sarwa 23.08.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 Witajcie,Mam takie pytanko.Sąsiad ma piec kondensacyjny Vallianta a ja zwykły Vitopent 100 z Viessmanna.Sąsiad dzięki funkcjom sterownika pieca wyłącza również podgrzewanie wody na noc oraz w południe gdy są wszyscy w pracy.Ja nie mam takiej możliwości, więc podgrzewam wodę cały czas.Więc wydaje mi się, że mi włącza się piec co jakiś czas dosłownie na chwilkę. U sąsiada musi popracować dłużej, żeby nagrzać cały zbiornik.Kto więcej gazu zużyje? (oczywiście czysto teoretycznie) Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 24.08.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Niestety -Ty, częstotliwość załączania palnika ma wpływ na zużycie gazu [straty rozruchowe pieca]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 24.08.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 A czy w Vismanie można to usprawnić ? Sorry jak laik bo piec vismana mam ale na razie nie podłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 24.08.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Sasiada kociol wlacza sie na dluzej, ale nie na az tak dlugo. Woda w zasobniku wychladza sie bardzo wolno i jak ma dobrze ocieplony zasobnik to jest to strata 2 stopni na 8 godzin. Tak ze Twoje dogrzewanie przynosi wiecej strat. Gdyby to bylo nie tak, to nie proponowano by tej opcji w kotlach. Ale mozesz sobie dokupic ten "zegar sterujacy" i podlaczyc do kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 24.08.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 A jakie masz sterowanie do kotła. Też interesuję się Vitopend 100, więc może jest jakieś lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 24.08.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Możliwe kolega troche zaoszczedzi ale wydaje mi sie ze na wodzie te oszcednosci niesa duze moze kilkanasie złotych miesiecznie - czy wiec sprawa jest warta zachodu - ocen sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 24.08.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Mam kondensata Vaillanta. 100.9 m2 pow. uzytkowej, grzejniki. Za cały rok zapłaciłem mniej niz 2000 zł za co, cwu i gotowanie. Dom ni e jest super-ocieplony (ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego). Sterowanie kotłem pokojowe, są konkretne godziny grzania wody i konkretne okresy działania cyrkulacji cwu. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 25.08.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Ja dodam od siebie ze mam Vitopenda 100 - atmosferyczny z zasobnikiem 100 l. Mieszkam od wrzesnia tamtego roku - dom 121 m2 pow. uzytkowej . Za cały rok co, cwu, gotowanie wyjdzi mnie (ostatni rachunek do konca sierpnia szacunkwy) ok. 2050 zł. Na poddaszu nie mieszkam i jest tylko czesciowo ocieplone. Jak za pierwszy rok uważam ze całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts