Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykończenia - robocizna

mmarysia

Recommended Posts

Zapodam wam wycenę od ekipy która robi kompleksowo wykończeniówkę - tą juz ostateczną - instalacje, tynki wew i posadzki juz zrobione(ceny brutto na rachunek)

- montaż płyt GK z ociepleniem wełną poddasza: z materiałem 79 zł m2, bez materiału 35 zł m2;

- ocieplenie elewacji styropianem + tynk zew.: z materiałem 142 zł m2, bez materiału 47 zł m2;

- malowanie ścian: bez materiału 6 zł m2;

- panele, wykładzina 17 zł m2;

- montaż drzwi wew 100 zł szt.;

- ułożenie płytek: bez materiału 43 zł m2.

CO WY NA TO???

Czy przy wykończeniówce elementy prawie juz wystroju bo np. płytki, armaturę itp - można wziąć przez firmę wykonawczą vatowską z niższym vatem?? Bo może chociaż o tyle by te ceny były atrakcyjniejsze- STAD WYNIKA ZE UWAZAM JE ZA WYSOKIE ALE MOŻE SIĘ MYLĘ?

Mam 264 m2 po podłogach – licząc na razie tak na skróty- koszt tej całej robocizny to ponad 31 000 PLN.

Trzeba jeszcze uwzględnić ze to wstępna wycena – bo jak zaczniemy rozmawiać o gzymsikach, mojej nieszczęsnej wannie gdzie trzeba ciąć płytki na liche kawałeczki itp. To dojdą jeszcze dodatki za ekstrasy. Pozdrawiam

jestem na etapie wykończeniówki i moim zdaniem ceny robocizny są trochę zawyżone - ja bym tyle nie zapłacił :-? , podam ci stawki jakie wyłuskałem z kieszeni, ale zaznaczam że wszystko było bez faktury co zmienia postać rzeczy :

ocieplenie poddasza - robocizna 30 zł - ale zwróć uwagę na materiał - u ciebie wychodzi 44 zł i za te pieniądze nie da się "poludzku" ocieplić poddasza - sama wełna min. 25cm + 5 w poprzek - 30zł,dobra folia - 3zł płyta gips 6 zł, a gdzie profile, wkręty, szpachla, podkład, gładź ? zwróć na to uwagę - materiał najważniejszy - i niech szpachlują całą płytę nie tylko łączenia - będzie widać po farbie pod światło !

ocieplenie elewacji styropianem + tynk - robota 25 zł (2 warstwy styropianu na mijankę, siatka, tynk), materiał nie pamiętam

malowanie ścian - 3-4 zł - ale to wbrew pozorom nie jest proste jeśli jest sie wymagającym jak np. ja - miałem 3 malarzy, malowałem też sam, wszystkie techniki (włącznie z natryskiem) różne farby i wraz nie jestem do końca zadowolony - gdyby ktoś mnie zapewnił że będzie ideał dał bym spokojnie te 6 zł

panele - biorą 10 zł ale ja bym za tak prostą robotę nic nie dał - układałem sam

montaz drzwi wewn. ościeznica regulowana - biorą 50 zł ale to także jest za proste żeby płacić

ułożenie płytek - od 20 do 25 zł/m2 + "wynalazki" ekstra np. kabina, geberity itp.

gdyby rachunek to trzebaby pewnie dodać Vat

Jeżeli jesteś zainteresowany dokonaniem własnoręcznej kalkulacji on-line, według polskich norm wykonawczych, zapraszam na Kosztorysy budowlane on-line, http://www.informatorbudowlany.pl/13kosztorysy

Po wprowadzeniu obmiaru system automatycznie poda kwoty robocizny oraz materiałów, poczym będziesz mógł wygenerować:

- Zestawienie nakładów pracy

- Szczegółowe zestawienie materiałowe

- Zbiorcze zestawienie materiałowe

- Tabele elementów scalonych

- Przedmiary

Po czym zachowac wszytskie dane w pliku PDF.

Konto testowe:

login: user

haslo: user323