Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lubią ślimaki?

Recommended Posts

z tymi wiaderkami to dawajcie do mnie :D przyjmę ale tylko winniczki, do maja (secon na ślimaki). W tym roku planuję podane na maśle z czosnkiem i z zieloną pietruszką.

Od kilku lat sobie planuję, że jak już będę miał miejsce na ich przeposzczenie, to w końcu ... w zeszłym roku nie było pogody na ślimaki i jakoś mi umknęło. przydałoby się trochę deszcu coby cholery hurtem wylazły z nor.

Ziaby się mnie bać nie muszą, bo do takiej rzezi kręgowców zdolny na razie nie jestem (czasy głodu może by wyzwoliły w człeku pokłady brutalności) - to tak wyprzedzając może uwagi niektórych ... Ziab :p

O! Mój Boże....

Zapraszam do nas - ze dwie taczki nazbierasz za jednym podejściem...

Hej,

Podaję Ci linka do opisu hodowli ślimaków z rodzaju Achatina (olbrzymich), myślę, że Ci się przyda, tam jest opis hodowania i żywienia:

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/achatina-ssp-slimaki-olbrzymie-202.html

Ja wprawdzie nie mam wstężyka tylko achatinki, ale myślę że karmienie pewnie wygląda podobnie. Oprócz wymienionych w artykule podaję również liście mleczy, malwę i porządnie pogniecione pokrzywy. I pamiętaj, że ślimaczek powinien mieć stale dostępne źródło wapnia, ja np. mam sepię dla papug, którą ślimaczki namiętnie podskubują, można mu wstawić pojemnik z wodą, co podniesie wilgotność.

Powodzenia :)

• 2 months później...

w tym roku wreszcie się udało :D padały deszcze i winniczki obrodziły.

zbiór odbył się w weekend 2-3 czerwca.

Post trwał tydzień a rzeź niewiniątek 9 późnym wieczorem.

10 czerwca byli goście - córka miała 6 urodziny i było tzw. kinderparty.

Dzieciaki pogardziły przysmakiem, tak jak niektórzy rodzice (to i lepiej bo więcej zostało). I tak liczyłem, że więcej zrezygnuje z testowania...

Ci co spróbowali byli bardzo mile zaskoczeni 8) Pychotka!

Dzieci były na party bardzo grzeczne - chyba zapadło luźno rzucone im zdanie, że jak coś będzie nie halo to ślimaki będą siłą wciskane w paszcze :wink:

• 3 weeks później...

Ślimaczy horror na zachodzie :

http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subSpecial&news_cat_id=40&news_id=158283&scroll_article_id=158283&layout=1&page=text&list_position=1

" )....) Wszystkiemu winna łagodna zima

Sprawcami są żarłoczne gatunki ślimaków lądowych, pomrowik plamisty, ślinik luzytański i ślinik wielki. Mają wilcze apetyty. Pożerają wszystko: zboża, rzepak, ziemniaki, buraki, rośliny kapustne, marchew, ogórki, pomidory, fasolę, słonecznik, a nawet truskawki, maliny, zioła i kwiaty. W tym roku jest ich wyjątkowo dużo.

- Przyczyniła się do tego łagodna zima, która nie wymroziła jaj - tłumaczy dr hab. Jan Kozłowski z Zakładu Zoologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. - Ślimakom smakują zwłaszcza sadzonki i młode rośliny wschodzące. Do ich przysmaków należą także liście sałaty i kapusty. Atakują też korzenie i bulwy roślin - dodaje.

Jakiej broni użyć przeciwko ślimakom?

Szkodniki najlepiej się czują w ciężkich gliniastych glebach, które długo utrzymują wilgoć, oraz w ogródkach przydomowych i na działkach, gdzie mają mnóstwo żywności i łatwo jest im się schronić przed słońcem. Tradycyjne metody walki - sól, wapno niegaszone, trociny albo pułapki z piwem - przy takiej liczbie szkodników się nie sprawdzają.

- Odradzałbym sól - mówi dr Kozłowski. - Bardzo ciężko ją usunąć, a w zasolonej glebie rośliny nie chcą rosnąć. Wapno niszczy rośliny i jest nietrwałe, bardzo łatwo zmywa je deszcz. Lepiej sięgnąć po jeden z preparatów ślimakobójczych. Wystarczy wysypać kilkanaście granulek i przykryć pokrywką, żeby mieć pewność, że nie zatrują innych zwierząt i nie zmyje ich deszcz. Ślimaki i tak się do nich dostaną, bo granulki mają właściwości nęcące.

Najlepiej zastosować środek wieczorem, przed ciepłą nocą i bezdeszczowym dniem. Granulki działają przez tydzień. Dają efekt natychmiastowy - paraliżują szkodniki. Martwe mięczaki można zebrać, zalać wrzątkiem i po kilku dniach użyć jako nawozu.

Z czym na szkodnika

Najpopularniejsze preparaty to: ślimakol (250 g kosztuje 16,70-18,70zł) i mesurol (100 g - 16-19 zł). Inne to ślimak-stop, ślimax i anty-ślimak spiess, które kosztują od 13 do 20 zł."