Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA STUDNIA, jaką studnię wybrać?

Paweł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parę namiarów z okolic:

Kamatur Krzysztof Kacprzak 05-091 Ząbki, ul. Narutowicza 53 tel. (22) 781-77-01, (601)668-399 [cena 50zł/mb]

Stachoń Andrzej Studniarstwo 05-260 Marki, ul. Moniuszki 15a tel. (22) 781-17-00 [cena 55zł/mb]

Hydrowod Janusz Małecki 05-091 Ząbki, ul. Skorupki 3 tel. (22) 781-63-38 [cena 60zł/mb]

Studnopol Zakład Górniczy Ząbki, ul. Kopernika 15 tel. (022) 781-51-88

Studnopol p. Wawrzyniuk tel. (502)207-856 - firma jest z Marek

Studnie po 50 pln/m Maciej Flisiński, tel. (0-22) 787 61 73

Studnie po 50 pln/m Dariusz Laks, tel. (0-22) 787 63 45

Studwos Zygmunt Lawrynowicz, Zielonka, ul. Dziennikarska 17, tel. (22) 781-03-11

Cześć Slaw,

Wielkie dzięki za telefony, podzwonię i zobaczymy. Buduję po zachodniej stronie Warszawy, ale kto wie, może nie będą grymasić. Chyba, ze masz jakieś telefony do studniarzy w okolicach Pruszkowa, to będę wdzięczna.

A co do cen to rzeczywiście są wygórowane, jeden studniarz chciał 120 pln/m i stwierdził, że będzie wiercił 40m.

Jeszcze raz dzięki.

Ja za studnię o głębokości docelowej 14 metrów, choć wiertacze doszli do 19 metrów zapłaciłem 1600 PLN. Materiały załatwiał "Majster", transport również. Na razie (od roku) bez zarzutu.

Mnie firma z sąsiednich Balic krzyknęła 9000 za 30 m studni .

Mało ze stołka nie spadłem :o

10 a x 20 zł/rok =200 złotych za podlewanie ogrodu

studnia zwraca sie za bagatelka 45 lat !

Studniarze w Krakowie na łeb upadli.:evil:

niestety jest sporo takich kozaków i jeszcze potrafią zejść z ceny 20% komentując to, że taniej nigdzie już nie będzie

A co do cen to rzeczywiście są wygórowane, jeden studniarz chciał 120 pln/m i stwierdził, że będzie wiercił 40m.

Przy takiej głębokości to cena jest realna. W Markach woda jest płytko - spokojnie można ją pociągnąć abisynką - wtedy wystarcza wbicie w ziemię kilkumetrowej rury np. 1 1/4" i przykręcenie do niej na górze pompy. Do takiej rury nie da się jednak wrzucić pompy głębinowej - która jest niezbędna jeżeli chcesz ciągnąć wodę z głębokości większej niż ok. 7m.

Jeżeli gość chce wiercić na 40m to prawdopodobnie wodę masz głęboko i potrzebujesz pompy głębinowej. Obdzwoń kilka firm z okolic - choćby te: Panorama Firm

Jeżeli to ma być woda tylko do podlewania ogródka to uprzedź ich - może nie będzie trzeba wiercić tak głęboko.

• 1 year później...

Pompa głębinowa i studnia jest droższa -wada w stosunku do studni wkręcanej z filtrem, może się okazać po latach jej zaletą.

Pompy głębinowe są wieczne pod warunkiem ,że nie zabraknie wody w okolicy, ale na to nie ma już rady.

W przypadku uszkodzenia pompy, po prostu ją wyciągasz i wymieniasz lub naprawiasz. Taka pompa wisi na rurze PE, czyli elastycznej, w związku z tym można pompę zaprojektować od razu w kotłowni.

Gorzej ze studniami z filtrem, gdzie jej żywotność w zależności od wody określa się na ok 20lat.

Ponadto jak się włączy pompa głębinowa to jej nie słychać. Hydrofor w pomieszczeniu niestety szumi.

Nie wiem jak to jest w praktyce z jakością wody, ale słyszałam, że studnie wiercone są pewniejsze, bo głębsze i woda ciągle jest. Jeśli nie ma wodociągu i z takiej studnianej wody trzeba korzystać na co dzień (do użytku domowego), to lepiej mieć studnię wierconą. Ale słyszałam też, że woda z głębszych pokładów może być zażelaziona czy coś takiego i aby ją odżelazić trzeba kupić odżelaziacz, który jest drogi.

Co do studni kopanych (na kręgi) to podobno jest problem z zanieczyszczoną wodą (sąsiedzi tak twierdzą), ale nie wiem czy to nie kwestia złego wykonania...

Też bym chciała dowiedzieć się czegoś więcej na temat studni, bo niedługo będziemy robić. Jak na razie wszyscy polecają nam studnię wierconą... Ktoś ma mi dać namiary na (podobno) sprawdzonych i solidnych ludzi od studni wierconych, to zadzwonię i może się czegoś nowego dowiem (chociaż pewnie powinnam zadzwonić do jakiegoś obiektywnego speca :wink: ale nie znam nikogo takiego.

• 7 months później...

Witam.

Czy ktos ma namiary aby polecic niedrogo kogos kto wykonuje studnie w okol. Wrocławia?

Zastanawiam sie nad wykonaniem studni wiercona czy kopana? Sasiedzi wokół mnie maja kopane i chwala sobie tylko teraz koszty gostek był u mnie ostatnio i chciał 160 zł za wskazanie czy jest na działce woda do tego dochodzi koszt kręgów bet. 120 zl/szt + robocizna 80 zł na krąg.

Czy te cena sa normalne jak to uwas wyglądało?

u mnie dowiadywalem sie o studnie wiercona i kopana:

kopana jesli woda bedzie juz na 3,5 metra to wejdzie 7 kregow, koszt kopania wraz z kregami to 1000 zl za krag 80 zl czyli wychodzi 560 zł kregi + pokrywa i mysle ze 400 zl kopanie jakos tak to bylo.

studnia wiercona Pan powiedzial ze plytkiej sie nie oplaca ;o on kopie gleboko, ale jesli jakas plytka to 280-300 zl za metr cena z rura i filtrem a jesli gleboka to od 200 zl.

mysle ze mniej niz 10metrow to nawet nie przyjedzie kopac ;) ale bede sie rozgladal, wode chce tylko na budowe i w pozniejszym okresie do podlewania ogrodka, mycia auta itp wiec sklaniam sie do kopanej tylko zeby ta woda byla juz na 4 metrach ?

U mnie sprawa ma się tak: kręg o śrdnicy 90 cm i wysokości kosztuje 70 zetów (bez fakturki), szukanie wody mam gratis, mąż kuzynki ,a te zdolności, a kopanie, znalazłem gości co za 250 zetów wykopią na głębokość 3,5 m.

Wodę mam ze studni zamiar używać tylko do ogrodu i mycia samochodów, zastanawiam się, co by sie stało gdybym do tej studni podpiął wodę deszczową, czy studnia ja odbierze ?

To tyle.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
U nie ma działce polecony przez firme zajmującą się wierceniem studni radiosteta określij tylko jedno miejsce pod wiercenie, z wodą na głębokości około 30m. Koszt studni będzie okropny ale nie ma wyjścia. Przy okazji dowiedziałęm się iż dom będzie stał w idealnym miejscu gdyż nie będzie na żyłach wodnych które mają niekoniecznie dobry wpływ na zdrowie

studnia wiercona Pan powiedzial ze plytkiej sie nie oplaca ;o on kopie gleboko, ale jesli jakas plytka to 280-300 zl za metr cena z rura i filtrem a jesli gleboka to od 200 zl.

A to dopiero rabat zaproponował :o

U mnie gość bierze 55 zł za metr, bedzie kopał na 8 - max. 9 m, bo głębiej jest gorsza woda (gość jest z tej okolicy, poleciło mi go parę osób, więc myślę, że wie, co mówi). cena oczywiście z materiałami, muszę tylko dokupić pompę, na budowę jakąś najtańszą, potem się zmieni.