Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lubią ślimaki?

Recommended Posts

Mam nietypowy problem - córka przytargała z podwórka ślimaka (taki zwykły z muszlą w paski) i chce go hodować (jako dziecko ja też hodowłam slimaki na balkonie :roll: ). Nie wiem, czym go mamy karmić. Dawaliśmy kapustę, marchew (pamiętam, że moje ślimaki to jadły, miałam je przez kilka miesięcy), trawę, jakieś listki - nie je :cry: boję się, padnie z głodu, albo trzeba bedzie go wynieść na dwór, a ślimak już ma imię :wink:

Podajcie ulubione menu ślimaków - no, co wam podgryzają w ogródkach? :lol:

Wpierniczyły mi w pierwszej kolejności młodziutkie prymulki, nie żałowały sobie konwalii i zaziarły nawet liście róż.

Ślimak ma małą paszczę , szczerbaty jest troszku to jak użre marchewkę ?

Kapuchę mu daj, sałatę , obierki skórkowane z jabłka , młody mlecz i inne mięsiste ( z wyjątkiem wołowiny :lol: )

( wredoty hodować..pasiaste wredoty... :roll: 8) :D :D )

No cóż, mam ten sam problem... :wink: mój ma na imię... Edek :lol: ( z fabryki kredek) i też nic nie chce jeść, dziś nawet nie wytknął nosa (różka) z muszli... świat stanął na głowie, teraz to się o niego martwię, a za dwa lata jak założę ogród i jego krewniacy zniszczą mi roślinki to .... :evil:

Co tam ślimak.. ja już mam odchył względem much :lol:

W sklepie mięsnym zobaczyłam taką tłustą, granatową..spasione bydle jak nie wiem.

I co ? jak poprosić sprzedawczynię by mi ją żywą na wynos w torebkę ???? :o

Moje dziecię posiada śliczną pajęczycę z rodziny Ptaszników.

I tą Rudą Kudłatą trzeba muchami paść, a u mnie na oknie jak się trafi to sama cherlawa bidota. :roll:

ps. jak mi napiszecie , że mam powiesić w oknie kole firanek kawał padliny.. 8) :D 8)

Co tam ślimak.. ja już mam odchył względem much :lol:

W sklepie mięsnym zobaczyłam taką tłustą, granatową..spasione bydle jak nie wiem.

I co ? jak poprosić sprzedawczynię by mi ją żywą na wynos w torebkę ???? :o

dobra dobra my wiemy ze ziaba musze nie przepusci, sam widzialm jak im tylko skrzydelka z paszczy wystawały. ze nie wspomne ze oblizujaca sie żaba, to jest dopiero widok , cała łacznie z uszami ;).

Ale wracajac do tematu, " co lubi slimaki" , otóz, slimaki lubi jez ;-).

Gdyby sie taki napatoczył i był skonsumował tego jednego, jedynego to wrazie czego słuze swoimi w duzym wyborze. Wszystkie piekne zwiniete ze slicznie wybarwionymi paskami jest z czego wybierac ;-)

ehhh jaki mi sie ten dzien slimaczy jakoś ;-(

Rbit robaczku...

Ziaby siem oblizujom na widok mnięska w specyficznych miejscach (czytaj strona schabowa)

Po oczach nie da rady ze względu na okulary lub kontaktówki .

Ale po uszach.. :D ( trzeba się zacząć kontrolować :oops: )

Vivat obierki !! :D :D

( taaaa, upasom, nafaszerujom i zjom , cuda niewidy, myślał by że tak z miłości do zwierzątek .. 8) )

Chrzanić ślimaki :o

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Co lubią ślimaki? - francuskich wegetarian. :lol:

Z całą pewnością :

-nie lubią czosnku, bo tam gdzie nasadziłam odmina ozdobnych, zrobiła się metrowa " zapachowa, bariera ochronna"

- pożerają bergenie jak szalone - z jednej rośliny zebrałam dziś 6 ślimaków !

- piasek wcale nie jest zaporą - piaskowanie jesienne 5 cm, pomogło jedynie trawnikówi, bo darń jest lepiej dotleniona, natomiast ślimaki zasuwają jak parowozy i nic im się do nogi nie przykleja

- zanosi się na kolejny rok, ślimaczej wyżery :evil:

Ale narcyze i żonkiele - OCALAŁY !!!!

http://images21.fotosik.pl/185/bcdb4e5914f814fdm.jpg

Moje dziecię posiada śliczną pajęczycę z rodziny Ptaszników.

I tą Rudą Kudłatą trzeba muchami paść, a u mnie na oknie jak się trafi to sama cherlawa bidota. :roll:

Jesteś pewna, że ona je tylko muchy? Znam takie rude kiędzierzawe, które muchy na oczy w życiu nie widziały.

z tymi wiaderkami to dawajcie do mnie :D przyjmę ale tylko winniczki, do maja (secon na ślimaki). W tym roku planuję podane na maśle z czosnkiem i z zieloną pietruszką.

Od kilku lat sobie planuję, że jak już będę miał miejsce na ich przeposzczenie, to w końcu ... w zeszłym roku nie było pogody na ślimaki i jakoś mi umknęło. przydałoby się trochę deszcu coby cholery hurtem wylazły z nor.

Ziaby się mnie bać nie muszą, bo do takiej rzezi kręgowców zdolny na razie nie jestem (czasy głodu może by wyzwoliły w człeku pokłady brutalności) - to tak wyprzedzając może uwagi niektórych ... Ziab :p