Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się jak płacić murarzowi a właściwie ile. Całość robocizny to 12 500 PLN.

Fundamenty - ile?

ściany - ile?

kominy,wieniec,wylewki - ile?

Jak to podzielić żeby nie zwiali z budowy i żeby miec pewność że poprawia ewentualne niedoróbki.

Pozdrawiam :wink:

https://forum.murator.pl/topic/39089-jak-p%C5%82aci%C4%87-murarzowi/

Odpowiem Ci, bo mam bardzo złe doświadczenia wtej kwestii.

Umówilismy się z ekipą na 16000 zł za postawienie nie za bardzo skaplikowanego domu w stanie surowym uztkowe poddasze bez piwnic i lukarn 1 warstowo z MAXa, fundamety z gruch, strop teriva (od fundamentów po więźbę). Powiedzieli na wstepie że chcą dostawać zaliczki w każdą sobotę (sa przyjezdni). W tej chwili kłada nam więźbę (mam nadzieję - bo jestem w pracy), zostało im kilka ścianek działowych na dole (3 małe), dokończenie kominów i wylanie 3 schodków na dole (do garażu). Ponieważ sprawiali BARDZO dobre wrażenie płaclismy im tyle ile chcieli co sobotę i tak zostało do zapłaty 2400, i co zaczął sie kłopot. Wczoraj zadzwnił szef i powiedział, że ponieważ podnosili mi dom o dwa MAXy w górę chca dodatkowo 2500 zł (tylko za to), poza tym chca dodatkowe pieniądze za wymórowanie slupków zewnętrznych i kominów ponad dach z klinkieru - jeszcze nie powiedzieli jaka kwota.

Wszystko to dlatego że na poczatku wzieli za duzo pieniędzy i teraz nie chcą pracować za darmo i wymyslaja dodatkowe opłaty. Znowu nadziałam sie na swoja ufność i łatwowierność. Teraz nie wiem co robić ?

Mam takie wyjścia:

1. Zapłacić im tyle ile chcą (aby dalej pracowali) - uważam, że chcą za duzo !!

2. Zakończyc współpracę (tez jestem stratna bo ne zrobili jeszcze wszyskiego za co maja zapłacone)

3. Negocjować z nimi kwoty dopłaty.

4. Trochę "pościemniać" i jak zrobia wszystko zapłacić im na koniec ale mniej.

Ucz sie na moim doswidczeniu - i sam odpowiedz sobie na pytanie

Pozdrawiam

Dorota

https://forum.murator.pl/topic/39089-jak-p%C5%82aci%C4%87-murarzowi/#findComment-786895