Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna samoczyszczące się

Recommended Posts

:o Też bym takie chciała. Nie lubię myćokien

na ten temat był artykuł w muratorze, ale nie pamietam którym. Sam osobiście nie lubie myć okien (jeszcze bardziej nie lubie odkurzać) ale czgo sie nie robi dla żony. Moge takie okna kupić. Pytałem w wielu firmach instalacyjnych ale nikt nie ma doświadczenia w tym zakresie.

Widzę, że wiele osób nie lubi mycia szyb, więdz szukajmy razem!!!

Werunia !ja też nienlubie myć okien!!!

Kiedyś tez przymierzałam sie do tego typu okien, ale znajomy pan z firmy szklarskiej odwiodł mnie od tego, po pierwsze szyby (bo to same szyby sie czyszcz a nie całe okna, cudów nie ma) czyszczą się w momencie zetknięca z wodą , wiec albo trzeba czekać na zacinający deszcz albo polać wodą, po drugie cena szyb na cały mój domek była o duzo wyższa nizbym zapłaciła firmie myjącej okna przez kilka ładnych lat a nawet dlużej.

• 2 months później...

Jest coś takiego: http://www.pilkington.com/international+products/activ/poland/polish/activ+home.htm

Niestety muszą być spełnione pewne warunki: deszcz co jakiś czas - ewentualne polewanie szyb wodą :wink: . nie do każdego sylikonu - okna drewniane, dokładnie się nie umyją :roll:, no i oczywiście szkło nie myje ram !!! :-?

Mimo wszystko znajomy w biurze na elewacji ma zamontowaną jedną na pokaz i widać , że jest ona czyściejsza od pozostałych

• 3 weeks później...

Witaj,

to jest mały podstęp, ponieważ występują tylko samoczyszczące szyby, jednak ich powloka nie znosi kontaktu z wieloma dostępnymi środkami czystości, jak więc bezpiecznie myć ramy okienne? Powłoka ta nie znosi również kontaktu z np. silikonem a więc jak uszczelniać pakiety szybowe w oknach drewnianych. Tego typu szkło to tak naprawdę rozwiązanie pomyślane do zastosowania w ogromnych fasadach aluminiowo szklanych.

Moim zdaniem nie warto.

• 4 months później...
Witam wszystkich szczęśliwców! :D

mam do Was pytanie. Czy ktoś wie coś pewnego o oknach samoczyszczących się? zamierzam kupić tego typu okna , o ile to nie jest jakiś podstęp czy bzdura.

Bardzo liczę na Was

to nie bzdura chodzi o szkło typu activ firmy pilkington jest kilka oddziałów w polsce inf. w necie