Redii 29.08.2005 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Świetnie, więc będzie można 25m2 gospodarczego bez pozwolenia ! to 26 września 2005 wchodzi w życie 27 września 2005 zgłaszam budowę czekam 30 dni 28 października 2005 mogę zaczynać ?! nie zdążę , zdążę ….. zasypie śniegiem , nie zasypie …… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 29.08.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 nie zasypie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 29.08.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Świetnie, więc będzie można 25m2 gospodarczego bez pozwolenia ! to 26 września 2005 wchodzi w życie 27 września 2005 zgłaszam budowę czekam 30 dni 28 października 2005 mogę zaczynać ?! nie zdążę , zdążę ….. zasypie śniegiem , nie zasypie …… A ważny plan zagospodarowania terenu u Ciebie jest ? Bo jeśli nie to lepiej upewnij sie czy nie będziesz potrzebował WZZiT. Jeśli tak, to zima Ci przejdzie na wyczekiwaniu decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.08.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Przecież WZiZT wydaje się tylko wtedy, gdy potrzebne jest pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 31.08.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Podstawa prawa, obywatelu Pyrka ? Bo ja uważam, że co byście tam na działce nie kombinowali to ma być zgodne z planem, a jak planu nie ma to my to sprawdzimy poprzez postępowanie WZZiT. Urzędas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 01.09.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 "Uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu wymagane jest dla każdej inwestycji budowlanej, dla której przepisy prawa budowlanego przewidują obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę"- art.39 ust.2 U.z.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 02.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Obawiam się, że powyżej nastąpiło odwołanie do nie aktulanego stanu prawnego. Obecnie obowiązuje poniższa regulacja: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20030800717&type=3&name=D20030717Lj.pdf a w niej art. 59 (za długi do cytowania ) Artykuł ten wraz z odwołaniem do art.50 ust.2 to typowy polski gniot legislacyjny dający urzędnikowi pole swobodnej interpretacji. Wiekszość wydziałów architektury powiatowej stosuje przywilej art.50 ust.2 (zwalnijący z obowiązku decyzji WZ roboty budowlane nie wymagającego pozwolenia na budowę), mniejszość ale istotna powiatów interpretuje, że wyjątek (art.50.ust 2) można stosować tylko zgodniem z tytułem rodziału 5 (zawierjącego art.50) czyli dla lokalizacji celu publicznego. Ministerstwo Infrastruktury wspiera wariant korzystniejszy dla inwstorów ale jej interpretacji nie są wiążace i kierownicy wydziałów architektury w powiatach mogą mieć ministerialne wywody w nosie ! Oczywiście można miesiące lub lata spędzić na procesach odwoławczych w postępowaniu administracyjnych łudząc się, że przynajmniej na końcu wywalczymy coś dla innych inwestorów - błąd ! możemy pozyskać pozystywną decyzję ale tylko dla siebie ! w tym kraju nie obowiązuje prawo precedensowo i każda sprawa nawet dotyczące tego samego problemu jest rozpatrywana przez sądy indywidualnie i rozstrzygnięcia mogą być orzekane w pełnej sprzeczności z orzeczeniami na drugi krańcu kraju a nawet w tym samym sądzie ale w innej sprawie ! Reasumując mamy fatalną legislację, bezsilene ministerstwa, nie przyjaznych społeczności lokalnej urzędników organów samorządowych i pełną swobodę sądów - powodzenia polski inwestorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 02.09.2005 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Czy budynek gospodarczy może być garaże ?Chodzi mi o ustawę „Prawo budowlane” Art.29.pu.1 poz.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 02.09.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 witam:) Czy budynek gospodarczy może być garaże ? Chodzi mi o ustawę „Prawo budowlane” Art.29.pu.1 poz.2 Oficjalnie niestety nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 02.09.2005 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Więc na budowę garażu potrzebne pozwolenia na budowę (powierzchnia do 25m2), a budynki gospodarcze do 25 m2 po dwie sztuki na 500m2 tylko z zgłoszeniem ?. Więc na działce 1000m2 mogę postawić pomieszczenia gospodarcze, wiaty i altanki o łącznej powierzchni 100m2 fajnie bardzo fajnie Więc ja będę budował pomieszczenie gospodarcze i będę tam trzymał ziemniaki i transporter ziemniaków (samochód) OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 06.09.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 nie wiem czy w koncu znalezliscie link do ustawy, w razie czego podaję:http://www.mi.gov.pl/prezentacje/jednostki_dokumenty/27/prawo_bud_zm.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 06.09.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 witam:)Jako że to mój chleb powszedni (kontakt z prawem budowlanym) zapytałem ostatnio w kilku starostwach i miastach co oni na te zmiany.Nowela zaczyna obowiązywać od 26.IX a w urzędach cisza. Żadnych informacji, wytycznych czy interpretacji. Radzą generalnie postępować jak obecnie. Na ścisłe przestrzeganie noweli przyjdzie pewnie pora końcem roku. mało tego na koniec roku przewidziana jest nowela prawa geodezyjnego i kartograficznego ale o tym nic praktycznie nikt nie wie.Ot, polskie prawo właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 25.09.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 witam:) Czy budynek gospodarczy może być garaże ? Chodzi mi o ustawę „Prawo budowlane” Art.29.pu.1 poz.2 Oficjalnie niestety nie może. Nie jestem pewna, ale może wystarczy zamienić słowo garaż na budynek gospodarczo-garażowy. Wiele pracowni architektonicznych właśnie pod taką nazwą wypuszcza projekty garaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 29.09.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 witam:) Nie jestem pewna, ale może wystarczy zamienić słowo garaż na budynek gospodarczo-garażowy. Wiele pracowni architektonicznych właśnie pod taką nazwą wypuszcza projekty garaży. Niestety, nie wystarczy zamienić słowa. Nie może być słowa garaż w jakimkolwiek z przypadków języka polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 30.09.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ale przepisy chyba nie zabraniają parkować samochód w bydynku gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 30.09.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ale przepisy chyba nie zabraniają parkować samochód w bydynku gospodarczym? ... a to juz jest zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego na garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 30.09.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Witam o co chodzi z tą nowelą prawa geodezyjnego i kartograficznego? Mam się spieszyć ze składaniem wniosku o pozwolenie na budowę czy nie? Forumowicze,przestraszyliscie mnie! szymoszkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts