mackre 22.08.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Zastanawiam się jak płacić murarzowi a właściwie ile. Całość robocizny to 12 500 PLN. Fundamenty - ile? ściany - ile? kominy,wieniec,wylewki - ile? Jak to podzielić żeby nie zwiali z budowy i żeby miec pewność że poprawia ewentualne niedoróbki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/39089-jak-p%C5%82aci%C4%87-murarzowi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 23.08.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Odpowiem Ci, bo mam bardzo złe doświadczenia wtej kwestii. Umówilismy się z ekipą na 16000 zł za postawienie nie za bardzo skaplikowanego domu w stanie surowym uztkowe poddasze bez piwnic i lukarn 1 warstowo z MAXa, fundamety z gruch, strop teriva (od fundamentów po więźbę). Powiedzieli na wstepie że chcą dostawać zaliczki w każdą sobotę (sa przyjezdni). W tej chwili kłada nam więźbę (mam nadzieję - bo jestem w pracy), zostało im kilka ścianek działowych na dole (3 małe), dokończenie kominów i wylanie 3 schodków na dole (do garażu). Ponieważ sprawiali BARDZO dobre wrażenie płaclismy im tyle ile chcieli co sobotę i tak zostało do zapłaty 2400, i co zaczął sie kłopot. Wczoraj zadzwnił szef i powiedział, że ponieważ podnosili mi dom o dwa MAXy w górę chca dodatkowo 2500 zł (tylko za to), poza tym chca dodatkowe pieniądze za wymórowanie slupków zewnętrznych i kominów ponad dach z klinkieru - jeszcze nie powiedzieli jaka kwota. Wszystko to dlatego że na poczatku wzieli za duzo pieniędzy i teraz nie chcą pracować za darmo i wymyslaja dodatkowe opłaty. Znowu nadziałam sie na swoja ufność i łatwowierność. Teraz nie wiem co robić ?Mam takie wyjścia:1. Zapłacić im tyle ile chcą (aby dalej pracowali) - uważam, że chcą za duzo !!2. Zakończyc współpracę (tez jestem stratna bo ne zrobili jeszcze wszyskiego za co maja zapłacone)3. Negocjować z nimi kwoty dopłaty.4. Trochę "pościemniać" i jak zrobia wszystko zapłacić im na koniec ale mniej. Ucz sie na moim doswidczeniu - i sam odpowiedz sobie na pytanie PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/39089-jak-p%C5%82aci%C4%87-murarzowi/#findComment-786895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts