Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaże do WC i umywalki przed czy po wylewkach ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też robiłem przed wylewkami. Na moich stojakach był wskaźnik, który

na gotowo powinien znajdować się metr od gotowej posadzki, żeby muszla była na odpowiedniej wysokości - dlatego przypilnuj, żeby przy instalacji stojaków uwzględnili wysokość przyszłej wylewki, styropianu i płytek (ale o mm to nie chodzi wg mnie).

Ja o żadnych podkładkach amortyzujących nie słyszałem i w zestawie (SANIT) ich nie było - ale nie mówię, że to zły pomysł. Stojaki przykręcili mi śrubami (+ zwykłe podkładki) do ścian i podłoża na kołki. Dodatkowo kazałem dać po dodatkowej śrubie w miejscach przykręcenia do ściany (w zestawie były tylko 2 do ściany).

Przypilnuj poziomów i pionu i na końcu niech zabezpieczą śruby i otwór na przycisk (u mnie były do tego specjalne zatyczki).

Przy okazji - jakieś dobre rady do sposobu obudowywania tych stojaków płytą GK? (na płycie będę miał płytki)

Witam!

Jak mozna montować stelaż przed wylewkami. A załóżmy, że po wylaniu wylewek (tzn. trwałym zabetonowaniu stelaża) stwierdzisz, że wc lub umywlka powinna być 10 cm przesunięta w prawo, to co zrobisz? Będziesz wszystko odkuwał? Po to stelaż ma mocowanie i regulację na śrubach żeby go można było wstawić gdzie się chce, przesuwać, regulować. W innym przypadku miałby zapewne tzw. wąsy do zabetonowania.

Tak, to także jest racja. Ja akurat wiedziałem dokładnie gdzie co ma być i chciałem zakończyć pewien etap instalacji wewnętrznych.

Stelaż można też przykręcić do posadzki, tylko bym nie dawał styropianu w tym miejscu. No i zależnie od sposobu montowania śrub do podłoża trzeba się upewnić, że później płytki wszystko przykryją.

I jeszcze jedno - nie jestem w 100% pewien, ale chyba rurkę od wody (miedź) mam na stałe przymocowaną, odpływ kanalizacyjny też wyznacza w jakiś sposób miejsce zamocowania stojaka.

Także drugi raz też bym robił przed wylewkami.

Ja tam lubię zrobić, zapomnieć i jechać dalej a nie odkładać wszystko "do malowania". :wink:

Zdecydowanie sądzę, że stelaże te należy montować po wylewkach .... :-)

Jakoś bardzo nielogiczne mi się wydaje zalewanie betonem stelaży zważywszy na ich konstrukcje i sposoby montowania (przykręcania).

Tak też będę robił a właśnie mi wysychają wylewki.

Choć montaż przed wylewkami pewnie katastrofalnym błędem nie jest ... :-)

montaz przed wylewkami to tylko zrodlo potencjalnych problemow: :-?

- wykonanie wylewki za stelazem

- uszkodzenie izolacji przeciw wilgociowej przy montazu stelazu

- problem z ulozeniem ocieplenia/izolacji akustycznej

- mostek termiczny

- mostek akustyczny

- zrodlo pekniec

- ew. wymiana stelazu, wiaze sie z kuciem wylewki, uszkodzeniem poszczegulnych warstw.

A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi?

Jeżeli stelaż miałby się składać wyłącznie z metalowych profili to rzeczywiście nie warto przepłacać za Geberita. Ale tak nie jest. Pomyśl co będzie jak w wychuchanej, wykafelkowanej łazience nawali zakafelkowana spłuczka?

A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi?

Jeżeli stelaż miałby się składać wyłącznie z metalowych profili to rzeczywiście nie warto przepłacać za Geberita. Ale tak nie jest. Pomyśl co będzie jak w wychuchanej, wykafelkowanej łazience nawali zakafelkowana spłuczka?

A co, konkretnie może nawalić, żeby trzeba było demolować WC?