Paweł 20.01.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Cześć,W moim przypadku koszty byłyby następujące.Studnia z hydroforem w domu lub w studzience około 3000zł:- 120zł/m studni z materiałami- 1200zł hydrofor+osprzęt+filtr+zbiornik (60 l/min)- studzienka+ robocizna, itpDla studni głębinowej byłoby to około 6 tyś.: - 1200zł dabra pompa głebinowa z osprzętem- 300zł/m filtra, min.1m- 100zł/m studni bez materiałów- materiały + robocizna itp.Nie miałem gwarancji dowiercenia się do wody - płatne wtedy 50%.Złoża wodonośne mogą leżeć zarówno na 7m jak i na 17m, najlepiej gdy sąsiedzi maja wierconą studnię - to daje przypuszczenie o głębokości zalegania wody.Podobno studnia z pompą głębinową jest rozwiązaniem mniej awaryjnym.Dotyczy to okolic Bydgoszczy-pozdrawiam Pawell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 20.01.2002 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Dzięki Pawell.Czy ktoś wie gdzie mogę szukać ekip wykonujących studnie głębinowe w woj.katowickim.Pozdrawiam ANGA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 20.01.2002 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Witam niestety nie znam ale bardzo ostrzegam aby wybrac jedynie DOBrych wykonawcow ja osobiscie dzieliłem studnie z sasiadem ale niestety poniewaz on byl glownym organizatorem i wybral niezbyt znajacy sie na sprawie personel to teraz za to cierpimy obje poniewaz rura gdzies na glebokosci 70 m pekla i nasza studnia zostala zamulona tak wiec jesszcze raz Uwaga na PARTACZY przepraszam ale niestety musialem sie wyzaalic )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszS 11.04.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Nie wiem czy jeszcze jest to aktualne, ale podaję adres:http://www.dalbis.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Właśnie ekipa wykoanała mi studnie - w wywiercona dziurę włozono rurę plastikową - czy to jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.05.2002 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ja mam tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 O jasny gwint! A woda leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.05.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 gwint chyba nie jest jasny bo to PCV. sese Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.05.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 A jesli można spytać : jaki był koszt wykopania studni ? Też myślę o kopaniu bo : woda do podlewania i celów gospodarczych prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.05.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 kopana - 50 PLN za metrwiercona 15-30 PLN za metrKopać opłaca się chyba do kilkunastu metrów - później mogą być problemy z doborem pompy/hydroforu.Ja mam kopaną - woda na poziomie 4/5m.Wiercona - dużo czystsza woda, trudno o źródło dużej wydajności, wyższy koszt pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2002 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Czy w tej studni jest wpuszczona pompa głębinowa?Jak właściwie to ma działać?Pytam, bo w tym zakresie jestem laikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 jeśli studnia jest wiercona to stosuje się pompy głębinowejeśli studnia jest kopana to polecam pompy pływające lub zatapialne z pływakiem, który zabezpiecza pompę przed suchobiegiem.jeśli woda ma być wykorzystywana przez "dom" to najlepiej zastosować hydrofor - im mniej wydajne źródło (lub większe zużycie wody) tym większy zbiornikPamiętaj! pompę trzeba dobrać na warunki pracy - głębokość z jakij zasysana będzie woda (jeśli to nie jest pompa zatapialna), wysokość tłoczenia, przepływ itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 jeśli to ma być pompa "domowa" to najlepiej zastosować markowe produkty (Leszno, KBE, Grundfos)wydajność pomp w Super- Hiper- i innych kołchozach (marketach) trzeba podzielić przez 2 - choć jako pompy ogrodowe w łatwych warunkach pracy są dobrą propozycją ze względu na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 ja osobiście mam pompę leszczyńską (dom jeszcze nie został uruchomiony i woda jest przeznaczona do podlewania i zaprawy) Pompa umieszczona jest w studzience obok studni - zasysa z głebokości do 7m, tłoczy .. do beczki ( ) Jeśli będziesz kupował gotowy zestaw hydroforowy sprawdź możliwości jego serwisowania - czyszczenie pompy/kosza, wymiana przepony w zbiorniku przeponowym itd. (trzeba to robić 2 razy w roku - ja tak uważam). Jeśli to będzie monolit to raczej jest to układ nienaprawialny i radzę wziąć wtedy zestaw z przynajmniej 3-letnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip2 22.05.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 coś nie tak z tym kosztem kopania i wiercenia , na naszym terenie koszt kopanej - 150-200 / mb , wierconej -300 / mb, radzę weź prawdziwych studniarzy do wykonania studni a nie tych co się deklarują że już nie jedną wykopali . Znam to z doświadczenia własnego , w tej chwili wykonuję przyłacz wody - dom studnia jestem na etapie zastanawiania się jaka pompa i hydrofor , posłucham rad kolegów w tej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 sprostowanie: osobiście pomagałem przy robieniu odwiertu pod kopaną studnię - ceną podałem za odwiert (a nie kopanie) kasa tylko przy znalezieniu wody bo zdałem się na swój nos przy wyborze miejsca.za kopanie też zapłaciłem "grosze" ale korzystałem z bezrobotnych - trzeba pilnować żeby się nie pochlali w tej studni - straszne nerwyco do studni wierconych to sąsiad tyle płacił bez zainstalowania infrastruktury i bez gwarancji na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.05.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 poza tym ekipę mam sprawdzoną - z 24 działek w okolicy moich okien kilkanaście ma studnię.warto poświęcić trochę kasy na geologię lub kopać w archiwach gminy, zobaczyć mapy naktórych są zaznaczone studnie - po prostu trochę analiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJS 09.06.2002 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 On 2002-05-20 17:31, Anonymous wrote: Właśnie ekipa wykoanała mi studnie - w wywiercona dziurę włozono rurę plastikową - czy to jest ok? Czy ta rura plastikowa jest jako rura osłonowa? czy jako ssawna? Jeśli rura osłonowa to czy wykonali filtr pełnosrednicowy czy szpilkowy? jakiej średnicy ta rura i czy oddając studnie okreśłili poziom dynamiczny wody i graniczny dopuszczalny pobór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 On 2002-05-22 08:46, tom soyer wrote: jeśli studnia jest wiercona to stosuje się pompy głębinowe Niezupełnie - studnia wiercona może być eksploatowana zarówno przez pompe głębinową /zatapialną/ - jeśłi średnica rury osłonowej na to pozwala jak i pompy stawiane na powierzchni. jeśli studnia jest kopana to polecam pompy pływające lub zatapialne z pływakiem, który zabezpiecza pompę przed suchobiegiem. Nie polecam ponieważ pompy zarówno te zatapialne jak i pływające bardzo źle znoszą tłumienie wypływu - niektóre typy wręcz ulegną uszkodzeniu. jeśli woda ma być wykorzystywana przez "dom" to najlepiej zastosować hydrofor - im mniej wydajne źródło (lub większe zużycie wody) tym większy zbiornik Też nie- duży zbiornik jest polecany jeśłi: - często wysiada prąd, - wydajność pompy jest zbyt mała w stosunku do maksymalnego poboru wody. Wiecje na ten tematw książce "Radiestezja w budownictwie " lub "Woda w domu i zagrodzie" wyd Murator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.06.2002 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 - zarówno do studni klasycznej jak i wierconej można zastosować pompę głębinową lub "stacjonarną". Przypominam proszę Pana Anonimowego, że dziś robi się odwierty nawet 4" (po to wymyśla się min nowe technologie). - jeśli stosujemy zbiornik przeponowy (z odpowiednim ciśnieniem powietrza oczywiście) nie problemów z tłumieniem wypływu.- nic nowego na temat zbiornika przeponowego nie wymyśliłeśpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts