kurczak103 22.08.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Mam zamiar kupić działkę na której jest wysoki poziom wód gruntowych. Chciałabym się dowiedzieć czy woda ta może mieć wpływ na mój późniejszy stan zdrowia, czy istnieją jakieś przeciwskazania zdrowotne do zamieszkania na takim terenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orochimaru 23.08.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Z tego co mi wiadomo nie ma to żadnego wpływu na zdrowie ludzi, w przeciwieństwie do zdrowia domu. Żeby postawić dom na takim terenie, trzeba najpierw zrobić tzw opaskę, czyli drenaż wokół budynku, tak by w jego obrębie obniżyć ten poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 30.08.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Żeby postawić dom na takim terenie, trzeba najpierw zrobić tzw opaskę, czyli drenaż wokół budynku, tak by w jego obrębie obniżyć ten poziom. Zdania na temat izolacji fundamentów na forum są podzielone. Moim zdaniem najważniejsza jest izolacja pozioma. Pionową w takich warunkach możesz sobie odpuścić bo i tak nic nie da. Na terenie podmokłym nie zbudujesz piwnicy (oczywiście można zbudować, ale dużo pracy i koszty), mogą być problemy z POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 01.09.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 własnie kupiłem dom, gdzie jest wysoki poziom wód gruntowych.... kupowałem w czasie suszy... hehe, Mam kilka uwag... piwnica jest około 1.10 wysokości... w czasie intensywnych opadów mam w piwnicy około 20-30 cm wody...ale faktycznie jest doskonale wykonana izolacja pozioma i mury parteru są suche, nigdzie sladu wilgoci, grzyba... i to jest pocieszające...ale chciałbym się dowiedzieć coś na temat opaski dookoła domu.... moze to jedyna rada, żeby piec C.o. nie stał kilka razy w roku w wodzie.... czekam na konkrety.... pozdrawiam JackD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts