 100% pewien, ale chyba rurkę od wody (miedź) mam na stałe przymocowaną, odpływ kanalizacyjny też wyznacza w jakiś sposób miejsce zamocowania stojaka. Także drugi raz też bym robił przed wylewkami. Ja tam lubię zrobić, zapomnieć i jechać dalej a nie odkładać wszystko "do malowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.08.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 zdecydowanie po wylewkach. Sam majac juz gotowe podejscia pod wode i kanalizacje, przesuwalem stelaz, juz przy zabudowie go plytami ... bo okazalo sie ze sciana nie ma kata, i trzeba byla ja prostowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 22.08.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 wielkie dzięki.. u mnie hydraulik zamontował do płyty betonowej... zapomniał o wylewkach..podobnie jak murarze w ustalaniu wysokości nadproży(bede miał drzwi ok. 195) jutro każę mu zdemontować...9stelaż do sanita0 pojutrze wylewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 23.08.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Jak hydraulik mógł zapomnieć o wylewkach i płytkach w łazience??? Coś mi się nie chce wierzyć... Ja miałem zamontowane wszystkie stelaże przed wylewkami, kibelki i bidety mają obecnie w obu łazienkach wykończonych na gotowo (z płytkami) standardową wysokość 41 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 23.08.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Zdecydowanie sądzę, że stelaże te należy montować po wylewkach .... Jakoś bardzo nielogiczne mi się wydaje zalewanie betonem stelaży zważywszy na ich konstrukcje i sposoby montowania (przykręcania). Tak też będę robił a właśnie mi wysychają wylewki. Choć montaż przed wylewkami pewnie katastrofalnym błędem nie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.08.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 montaz przed wylewkami to tylko zrodlo potencjalnych problemow: - wykonanie wylewki za stelazem - uszkodzenie izolacji przeciw wilgociowej przy montazu stelazu - problem z ulozeniem ocieplenia/izolacji akustycznej - mostek termiczny - mostek akustyczny - zrodlo pekniec - ew. wymiana stelazu, wiaze sie z kuciem wylewki, uszkodzeniem poszczegulnych warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 24.08.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 A ja zadam podobnie tylko o co innego. Widziałem u kogoś umocowany brodzik pod przysznic przed wylewką. Czy to prawidłowo? No bo kiedyś coś tam z odprowadzeniem wody zaszwankuje i co wtedy? Jak to potem uszczelniać. Wykuwać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 24.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Na pewno po wylewkach. Ja w starym domu mam SAINTa, przykręcony zgodnie z instrukcją, Ja 105 kg żywej wagi nawet jak po drinku i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 24.08.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie montaż urządzeń w łazience wykonuje glazurnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 24.08.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 brodzik przed wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakowiak 24.08.2005 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Wielkie dzięki. Stelaże bedą montowane po wylewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 25.08.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 25.08.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Valsir (Angela 2 ??chyba) o połowę (prawie ) tańszy. Od roku bez uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.08.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi? Jeżeli stelaż miałby się składać wyłącznie z metalowych profili to rzeczywiście nie warto przepłacać za Geberita. Ale tak nie jest. Pomyśl co będzie jak w wychuchanej, wykafelkowanej łazience nawali zakafelkowana spłuczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 25.08.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi? Jeżeli stelaż miałby się składać wyłącznie z metalowych profili to rzeczywiście nie warto przepłacać za Geberita. Ale tak nie jest. Pomyśl co będzie jak w wychuchanej, wykafelkowanej łazience nawali zakafelkowana spłuczka? A co, konkretnie może nawalić, żeby trzeba było demolować WC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts