Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA STUDNIA, jaką studnię wybrać?

Paweł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiercona od 100-150 PLN za metr (materiały i robocizna).

Kopana nie powinna być droższa - wszystko zależy od tego za ile znajdziesz sobie "kopaczy" - jeden krąg kikladziesiąt PLN + transport.

IMHO lepsza wiercona - mniejszy otwór, mniejszy bajzel, brak ryzyka, że ktoś/coś wpadnie, itp...

BTW. Słyszałem o takiej metodzie "kopania" studni:

1. Kładziesz krąg betonowy na ziemi

2. Zaprzyjaźniony strażak sikia z motopompy do środka

3. W miarę wypłukiwania materiału krąg się zapada

4. Jak się zrówna z ziemią nakładamy drugi krąg i do pkt.2

Jak jest ładny słoneczny dzień można zrobić przy okazji festyn - dzieciaki to uwielbiają (dużo wody i babranie się w błocku) :wink:

Jeśli wiertacze nie trafią na wodę płacisz połowę ceny za ślepy otwór. Nawet badania geoelektryczne nie dają 100% pewności, dlatego zanim weźmiesz się za kopanie/wiercenie lepiej skonsultować wyniki z dobrym geofizykiem. U mnie się nie dowiercili mimo badań. Pozostaje jeszcze różdżkarz ale też nie daje 100% pewności.

Nie wiem skąd te ceny. Ja swoją 30 metrową studnię wywierciłem za 50 PLN za metr z materiałami, filtrem, Czyli za 1500 PLN

Kopać można ale zależy na jaką głębokość. Jeżeli wodę będziesz używał do picia to tylko wiercona i głębiej niż 25 metrów, jak do ogródka to może być kopana.

W tego typu usługach (budowlanych) różnice w cenach są ogromne - wszystko zależy od rejonu polski, wielkości miasta, a nawet ubioru pytającego.

Do niektórych robót znalazłem ludzi za takie pieniądze, że mi by się nie chciało nawet w nosie dłubać, ale rozmawiałem też z mądralami z miodem w uszach, którzy za pracę przez 1-2 dni żadali po parę tysięcy zł.

Dlatego pytania o cenę na forum ogólnopolskim są mało sensowne. Trzeba lokalnie szukać różnymi kanałami i targować się do upadłego.

BTW: Mój "wiertacz" obiecał odwiert za 80,- PLN za metr (materiały+robocizna - bez pompy). Wodę mam 8 m p.p.t. - w każdym razie tak jest na działce sąsiedniej - pod ładnym rzecznym piaseczkiem

Jak się jedzie z Radzymina pod Warszawa na Legionowo (przeurocza leśna droga) to na słupach tabliczki z ogłoszeniami pt: studnie. Zadzwoniłem i zapytałem. Facet powiedział że 60 PLN otworzyłem oczy ze zdumienia co tak bardzo tanio, ale wypowiedziałem swoją starą śpiewkę "a dlaczego tak drogo" no i zrobiło się 50 PLN. Za 1500 mam studnię 30 metrową. Telefonu już nie mam

• 1 year później...
najlepiej postaraj sie o duzy arkusz twojej i sasiednich dzialek w skali 1:500. powinny na niej byc zaznaczone studnie jesli nie obecne to przynajmniej "historyczne". wez linijke i polacz wszystkie studnie kreskami przebiegajacymi przez twoja dzialke. pewniejsze to niz "czarownik z kijkiem" i obraczki.

Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic moge Ci polecić mojego wujka, który wode sam znajduje i wierci studnie, tak więc zapłacisz za zrobienie wody a nie za znalezienie jej...które to jak się okazuje może być wątpliwe :D - jak widać z opisów niektórych forumowiczów...mi także wiercił studnie w tym roku i jestem bardzo zadowolony...mnie wskazanie miejsca w którym jest woda niewiele by interesowało a napewno nie zapłaciłbym komuś za taką usługe nie mając pewności, że woda w tym miejscu jest...a tak płacisz za konkretną usługe a nie za jakies bajki...jeśli wody nie znajdzie to poprostu nie płacisz- bo nie masz za co...

Pozdrawiam.

Bardzo przepraszam Tom Soyer. Proszę nie wprowadzaj mętliku. proponowane przez Ciebie rozwiązanie, to żadne rozwiązanie. Nie chce mi się powtarzać, ale można poszukać i znaleźć rozwiązanie tego problemu na tym forum.

Waldek

Bardzo przepraszam Tom Soyer. Proszę nie wprowadzaj mętliku. proponowane przez Ciebie rozwiązanie, to żadne rozwiązanie. Nie chce mi się powtarzać, ale można poszukać i znaleźć rozwiązanie tego problemu na tym forum.

Waldek

tym sposobem w okolicy wode ma kilkanascie dzialek. jeden odwiert - jedna studnia. ci ktorzy korzystali z innych "przyborow" wiercili po kilka razy zanim sie przekonali ze mozna lepiej. nie wprowadzam metliku bo nie mam powodow.

Podales jakikolwiek rozwiazanie ze kwestionujesz moje?

Moj sposob jest prosty i prawie pewny jesli chodzi o studnie do kilkunastu metrow. jesli masz lepszy to go podaj a nie odsylaj do dalszego szukania.

Waldek

i zeby nie bylo ... chodzilem tez z rozga i obraczka za kilkoma (3)rozdzkarzami z rzedu ... tak dla testu

:D

testy wykazaly - lepiej wziac mape

• 7 months później...