Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet czy deska barlinecka?

magyar

Recommended Posts

a jaki konkretnie parkiet i jaka deska??

parkiet jesionowy z Finish Parkiet (sam nie wiem czy to dobry producent), a deską barlinecką - też jesionową (2 lamelowa, Specjali Family). przy czym nie chodzi o wygląd, a raczej o ewentualne róznice w układaniu, cenie i uzyteczności

parkiet jesionowy z Finish Parkiet (sam nie wiem czy to dobry producent), a deską barlinecką - też jesionową (2 lamelowa, Specjali Family). przy czym nie chodzi o wygląd, a raczej o ewentualne róznice w układaniu, cenie i uzyteczności

Osobiście bardziej polecam parkiet gotowy (finishparkiet), zakładając,

że panale zostaną przyklejone do podłoża to koszty ich położenia będą takie same jak parkietu.

W przypadku układani paneli z Barlinka jako podłogi pływającej to podkład do paneli i robocizna będą tańsze, jednak nie weliminuje się odgłosu stukania odczas chodzenia. (finishparkietu nie można położyć jako podłogi pływającej).

Samo porównanie wyglądu: parkiet stanowią klepki o wymiarach (sze x dł) 70x420 lub 490 mm, a na desce barlineckiej klepli sa umieszczone losowo i łączone w całość.

pozdrawiam

mj

• 4 years później...

nowe mieszkanie, na razie jest wylewka cementowa, trzeba myśleć o wykończeniu jak się chce w czerwcu wprowadzić "na prawie gotowo".

Moje kryteria to:

1. podłoga dziś zrobiona dobrze, później co np. 10 lat mogę sobie ją odnowić cyklinowaniem/lakierowaniem

2. w miarę szybkie ułożenie (liczone w dniach a nie tygodniach) np. 50m2

początkowo myślałem o parkecie, ale on musi poleżeć parę tygodni (różne źródła podają 2-6 tygodni) między ułożeniem a cyklinowaniem/lakierowaniem.

z racji czasu chciałem położyć deskę barlinecką, ale po poczytaniu forum przeszło mi.

w sumie malować mieszkanie je meblować mogę dopiero po cyklinowaniu, więc jeśli zdecyduję się na parkiet to krucho z czasem na resztę mieszkania zostaje.

i teraz mam zonk:

1. odżałować ten czas potrzebny dla parkietu i wprowadzić się później o jakiś miesiąc

2. jest jakieś inne rozwiązanie, łączące moje potrzeby, o którym nie wiem a zaspokaja moje potrzeby?

ponieważ są różne cuda na kiju droższe niż zboże, od razu pisze że koszt liczę maks 200zl za metr gotowej podłogi (Wiadomo, że jeśli da się zejść z ceną bez dużej różnicy w jakości, to bardzo chętnie).

czy forumowicze coś mogą mi podpowiedzieć?

Najlepsze rozwiązania to rozwiązania znane i sprawdzone.

Moim zdaniem solidnie wykonana podłoga z klasycznego parkietu należy do podłóg trwałych i daje możliwość wielokrotnego odnawiania.

Cena 200 zł za m2 jest bliska ceny podłogi z dobrej klepki w pełnym wykonaniu. Czas wykonania można skrócić stosując odpowiednią technikę aklimatyzacji stosowną do rodzaju podłogi i gatunku drewna. Łączne wykonanie zawiera się wówczas w czasie 1 miesiąca.

O drobnych trudnościach i nieco wyższych kosztach z czasem zapomnisz, podłoga taka lub inna będzie Ci towarzyszyć przez długi czas. Bardziej szczegółowo na mojej www w poradach.

Popatrz na inne podpowiedzi. Pozdrawiam.

nowe mieszkanie, na razie jest wylewka cementowa, trzeba myśleć o wykończeniu jak się chce w czerwcu wprowadzić "na prawie gotowo".

Moje kryteria to:

1. podłoga dziś zrobiona dobrze, później co np. 10 lat mogę sobie ją odnowić cyklinowaniem/lakierowaniem

2. w miarę szybkie ułożenie (liczone w dniach a nie tygodniach) np. 50m2

początkowo myślałem o parkecie, ale on musi poleżeć parę tygodni (różne źródła podają 2-6 tygodni) między ułożeniem a cyklinowaniem/lakierowaniem.

z racji czasu chciałem położyć deskę barlinecką, ale po poczytaniu forum przeszło mi.

w sumie malować mieszkanie je meblować mogę dopiero po cyklinowaniu, więc jeśli zdecyduję się na parkiet to krucho z czasem na resztę mieszkania zostaje.

i teraz mam zonk:

1. odżałować ten czas potrzebny dla parkietu i wprowadzić się później o jakiś miesiąc

2. jest jakieś inne rozwiązanie, łączące moje potrzeby, o którym nie wiem a zaspokaja moje potrzeby?

ponieważ są różne cuda na kiju droższe niż zboże, od razu pisze że koszt liczę maks 200zl za metr gotowej podłogi (Wiadomo, że jeśli da się zejść z ceną bez dużej różnicy w jakości, to bardzo chętnie).

czy forumowicze coś mogą mi podpowiedzieć?

Nowe mieszkanie nowa wylewka!!! I tutaj jest problem!? Wilgotność wylewki.

Poziom wilgotności wylewki aby móc na niej kłaść drewno mieścić się musi między 0,6-1,3CM%. Zależy to od rodzaju cementu z jakiego jest ta wylewka. Grubość wylewki i ilość wody a także uziarnienie piachu również temperatura i wilgotność otoczenia wylewki decydują o czasie wysychania.

Podam dla orientacji, że 4cm wylewka idealnie wykonana i odpowiednio odizolowana od stropu lanego potrzebuje do osiągnięcia poziomu wilgotności 1,0CM% przy 20C i 55% wilgotności powietrza w pomieszczeniu około 60dni.

Poziom wilgotności wylewki aby móc na niej kłaść drewno mieścić się musi między 0,6-1,3CM%. Zależy to od rodzaju cementu z jakiego jest ta wylewka. Grubość wylewki i ilość wody a także uziarnienie piachu również temperatura i wilgotność otoczenia wylewki decydują o czasie wysychania.

Podam dla orientacji, że 4cm wylewka idealnie wykonana i odpowiednio odizolowana od stropu lanego potrzebuje do osiągnięcia poziomu wilgotności 1,0CM% przy 20C i 55% wilgotności powietrza w pomieszczeniu około 60dni.

dzięki za zwrócenie uwagi, wylewka jest nowa ale swój wiek już ma - w budynku pierwsi ludzie mieszkają już od prawie roku, więc wylewki mają spokojnie rok lub więcej i zakładam że zdążyły już odpowiednio wyschnąć. po prostu nasze mieszkanie kupujemy jako przedostatnie w budynku :)

a wylewka to "wylewka cementowa wykonana maszynowo" wg info od developera.

a boli mnie opóźnienie konieczne między ułożeniem parkietu a cyklinowaniem i lakierowaniem.

de facto w tym czasie nic nie da się zrobić w mieszkaniu, bo ani inne pomaluję, ani mebli nie wsadzę ani drzwi nie poobsadzam...

a czas mam w sumie do końca czerwca lub początku lipca :(

przy okazji podpytam fachowca - jak oto najlepiej sensownie wyciszyć?

mając dzieci i marudną sąsiadkę z dołu chyba muszę pomyśleć od razu o jakiejś izolacji dźwiękowej. wpierw planowałem po prostu parkiet przykleić do posadzki, ale teraz nie wiem jak to zrobić, jeśli rozważam jakieś wyciszenie.

no i w przedpokoju i kuchni będą jakieś płytki - jak zaizolować dźwiękowo również i je?

dodatkowo płytki bęą się łączyć z płytkami w przedpokoju w "locie"

w międzyczasie znalazłem ew. 2 możliwości ominięcia rygoru czasowego:

1. deska lita lakierowana - ale koszt z lekka koszmarny

2. finishparkiet lakierowany

tak na moje oko to omijam kwestię czekania po ułożeniu a przed cyklinowaniem, czyli układamy dziś i podłoga już jest

minusem jest chyba to, że nie da się tego ułożyć tak super równo i na najbliższe 10 lat muszę pogodzić się z faktem, że podłoga nie będzie idealnie równa jak po cyklinowaniu.

czy powyższe rozwiązania są jakoś szczególnie gorsze od parkietu układanego i cyklinowanego już na mojej podłodze?

tak na moje oko to omijam kwestię czekania po ułożeniu a przed cyklinowaniem, czyli układamy dziś i podłoga już jest

minusem jest chyba to, że nie da się tego ułożyć tak super równo i na najbliższe 10 lat muszę pogodzić się z faktem, że podłoga nie będzie idealnie równa jak po cyklinowaniu.

czy powyższe rozwiązania są jakoś szczególnie gorsze od parkietu układanego i cyklinowanego już na mojej podłodze?

Za dwa lub trzy lata czeka Cię cyklinowanie i lakierowanie podłogi, którego nie zrobisz przez najbliższe kilkanaście lat. Jeśli sam o tym zdecydujesz to jakoś to przeżyjesz. Najlepsze są sprawdzone rozwiązania. Pozdrawiam.

Za dwa lub trzy lata czeka Cię cyklinowanie i lakierowanie podłogi, którego nie zrobisz przez najbliższe kilkanaście lat. Jeśli sam o tym zdecydujesz to jakoś to przeżyjesz. Najlepsze są sprawdzone rozwiązania. Pozdrawiam.

dzięki - czyli odpada, bo za 2-3 lata nie chcę malować ścian po cyklinowaniu.

czyli nie mam wyjścia jak odżałować czas i zrobić sobie najzwyklejszy parkiet, w międzyczasie pozamawiam to co jest potrzebne z mebli, ale przywózka i montaż to po cyklinowaniu i malowaniu ścian.

Niech ktoś mi podpowie proszę jeszcze kwestie wyciszenia pod parkietem i płytkami w przedpokoju, jak to najlepiej zrobić.

dzięki za zwrócenie uwagi, wylewka jest nowa ale swój wiek już ma - w budynku pierwsi ludzie mieszkają już od prawie roku, więc wylewki mają spokojnie rok lub więcej i zakładam że zdążyły już odpowiednio wyschnąć. po prostu nasze mieszkanie kupujemy jako przedostatnie w budynku :)

a wylewka to "wylewka cementowa wykonana maszynowo" wg info od developera.

a boli mnie opóźnienie konieczne między ułożeniem parkietu a cyklinowaniem i lakierowaniem.

de facto w tym czasie nic nie da się zrobić w mieszkaniu, bo ani inne pomaluję, ani mebli nie wsadzę ani drzwi nie poobsadzam...

a czas mam w sumie do końca czerwca lub początku lipca :(

przy okazji podpytam fachowca - jak oto najlepiej sensownie wyciszyć?

mając dzieci i marudną sąsiadkę z dołu chyba muszę pomyśleć od razu o jakiejś izolacji dźwiękowej. wpierw planowałem po prostu parkiet przykleić do posadzki, ale teraz nie wiem jak to zrobić, jeśli rozważam jakieś wyciszenie.

no i w przedpokoju i kuchni będą jakieś płytki - jak zaizolować dźwiękowo również i je?

dodatkowo płytki bęą się łączyć z płytkami w przedpokoju w "locie"

Daj sobie spokój z wyciszaniem podłogi. W tej chwili nic nie zmienisz. Całe wyciszenie znajduje się w stropie i na nim. Masz wylewkę pływającą na izolacji akustycznej. Jezeli jest coś nie tak z hałasem to lepiej sprawdź akustykę krokową mierząc u sąsiadów pod sufitem natężenie hałasu decybelomierzem. Są normy na przenikanie hałasu do sąsiadów. Wszelkie dodawanie jakiś mat nie wiele pomoże a podniesie koszt. Jest system SIKA do wyklejania parkietu na macie. Poprawi to zaledwie akustykę o 2-4dB w przekroju stropu.

Ważniejsze jest abyś sprawdził już teraz przez znawcę wylewek z miksokretya czy nadaje się pod parkiet. Czy być może nie trzeba będzie stosować jakichś napraw poprawiających wytrzymałość na ścinanie czy poprawić chłonność wylewki.

Według mnie tradycyjny parkiet tez jest ok ale trzeba liczyć się z tym że3 usługa 2-3 tygodnie trwa.

Mimo to na rynku jest duzo firm, któe posiadają gotowe lite deski lakierowane, wystarczy tylko przykleić i 50 m2 w 2 dni położone.

Oprócz tego typu dobrą firma jest Finishparkiet w odróżnieniu od deski barlineckiej posiada wiekszą warstwe wierzchnią co daje mozliwość odnawiania.

Występuje w parkiecie i desce i ceny naprawde ok.

[ moderowano - reklama ]

Skróty często są najdłuższe . Te wszystkie gotowce to takie polowanie na jelenia a tych nie brakuje. Drewno na podłogach kładzie się od stuleci , ma ono swoje prawa, które już nasi pradziadowie poznali i po co kombinować?

Jak w seksie był i jest rewolucji już nie będzie a wmawiać, że sztuczne, plastik to jest lepsze...?(na podłogi oczywiście) to ja raczej jestem na nie.

Jarek wylewki z miksokreta są OK. Za komuny pijany Heniu przewrócił się z taczką betonu z którego połowa cementu poszła do ,,żyda" i była wylewka, na to subit i parkiet i leży dzieści lat od upadku komuny.

Skróty często są najdłuższe . Te wszystkie gotowce to takie polowanie na jelenia a tych nie brakuje. Drewno na podłogach kładzie się od stuleci , ma ono swoje prawa, które już nasi pradziadowie poznali i po co kombinować?

Jak w seksie był i jest rewolucji już nie będzie a wmawiać, że sztuczne, plastik to jest lepsze...?(na podłogi oczywiście) to ja raczej jestem na nie.

Jarek wylewki z miksokreta są OK. Za komuny pijany Heniu przewrócił się z taczką betonu z którego połowa cementu poszła do ,,żyda" i była wylewka, na to subit i parkiet i leży dzieści lat od upadku komuny.

Wylewki z miksokreta są tylko równe nic poza tym. Reszta to duże ryzyko, byc może poza paroma wyjątkami. Naprawdę nie będę na temat jakości tych wylewek dyskutował. Coś z tym trzeba zrobić. Trzeba parkieciarzy ostrzegać i uczyć. Developerów brać za ja...sny gwint sam nie wiem za co. Ale na pewno zdecydowanie.

Moim zdaniem posadzki z mixokreta są bardzo różne, natomiast ich wspólną cechą jest to, że pozoprnie robią dobre wrażenie optyczne . Ogólnie, są lepsze od tych robionych ręcznie, jednak nie zawsze nadążają za obecnymi standardami jakościowymi podłóg drewnianych. Deski, parkiety bez szczelin, wymagają mocnego podkładu. Parkiety układane "za komuny" jak wyglądają każdy widzi, tu komentarz jest zbędny.

Mixokret jest nowoczesnym urządzeniem do wykonywania posadzek betonowych, ma jednak istotną wadę - w niektórych przypadkach zwalnia od myślenia.Ten powyższy brak myślenia, zmusza nas parkieciarzy do szczególnej ostrożności, dodatkowo w kontekście obecnych na rynku cementów z dodatkami. Pozdrawiam.