Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki poziom wód gruntowych

kurczak103

Recommended Posts

Mam zamiar kupić działkę na której jest wysoki poziom wód gruntowych. Chciałabym się dowiedzieć czy woda ta może mieć wpływ na mój późniejszy stan zdrowia, czy istnieją jakieś przeciwskazania zdrowotne do zamieszkania na takim terenie? :wink:

Z tego co mi wiadomo nie ma to żadnego wpływu na zdrowie ludzi, w przeciwieństwie do zdrowia domu. Żeby postawić dom na takim terenie, trzeba najpierw zrobić tzw opaskę, czyli drenaż wokół budynku, tak by w jego obrębie obniżyć ten poziom.

Żeby postawić dom na takim terenie, trzeba najpierw zrobić tzw opaskę, czyli drenaż wokół budynku, tak by w jego obrębie obniżyć ten poziom.

Zdania na temat izolacji fundamentów na forum są podzielone. Moim zdaniem najważniejsza jest izolacja pozioma. Pionową w takich warunkach możesz sobie odpuścić bo i tak nic nie da.

Na terenie podmokłym nie zbudujesz piwnicy (oczywiście można zbudować, ale dużo pracy i koszty), mogą być problemy z POŚ.

własnie kupiłem dom, gdzie jest wysoki poziom wód gruntowych.... kupowałem w czasie suszy... hehe,

Mam kilka uwag... piwnica jest około 1.10 wysokości...

w czasie intensywnych opadów mam w piwnicy około 20-30 cm wody...

ale faktycznie jest doskonale wykonana izolacja pozioma i mury parteru są suche, nigdzie sladu wilgoci, grzyba... i to jest pocieszające...ale

chciałbym się dowiedzieć coś na temat opaski dookoła domu.... moze to jedyna rada, żeby piec C.o. nie stał kilka razy w roku w wodzie.... czekam na konkrety.... pozdrawiam JackD