Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszczędność gazu?

sarwa

Recommended Posts

Witajcie,

Mam takie pytanko.

Sąsiad ma piec kondensacyjny Vallianta a ja zwykły Vitopent 100 z Viessmanna.

Sąsiad dzięki funkcjom sterownika pieca wyłącza również podgrzewanie wody na noc oraz w południe gdy są wszyscy w pracy.

Ja nie mam takiej możliwości, więc podgrzewam wodę cały czas.

Więc wydaje mi się, że mi włącza się piec co jakiś czas dosłownie na chwilkę. U sąsiada musi popracować dłużej, żeby nagrzać cały zbiornik.

Kto więcej gazu zużyje? (oczywiście czysto teoretycznie)

Tomek

Sasiada kociol wlacza sie na dluzej, ale nie na az tak dlugo. Woda w zasobniku wychladza sie bardzo wolno i jak ma dobrze ocieplony zasobnik to jest to strata 2 stopni na 8 godzin. Tak ze Twoje dogrzewanie przynosi wiecej strat. Gdyby to bylo nie tak, to nie proponowano by tej opcji w kotlach.

Ale mozesz sobie dokupic ten "zegar sterujacy" i podlaczyc do kotla.

Mam kondensata Vaillanta. 100.9 m2 pow. uzytkowej, grzejniki. Za cały rok zapłaciłem mniej niz 2000 zł za co, cwu i gotowanie. Dom ni e jest super-ocieplony (ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego). Sterowanie kotłem pokojowe, są konkretne godziny grzania wody i konkretne okresy działania cyrkulacji cwu.

pozdr - Krzysiek

Ja dodam od siebie ze mam Vitopenda 100 - atmosferyczny z zasobnikiem 100 l. Mieszkam od wrzesnia tamtego roku - dom 121 m2 pow. uzytkowej . Za cały rok co, cwu, gotowanie wyjdzi mnie (ostatni rachunek do konca sierpnia szacunkwy) ok. 2050 zł. Na poddaszu nie mieszkam i jest tylko czesciowo ocieplone. Jak za pierwszy rok uważam ze całkiem nieźle.