Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja mebli

pavloos

Recommended Posts

Witam,

Mam stare meble, nie są to jakie super wyjątkowe szafy, takie normalne sprzed 20 lat. Ale... są pooklejane jakimiś plakatami, zaschłymi klejami, starymi taśmami klejącymi, pomazane markerem. Tak w sumie to wyglądają tragicznie.

Mam także chęć je odmienić przy okazji remontu mieszkania. Wiem, że muszę je oczyścić z tego badziewia, zadrzeć plakaty pozbyć się klejów. Ale tu są pytania:

-czy muszę zedrzeć do żywego drewna starą powłokę przed położeniem nowej (one nie sa laminowane)

-czy jeśli nie uda się zmyć markerów to jest sens to kontynuować???

-jaką farbę kupić??? zwykłą olejną, jaikś drewnochron???

-czym czyścić, papierem ściernym (grubym czy drobnym) czy może wystarczy umyć detergentem i odtłuścić?

Będę wdzięczny za rady... moje meble też:)))

pozd

Jedno to jest dość stary polakierowny mebel, solidna drewniana konstrukacja. Drugie to jest też kilkunastoletni mebel, też jest z drewna, też polakierowany, choć może troszkę gorszej jakości niż pierwszy.

Pobiegałem na forum i... troszkę mi się już pokręciło. Więc tak, chcę poprostu je przemalować na ciemny orzech. Nie chcę się bawić w jakies ozdabianie, wydobywanie słojów itp. Widziałem w jakimś barze fajne połączenie: pomarańczowe ściany i ciemne(orzechowe) ściany. I zdecydowałem się postąpić tak samo:)

Z tego co biegałem po forum to jest tu coś o bejcowaniu, czy to mi będzie potrzebne??? czy może wystarczy mi poprostu zedrzeć starą powłokę (papierem ściernym czy jakimś specyfikiem???) i nałożyć nowy kolor??? Ale tu znów pytanie jaka farba, drewnochron??? cy cuś innego:)

Wiem z forum, że benzyna ekstrakcyjna pomoże mi usunąć kleje, więc może zadziała i na ślady po markerze:)

Dzięki za wszelkie rady.