rafal9 22.08.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Na jakiej zaprawie murować klinkier?Na specjalnej zaprawie do klinkieru, czy na zwykłej cementowej z dodatkiem czegoś tam do spoinowania?Podobno ten drugi sposób wychodzi zdecydowanie taniej.A jak z jakością i trwałością tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.08.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 dodajesz plastyfikator (okolo 30 PLN wystarcza chyba na jakies 4 m3 zaprawy) bedziesz murowal sam? ja tez chce sam murowac, ale troche sie boje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 22.08.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 sam nie murowałem, ale mam na specjalnej zaprawie, fakt drogo jak cholera, ale po dwóch latach wygląda superiowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 22.08.2005 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Ja także sam się do tego nie dotykam.Ekipa murarzy, która u mnie buduje, do budowania słupa przed wejsciem przywiozła "specjalistę od klinkieru", który ten słup wymurował.Specjalista powiedział, żeby zakupić specjalną zaprawę, nawet nie wspominał, że można inaczej, a ja nie drążąc tego tematu wcześniej zakupiłem zgodnie z poleceniem.Teraz na kominy zastanawiam się czy musi być taka zaprawa bo jest drogawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 22.08.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ... a ja postanowilem ze slupki klinkierowe zrobie sam wychodzi rewelacyjnie postawilem juz 3 szt a zaprawe robilem z cementu,piasku do tego czarny barwnik oraz cemplast , naprawde wyglad extra a i fugi sa czarne na koniec to wszystko zabezpiecze inpregnatem delfin ...pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matti 22.08.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Hallo, ja stawialem 3 lata temu sam slupy klinkiertowe na dlugosci 80 m,(3 m przeslo)kwadtat trzy na trzy cegly i brame wjazdowa na 5 cegiel.Dlatego slupy wyglada bardzo solidnie i tak sa zrobione.Co do cementu dawalem naprawde normalny cement i piach bez wapna.Oczywiscie zbrojenie w fundamencie i fundament jest ca calej dlugosci z cegly klinkiertowej.Do dzisiaj niemam zadnego bialego nalotu zero!Dzialka jest ok 300 m od morza wiec b.duza wilgoc.Wazne jest zeby jak zacznie padac przerwac prace i przykryc folia ,raz zapomnialem i slup mi plywal.Zadne cuda z specialna zaprawa itd.itp.Odwagi a bedziesz sie smial jak zrobisz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matti 22.08.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Zobaczylem specialnie zdjeci sorry przeslo jest poltora na poltora klinkiertu a brama wjazdowa i wejscie dwie i pol na dwie i pol cegly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Zaprawy trassowe do klinkieru.Przejrzyj archiwum forum. Dużo jest informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 23.08.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Fakt wychodzi drożej ale np. do wymurowania elewacji z klinkieru wolałem kupić dobrą zaprawę do klinkieru (Quick Mix). Myślę jednak, że do kominów czy płotu da się obyć bez takiej "specjalnej" zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 23.08.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ... a ja postanowilem ze slupki klinkierowe zrobie sam wychodzi rewelacyjnie postawilem juz 3 szt a zaprawe robilem z cementu,piasku do tego czarny barwnik oraz cemplast , naprawde wyglad extra a i fugi sa czarne na koniec to wszystko zabezpiecze inpregnatem delfin ... pozdro... Dokładnie tak jak napisał kolega. Barwnik i bardzo ważny jest cemplast zastępujący wapno, który super uplastycznia zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 23.08.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 a ten barwnik drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 23.08.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 BIorąc pod uwage doświadczenie swoje i sąsiadów.Różnica w kosztach - zaprawa do klinkieru (np. Sopro, QuickMix) - cena na 1700 cegieł - ok. 1900 zł plusy - pewność braku wykwitów (?), różnorodność kolorów zaprawa wykonana na budowie z cementu kl.1, piasku, 3 litrow plastyfikatora CEMAPLAST i czerni żelazowej - koszt ok. 300 zł. plusy - taniej o 1600 zł (!!!), mniejsza pewnośc braku wykwitów, niestety mała różnorodnośc kolorów, w zasadzie ja tylko spotkałem się z czarnym i czerwonym. teraz o (?) - mój najlepszy kolega zrobił sobie murek właśnie z QuickMixa (cegła Roben) i .. w pierwszym roku miał wykwity solne na klinkierze. Także ta pewność jest czasami złudna. Większość moich sąsiadów natomiast robiła zaprawy na budowie. Z wykwitami róznie bywało. Ba, nawet u mnie przy kominach, na jednym (jednej - wschodniej stronie) były wykwity, na dwóch pozostałych nawet sladu. Kominy robiła ta sama ekipa, z tych samych cegieł w tym samym czasie. Teraz sąsiedzi. Ogólnie zauważyłem prawidłowść - jesli fachowiec był dobry i cegła w porządku (wszystko za wyjątkiem Jopka) to wykwitów nie było, nie ma. Jesli Jopek i/lub fachowiec do dupy - wykwity sie pojawiają. Płacić 1600 zł więcej tylko za złudna pewnośc to troszkę duzo. Lepiej zainwestować w lepszego fachowca. Nie wspominając o tym, że wykwity i tak znikają. Barwnik - Czerń żelazowa kosztuje 12-13 zł za opakowanie 2 kg. Na 1600 cegieł zakupiłem 22 kg barwnika, czyli 11 torebek x 12 zł = 132 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 23.08.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 No właśnie wykwity nie pochodzą wyłącznie z zaprawy (cemplast usuwa ten problem w znacznej mierze), ale także z samej cegły klinkierowej.Problem białych wykwitów nie omija też kostki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 23.08.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 ronin dośc wysoką cenę zaprawy podajesz - ja kupowałem QuickMix po 18 zł za worek 30kg, (fakt, że trochę pomogło polecenie murarza od klinkieru) i w takiej sytuacji to na 1700 cegieł wydałbys około 100 zł. Ale tak jak pisałem wcześniej taka inwestycja jest warta wydatków w przypadku elewacji bo kominy i płoty to niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 23.08.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 To jak to jest? Na 1700 cegieł trzeba wydać na zaprawę 1900 zł czy 100 zł? Sam niestety mam klinkier murowany na zaprawę robioną na miejscu i nie jestem z efektu zadowolony. Zastanawiam się nawet czy nie można poprawić jej wyglądu impregnując ją - znacie może jakieś specyfiki do tego celu (pewno mrówcza robota ale jestem zdesperowany ją wykonać...)? O niebo lepiej wyglada murek robiony na dedykowaną zaprawę. Pozdrawiam,Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 23.08.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Jeśli już to 1000 nie 100 zł , ale to chyba jasne. Ceny podałem za zaprawę w kolorze antracyt. Cenę za jaką mogłem kupić w tym kolorze QuickMix wynosiła 22,10 zł. Sopro jeszcze droższe 24 zł netto. Powiedziano mi, ze worki są 25 kg (Sopro napewno, bo widziłem). Przyjmuje się 1 kg zaprawy na 1 cegłę. Ale ze wszystkimi z którymi rozmawiałem, mówili ze to teoria, naprawdę wychodzi co najmniej 25% więcej, tym bardziej w moim przypadku, gdzie słupki są murowane z 5 nie 4 cegieł (ma to znaczenie, kwestia wypełnienia). Teraz możecie sami policzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts